Доступність посилання

ТОП новини

Кучма спростовує закиди генерала Кравченка.


Надія Кандиба Кучма спростовує закиди генерала Кравченка.

Німеччина, 20 лютого 2004 року.

Чергові міжурядові українсько-німецькі консультації на найвищому рівні, мабуть, так і залишилися б без належної уваги з боку німецьких засобів інформації, якби не скандал, який розгорівся навколо генерала СБУ Валерія Кравченка. Нагадаємо, що безпосередньо перед приїздом Кучми до столиці Німеччини цей офіцер, який обіймав посаду радника посольства України в Берліні, виступив із закидами на адресу українського керівництва. Він заявив, що Київ віддавав розпорядження українському диппредставництву слідкувати за представниками опозиції.

З огляду на скандал навколо генерала Валерія Кравченка українському державному лідерові передусім довелося спростовувати чергові закиди на свою адресу та адресу керівництва СБУ.

“Те, що сьогодні Кравченко зробив якусь відповідну заяву, що він хоче тут залишитись, - це його право. Але я думаю, що ви добре знаєте, що сьогодні в Україні відбувається процес декагебізації країни. Ми хочемо відкинути всі рудименти минулого Радянського Союзу, коли всюди було око КДБ”, - сказав Кучма і додав: “Для чого Україні займатись цим у Німеччині? Якщо приїздять сюди наші опозиціонери, то вони роблять заяви, про що можна прочитати в любій газеті. А потім цей офіцер-генерал – він один тут. Завдання його полягало в зв”язку з такими ж службами в Німеччині. Він відзивався для того, щоб залишити цю працю. Ви також добре знаєте, що президент України заявив, що жодного генерала не повинно працювати за кордоном у наших структурах. Хай працюють капітани, майори” .

У Берліні Леонід Кучма запевнив, що Україна й надалі просуватиметься шляхом реформ. Канцлер Німеччини Герхард Шредер, у свою чергу, пообіцяв подальшу допомогу в питанні втілення демократичних та економічних перетворень в Україні.

“Ми чітко дали зрозуміти, що зацікавлені в стабільній та демократичній Україні”, - сказав Шредер. У центрі нинішніх міжурядових консультацій перебували передусім економічні питання. Шредер назвав Україну “надзвичайно важливим ринком” для німецьких підприємств і наголосив, що Німеччина готова підтримати Україну в процесі її приєднання до Світової організації торгівлі. Крім того, глава німецького уряду висловив впевненість у тому, що Європейський союз незабаром надасть Україні статус держави з ринковою економікою. Під час консультацій було підписано низку двосторонніх угод. До речі, до Берліна Леонід Кучма приїхав не з порожніми руками. Він передав Шредеру естампи 17-го сторіччя, які під час Другої світової війни були вивезені на територію Радянського Союзу з Дрезденської картинної галереї.

Німецькі оглядачі, однак, сумніваються, що такий жест зможе зробити відносини між Берліном та Києвом теплішими. Як зауважив журнал “Шпігель”, “цього тижня Герхард Шредер мав приємніших візитерів з Раммали, Праги, Лондона та Парижа. Сьогодні йому довелося тиснути руку досить делікатному гостю”. А інформаційне агентство dpa, коментуючи скандал навколо генерала Кравченка, написало: “Складається враження, що в Україні досі точиться холодна війна. Ворогами президента, однак, є не “західні елементи”, а домашні опозиціонери”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG