Доступність посилання

ТОП новини

“Білоруська Тузла": Україна і російсько-білоруський газовий конфлікт.


Віталій Портников “Білоруська Тузла": Україна і російсько-білоруський газовий конфлікт.

Москва, 20 лютого 2003 року.

Ситуація із тимчасовим припиненням постачання газу до республіки Білорусь відразу ж навела мене на певні спогади. На спогади щодо ситуації із будівництвом так званого альтернативного газопроводу через територію Білорусі і Польщі.

Нагадаю, що це був один з найбільш серйозних політичних конфліктів між Росією і Україною, і хоча навіть тоді пропозиції будівництва альтернативного газопроводу виглядають скоріш пропагандистськими, ніж такими, які будуть втілені в життя практично.

Росіяни впевнено могли дати відповідь тільки на одне питання: Чому ви впевнені, що Білорусь не буде займатися несанкціонованим відбором газу, у якому ви звинувачуєте українську сторону, задля боротьби з яким і будуєте альтернативний газопровід? “Це не є можливо”, - підкреслювали представники Росії.

Білорусь, яка є частиною союзної держави і будує з Росією зовсім інші взаємини, ніж Україна, не буде несанкціоновано відбирати російський газ. До того ж, це маленька країна, і її відбори не є такими значними, як відбори України.

Однак тепер стає зрозумілим, що такі сподівання були ілюзорними. Принаймні саме Білорусія, а не Україна стала державою, в яку повністю було припинено постачання російського газу. І це саме тому, що політичні взаємини Росії і України ніколи не були таким складними, як політичні взаємини Росії і Білорусі.

В Москві досі не можуть оговтатися від розуміння того факту, що Олександр Лукашенко не збирається віддавати російським монополіям білоруську економіку, а зберігає її під державним, тобто своїм, контролем.

Однак у цій ситуації є ще й інший бік. Бік пов’язаний з тим, що білоруські телеглядачі сьогодні бачать на своїх екранах президента, який захищає їх від Росії, що намагається виморозити братнє білоруське населення.

З цієї точки зору, російську операцію, навіть по тимчасовому припиненню постачання газу до сусідньої країни, можна назвати з ментальної точки зору “білоруською Тузлою”. Білоруси переконуються, що сусідня держава вважає їх не власними громадянами і навіть не братами, а звичайнісінькими іноземцями, які мають сплачувати за російські енергоносії. А якщо не сплатять, то можуть замерзати в своїх квартирах і забути про роботу на своїх підприємствах. Це звичайний економічний підхід.

Однак досі не він був превалюючим в російсько-білоруських взаєминах, і для населення республіки Білорусь це важливий урок. Урок, який може призвести до остаточного краху, навіть ілюзорної союзної держави Росії і Білорусі, і позбавити Росію і решти її впливів на пострадянському просторі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG