Доступність посилання

ТОП новини

У Белградi розпочався процес над групою осiб, обвинувачених у вбивствi колишнього президента Сербiї Iвана Стамболича та у скоєннi замаху на полiтичного дiяча Вука Драшковича. Серед них є й колишнi керiвники Збройних сил та полiтичної поліції.


Михайло Рамач У Белградi розпочався процес над групою осiб, обвинувачених у вбивствi колишнього президента Сербiї Iвана Стамболича та у скоєннi замаху на полiтичного дiяча Вука Драшковича. Серед них є й колишнi керiвники Збройних сил та полiтичної поліції.

Белград, 23 лютого 2004 – Замах на Драшковича, в якому вiн отримав легкi поранення, скоїли у серпнi 2000 року. Iвана Стамболича викрали й вiдразу вбили 25 серпня того ж року. Пiдозрюваних затримано щойно навеснi минулого року, пiсля вбивства прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича. Прокуратура стверджує, що злочини замовив екс-президент Слободан Милошевич. Процес проти нього виокремлений, оскiльки його наразi судять перед Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв.

Перед белградським Спецiальним судом у понедiлок постали колишнiй начальник Генштабу Небойша Павкович, колишнiй керiвник Служби безпеки Радомир Маркович та група бiйцiв розпущеного пiдроздiлу спецполiцiї. Колишнього командувача цього пiдроздiлу Милорада Луковича безрезультатно розшукують уже кiлька мiсяцiв.

Процес мав би, як зазначають белградськi оглядачi, розкрити не лише подробицi злочинiв, а й так звану технологiю вбивств, а саме: хто давав накази та хто захищав злочинцiв. Обвинуваченi пiд час слiдства стверджували, що злочини у розмовi з ними замовив Милошевич, котрий нiколи не залишав за собою жодних доказiв. В архiвах полiтичної полiцiї та iнших спецслужб немає документiв, що стосуються секретних операцiй. Отож, перед суддями складне завдання, яке могло б стати ще складнiшим у разi, якщо окремi обвинуваченi перед судом спростують свої зiзнання. А адвокати ймовiрно затягуватимуть процес процедурними справами.

Якщо ж суд не з’ясує усiх подробиць, то виявиться, що колишнi ескадрони смертi залишилися недоторканними. Поки перебуває на волi полковник Лукович, якого називають органiзатором низки злочинiв, включаючи й убивство голови уряду, то неможливо говорити про правову державу, в якiй громадяни та полiтичнi дiячi можуть почувати себе безпечно.

Через це сербськi оглядачi нагадують, що важливий iспит складають як суди, так i держава. Вона повинна довести, чи її апарат та силовi структури служать громадянам, а чи ними досi керують таємнi сили, створенi колишнiм режимом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG