Доступність посилання

ТОП новини

Рейтинг Кучми зріс уп’ятеро. Але Ющенко все одно сильніший. Тим часом…


Сергій Грабовський Рейтинг Кучми зріс уп’ятеро. Але Ющенко все одно сильніший. Тим часом…

Київ, 20 лютого 2004 – Опубліковані 20 лютого результати чергового всеукраїнського опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” та Центром “Социс”, містять своєрідну соціологічну сенсацію. Адже за останні півтора місяця президентський рейтинг Леоніда Кучми зріс із 2,5% до 12,9%, тобто уп‘ятеро. При цьому рейтинг Віктора Ющенка лишився незмінним (близько чверті електорату), натомість помітно “впали” в очах виборців Віктор Янукович і Юлія Тимошенко та відчутно скоротилася кількість невизначеного “електорального болота”.

Результати, одержані Фондом “Демократичні ініціативи” та Центром “Социс”, які у середовищі професійних соціологів мають репутацію серйозних і фахових дослідницьких структур, засвідчують цікаві тенденції динаміки виборчих переваг українських громадян. Якщо у попередньому опитуванні, проведеному напередодні нового 2004 року й одразу після нього тільки 2,5% заявили, що готові на президентських виборах проголосувати за Леоніда Кучму, то зараз таких стало майже 13%. На перший погляд, таке стрибкоподібне зростання виборчого рейтингу чинного Президента видається неймовірним, тому деякі опозиційні діячі поспішили звинуватити соціологів у фальсифікації даних.

Проте варто звернути увагу на те, що попереднє опитування проводилося напередодні оприлюднення Конституційним судом України рішення про дозвіл Леоніду Кучмі балотуватися на цьогорічних виборах й одразу після цього рішення, тобто тоді, коли сама можливість участі чинного Президента у виборах видавалася маловірогідною абстракцією. Тепер, після публікації у численних ЗМІ закликів до Леоніда Кучми взяти участь у виборах 2004 року, після різкої активізації діяльності Президента ( можна назвати хоча б проголошену ним масштабну кампанію боротьби з корупцією), після відзначеного багатьма аналітиками зміщення акцентів у PR-кампанії у провладних ЗМІ з прем‘єра на президента, ситуація змінилася.

За Віктора Януковича, котрого півтора місяця тому готові були підтримати майже 10% виборців, зараз проголосували б ледь більше 7%. Зменшилася і кількість “електорального болота”, тобто громадян, котрі не визначилися з уподобаннями чи голосували б проти всіх. Якщо півтора місяця тому сумарно “електоральне болото” становило майже 30%, то зараз приблизно 25%. При цьому дещо зросли й показники позитивного ставлення до всіх чільних представників влади.

Таким чином, якби президентські вибори відбувалися у лютому, то у другий тур вийшли б Віктор Ющенко і Леонід Кучма. Очевидно, ці результати були несподіваними і для самих соціологів, оскільки вони не включили в анкету запитання, як саме закінчився б двобій цих політиків. Натомість в анкеті було запитання щодо вибору між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем. У цій дуелі кращі шанси має Ющенко: за нього готові проголосувати понад 40% виборців, тоді як за Януковича тільки 23%.

У зв‘язку зі змінами в громадських настроях, зафіксованих опитуванням, деякі київські аналітики висловлюють припущення, що не випадково оголошення імені єдиного кандидата в Президенти від провладної міжпартійної коаліції поточного тижня було відкладене аж на березень. На думку цих аналітиків, ім‘я цього єдиного кандидата буде зовсім не Віктор Янукович, а Леонід Кучма.

Одночасно соціологи зафіксували й деякі інші тенденції, які засвідчують зростання рівня політичної свідомості і, так би мовити, кваліфікованості електорату, хоча і не надто швидке, але помітне. Якщо перед президентськими виборами 1999 року тільки третина виборців вважала, що від їхньої особистої участі (чи неучасті) у голосуванні залежить майбутнє Україні, то тепер таких вже половина. 90% громадян при цьому вважає, що для забезпечення чесності і об‘єктивності майбутніх виборів потрібен ретельний контроль за їхнім проведенням і підрахунком результатів з боку громадських організацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG