Доступність посилання

ТОП новини

Виборам в Іраку бути хіба наприкінці року.


Сергій Драчук Виборам в Іраку бути хіба наприкінці року.

Прага, 23 лютого 2004 – Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, який перебуває з візитом у Японії, заявив сьогодні: вибори в Іраку мають відбутися «в недалекому майбутньому», після передачі влади іракцям, що його заплановано на 30 червня. Уточнення надійшло в звіті, котрий через кілька годин оприлюднили в штаб-квартирі ООН у Нью -Йорку: іракські вибори можливі не раніше, як наприкінці цього року чи й на початку наступного.

Становище в Іраку є, по суті, головною темою п’ятиденного перебування Кофі Аннана в Японії. Генеральному секретареві ООН потрібна японська допомога в Іраку, японська ж влада сподівається, що в самій Японії завдяки цьому візитові зросте підтримка рішенню надіслати до Іраку японські війська.

Виступаючи перед журналістами після сьогоднішньої зустрічі з прем’єр-міністром Японії Дзюн’їтіро Коїдзумі, що її теж було присвячено переважно Іракові, Кофі Аннан повторив свій погляд на майбутнє Іраку. Днями він уже заявляв, що пристає на позицію США: організувати вибори в Іраку ще до червневої передачі влади неможливо. І нині Аннан сказав: «Маємо знайти механізм, звичайно ж, разом із іракцями , допомогти іракцям визначити шлях створення перехідного чи тимчасового уряду так, щоб очікувана на 30 червня передача влади відбулася й щоб ми співпрацювали з ними в організації виборів у недалекому майбутньому». Але конкретних термінів цього майбутнього ні генсек ООН, ні його оточення в Токіо не назвали , всі відсилали зацікавлених до звіту, який Аннан подав до Ради безпеки ООН.

Уточнення прийшло з Нью- Йорка через кілька годин , його повідомила журналістам головний радник ООН з питань виборів Каріна Переллі: «Ми дійшли висновку, що після того, як самі іракці дійдуть згоди про засадничі домовленості (про вибори), потребуватиметься ще принаймні вісім місяців, щоб можна було здійснити варті довіри й добре організовані вибори». Отож, мовиться в звіті, якщо підготовка цих «законодавчих та інституційних засад» для виборів розпочнеться негайно й якщо політичного консенсусу вдасться досягти досить швидко, то з виборами можна встигнути на кінець цього року. Але ймовірніше, що вибори не можна буде провести до 2005 року, зазначено в звіті, який підготував за результатами свого нещодавнього візиту до Іраку голова робочої групи ООН у справі іракських виборів Лахдар Брагімі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG