Доступність посилання

ТОП новини

В житті лідера політичного блоку “Наша Україна” Віктора Ющенка сьогодні – знаменна дата: 50 років від дня народження.


гість студії Євген Сверстюк В житті лідера політичного блоку “Наша Україна” Віктора Ющенка сьогодні – знаменна дата: 50 років від дня народження.

Київ-Прага, 23 лютого 2004 року.

Людмила Литовченко

23-тє лютого. Для багатьох з вас, шановні слухачі, цей день пов’язаний з якоюсь конкретною подією. Одні згадують про свої військові будні, інші – про роки вигнання, як то чеченці чи інгуші – про них ми говорили сьогодні в нашій передачі.

В житті лідера політичного блоку “Наша Україна” Віктора Ющенка сьогодні – знаменна дата: 50 років від дня народження.

50 літ – багато це чи мало? Кажуть, про людину краще судити не по тому, скільки прожито, а по тому, скільки зроблено. Про Віктора Ющенка – гість передачі ДіД письменник Євген Сверстюк.

Євген Сверстюк

П’ятдесятирічний ювілей – це свято повноти сил і надій. Віктор Андрійович Ющенко прийшов до свого ювілею, за словом поета, “при диком ропоте хули” і при тихій підтримці народу.

Це і є драматична ситуація, але це достойна драма. Політичні сили так поляризувалися, що можна малювати портрет світлої постаті на темному тлі.

В історії рідко буває, коли панівні політичні сили настільки одверто антинародні і неморальні, що навіть не грають в позитивні ігри. Вони настільки брудні і непрозорі, що навіть не можуть знайти з-поміж себе кандидатуру на президента.

Таку, щоб без кримінального минулого. Важко навіть сказати, що це за жанр, коли дражнять Віктора Ющенка “месією”, тобто визнають годину своєї влади такою безпросвітною, що народ чекає на месію.

Ім’я Ющенка звучить радісно, його люблять за вроду, за простоту і одвертість, за те, що він говорить те, що думає, і робить те, що говорить.

Він не заграє з масою, він орієнтується на чесну людину, яка хоче чесно заробляти, щоб отримувати сім’ю. “Ми хочемо жити по-людські”, - говорять люди обмануті, пограбовані, втомлені глухою боротьбою проти кримінальної влади.

Це і є гасло народної опозиції. Віктор Ющенко уточнює: “І за законом Божим, і за Конституцією, яку треба навчитися шанувати і виконувати”.

У Віктора Андрійовича є розвинуте почуття національної гідності, він з пошаною говорить про віру і традиції свого народу.

Для комуніста Петра Симоненка і для оточення Президента це називається “націоналізмом” і “майже нацизмом”. Самотньо Віктору Андрійовичу в такому світі, в такій Верховній Раді.

По суті, він може розраховувати тільки на Бога і на людей з твердими демократичними принципами. Але така доля українського політика в світі рабства, злочинності і страху.

“Хто боїться – той недосконалий в любові”, - говориться в Євангелії. Мільйони українців відчувають радість в тому, що він є, що він здатний зберегти ясне лице в такому світі, що він іде через неймовірні хащі з вірою в Бога і в свій народ.

В день його ювілею, в перший день великого посту помолимося, щоб Бог дав йому сили залишатися таким, яким він є, щоб Бог дав йому долю пронести свої принципи аж до світанку, до світанку, з якого почнеться ясна і вільна дорога України.

Радості Вам, Вікторе Андрійовичу, і Вашій сім’ї, і нашій великій, багатомільйонній родині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG