Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі обіцяє боротися з ісламістськими екстремістами.


Михайло Мигалисько Саакашвілі обіцяє боротися з ісламістськими екстремістами.

Прага, 19 лютого 2004 - Президент Грузії Міхеіл Саакашвілі серед головних зовнішньополітичних пріоритетів визначив поліпшення відносин із офіційною Москвою. Минулого тижня він пообіцяв не допустити того, щоб озброєні сепаратисти з грузинської території скоювали напади на російські війська в Чечні. Днями новообраний грузинський лідер зробив ще один крок у цьому напрямку й пообіцяв боротися з поширенням ісламістського радикального фундаменталізму на грузинській території.

Під час зустрічі в середу з журналістами в Міністерстві державної безпеки президент Грузії Міхеіл Саакашвілі у середу визнав, що в цій закавказькій країні поширюється «ваххабізм». Ісламська доктрина ваххабізму походить від імені засновника цього мусульманського вчення аравійського реформатора УХІІІ століття Мухаммада Ібн-Абд-аль-Ваххаба й є, по суті, державною релігією Саудівської Аравії. Ваххабіти, до яких належить і Усама бін Ладен, досить своєрідно трактують іслам і саме поняття джигаду та прагнуть відроджувати й пропагувати найбільш войовничі сторони ісламу. Згідно з російськими твердженнями, до цього руху належать і найбільш екстремістські чеченські та іноземні бойовики, пов’язані з “Аль Кайдою”.

«Я бажав би перестерегти усіх тих, хто пропагує ідеї ваххабізму в Грузії, що проти них буде застосовано найсуворіші заходи й їм не слід очікувати якихось компромісів з нашого боку»,- заявив президент Грузії Саакашвілі усього через тиждень після того, як він пообіцяв під час зустрічі з президентом Росії Владіміром Путіним глибше співпрацювати в боротьбі з озброєними чеченськими сепаратистами. Водночас грузинський лідер наголосив на тому, що його ініціативу стосовно боротьби з поширенням ваххабізму не слід тлумачити, як наступ на релігійні меншості:

«Ми за свободу релігії, однак не цієї релігії. Адже ваххабізм- це не релігія, це жорстока пропаганда, скерована проти грузинської державності», - додав Саакашвілі. Як перші заходи у цій боротьбі він оголосив припинити надходження до Грузії ваххабістської літератури та іноземного фінансування ваххабістських угруповань на грузинській території.

Офіційна Москва часто звинувачувала попередника Саакашвілі, колишнього президента Едуарда Шеварднадзе у потуранні озброєним чеченським бойовикам в Панкіському міжгір’ї – грузинській території на південь від Чечні.

Згідно з оцінками, в Панкісі живе сім тисяч етнічних чеченців – кистинців. Там також перебуває понад чотири тисячі біженців із Чечні. Попередня грузинська влада заперечувала обвинувачення офіційної Москви, заявляючи, що крім кількох десятків поранених чеченських бойовиків, у переважній більшості в Панкісі перебувають біженці. Попри те, два роки тому грузинські органи безпеки провели рейди в Панкісі й заарештували групу чеченських бойовиків. Грузинські правозахисники вважають, що теперішня політика Саакашвілі може позначитися передусім на біженцях. Офіційна Москва закликає чеченських біженців повернутися й залучитись до відбудови знищеної війною Чечні. Російські та грузинські правозахисники однак вважають, що таким чином Москва намагається привабити передусім молодих чеченських чоловіків і не допустити, щоб вони приєдналися до збройних угруповань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG