Доступність посилання

ТОП новини

“Листи на Свободу”


Петро Кагуй “Листи на Свободу”

Прага, 21 лютого 2004 року.

Петро Кагуй

В ефірі передача “Листи на Свободу”. Перед мікрофоном у празькій студії Петро Кагуй. Вітаю Вас, Шановні слухачі!

Від 17 лютого FM-радіостанція “Довіра” припинила ретрансляцію передач української редакції “Свободи”. Нове керівництво “Довіри” пояснює своє рішення тим, що наші передачі, нібито, не вписуються у формат їхнього радіо, не відповідають потребам молодіжної аудиторії.

Такий несподіваний та швидкий перебіг подій підтверджує, що справа не у форматі. Ще 11 лютого, у перший день, коли нам стало відомо про наміри нового керівництва “Довіри” припинити ретрансляцію наших передач, президент корпорації “Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода” Томас Дайн заявив:

“Це політичний крок проти демократії, проти свободи слова і свободи преси”. “Це крок проти Радіо “Свобода”, який вкотре демонструє, що політичне керівництво України не спроможне жити у відкритому суспільстві і змушене контролювати мас-медіа, як, так би мовити, у добрі старі часи Радянського Союзу”.

Припинення ретрансляції передач української “Свободи” на FM-хвилях “Довіри” завдало серйозного удару по нашій слухацькій аудиторії.

Ми отримуємо все нові і нові відгуки від наших слухачів, які висловлюють свої оцінки того, що трапилося, і які закликають нас якомога швидше налагодити інші можливі варіанти радіомовлення.

Наразі ми почали трансляцію наших передач на середніх хвилях, які покривають, перш за все, західні терени України. Щоправда, це стосується лише двох вечірніх годин.

Наші передачі на середніх хвилях можна слухати із двадцятої до двадцять першої години і з двадцять другої до двадцять третьої за київським часом на частоті: одна тисяча сто вісімдесят вісім кілогерців. Повторюю: одна тисяча сто вісімдесят вісім кілогерців

А окремі наші передачі і випуски новин на середніх хвилях звучать у південних регіонах України на частоті сімсот шістдесят п’ять кілогерців. Повторюю: сімсот шістдесят п’ять кілогерців.

Ми також намагаємося покращити якість нашого сигналу на коротких хвилях. Деякі технічні зміни вимагають певного часу, можливо це забере кілька тижнів, якщо не більше. Про наші частоти на коротких хвилях, а також про те, як нас можна слухати через сателітне телебачення (через супутник “Hotbird”), йтиметься в окремих оголошеннях.

Деякі наші передачі та випуски новин і далі виходять в окремих регіонах на місцевих FM-радіостанціях, які не були пов’язані з Радіо “Довіра”. Ми працюємо і над тим, щоб розширити радіомовлення в FM-діапазоні.

У нинішній передачі “Листи на Свободу” прозвучить ціла низка відгуків слухачів на усунення наших програм із FM-діапазону Радіо “Довіри”. І розпочнемо з листа Алла Ткач із Києва:

“Дорога моя “Свобода”. Я готова підтримати Вас будь-якими засобами, на які здатна. Закличте своїх слухачів піднятись на акцію протесту проти закриття української редакції “Свобода” на хвилях Радіо “Довіра”.

Я собі не мислю життя без “Вечірньої “Свободи”. Ви мої учителі, друзі, порадники. “Свобода” - це моя розрада і утіха.

Чи не усі слухачі заявляють, що це для нас ковток свіжого повітря - в атмосфері задухи, - в окупованому владою, інформаційному просторі України. Робімо щось разом!

З повагою, Алла Ткач”.


А ось, що написав нам, також зі столиці України, Олександр Рачек:

“Закриття FМ-діапазону для Радіо “Свобода” - це прямий наслідок того, що Ви влучили точно – у найбільш больову точку нашого режиму. Ви донесли до людей правду, що так старанно приховують наші теле- та радіоканали. Головне для них зараз - вішати усім локшину на вуха.

Я старий прихильник так званих “ворожих голосів”. Потяг до правди нічим не можна зупинити!

Бажаю Радіо “Свобода” оптимізму, здоров’я і непримиренності до брехні! Олександр Рачек”.


А зараз прозвучить лист у перекладі з російської, якого ми отримали від Володимира з Луганська:

“Починаючи із 17 лютого о 8 вечора замість прямого ефіру я слухаю Сєву Новгородцева (“новости с человеческим лицом”) на російській службі Бі-Бі-Сі. Трохи шкодую.

Раніше я хоч і сварився на ведучих, але майже кожного дня слухав Ваш прямий ефір. Сєва також непогано, але про Україну – дуже мало.

Українська служба Бі-Бі-Сі – ввечері лише пів години, “Голос Америки” - також (та й приймається набагато гірше). Міжнародне канадське радіо – також пів години (і не дуже цікаво). Отож, куди бідному селянинові податися?

Ви скажете – лови українську Свободу на коротких хвилях. Ловлю. Але таке враження, що рік зараз не 2004, а 1984. Ні, не глушать. Просто передають погано – нічого не чути”.


Після листа від Володимира з Луганська, ще раз зауважу, шановні слухачі, що триває робота над покращенням якості нашого сигналу на коротких хвилях.

Українська редакція Радіо Свобода, незважаючи на все, як і раніше, далі виходить до етеру на коротких хвилях!

Зокрема, наші вечірні передачі, з 20 до 23 години за Києвом, слухайте на частотах 3980 кілогерців і 9625 кілогерців. Крім того, з 8 до 9 вечора наші передачі є в етері на частоті 5985, а з 9 до 11 вечора – 7125 кілогерців.

Гарної вам чутності на коротких хвилях! Українська редакція Радіо Свобода залишається з вами!


Продовжуємо передачу “Листи на Свободу”.

У дикторському читанні прозвучить лист від нашої слухачки з Полтави, яка попросила не подавати її ім’я до ефіру.

“.... повідомлення про закриття Радіо “Свобода” на “Довірі” викликало у мене велику лють.

На мою думку, закривають Вас із кількох причин. Перш за все, не так через присутність опозиції у Ваших передачах, як через те, що “Свобода” - єдине радіо, де слухач вільно може поставити запитання представникам парламентської більшості, які уособлюють владу.

Після того, як “більшовики” висловили свої демагогічні побрехеньки, слухач своїми запитанням ставить їх у незручне становище. Змушує їх викручуватися, щоб зберегти, так би мовити, “добру міну”. А коментарі слухачів на адресу того чи іншого “більшовика” доносяться до усіх кутків України. Саме це їм і не подобається найбільше. На радіо “Свобода” вони не виглядають такими святими та божими як у провладних ЗМІ.

Ïм хочеться прямого ефіру, але, лише за умови, що дзвонитиме їхній племінник, знайомий, чи хтось інший із узгодженими наперед запитаннями. А у вашому випадку – телефонує розлючений представник від тих 80 відсотків обідраних громадян України. Обідраний тими ж можновладцями і вихлюпує на них свої ненависть і зневагу.

Хочуть Вас закрити також і тому, що ваші передачі ставлять український етнос на один щабель із розвиненими світовими етносами. Ви демонструєте потужну розвинену українську мову, високий інтелект її носіїв, високу культуру, розповідаєте про реальну українську історію. А це дратує отих “пупкіних”, бо вони воліють бачити не українця, а “дурнороса”, який не вміє дати їм відсічі.

Бийте в усі дзвони, залучайте наших лідерів, нехай створюють радіохолдинг “Свобода”. Рятуйте нас!

Українська ідея за останні 12 років спрацювала. Не я одна така. Нас мільйони, котрі пройшли шлях від амебного малороса до свідомого українця.

За нашу і вашу “Свободу”.


А зараз прозвучать кілька послань, які ми отримали електронною поштою. Не усі їхні автори подають свої імена:

“Видно, що оточенню Кучми Ваша радіостанція заважає у їхніх планах залишитися при владі. Не здавайтесь!”.

“Зняття Вас із Радіо “Довіри” означає – зникнення народної довіри до владних структур, які бояться свободи слова в умовах підготовки до виборів президента.

Слухав я Вас вже не один рік - до вчорашнього дня. А вчора мені не вдалося заповнити вакуум, пошуками Вас на коротких хвилях: перебивали інші станції.

Радий можливості поновлення контакту з Вами через Інтернет! Тримайтеся! Свобода переможе!

Ваш постійний слухач, М.К.”.


“Без сумніву припинення трансляції української Радіо Свободи на FM-радіо - це мінус, удар по мільйонній армії слухачів, яка б мотивація при цьому не була.

Мабуть ще не настав час здорового бізнесу і тих меценатів чистого та живого ефіру. Ефіру, коли Ти дійсно вимушений відкласти деякі справи, щоб належно послухати, щоб чогось не пропустити.

Будемо Вас слухати і будемо Вас чути в час провладного ефірного шторму чи буревію” .


“Слухав, слухаю і буду слухати нашу “Свободу”! А “їхній” час скоро закінчиться! Радіо “Свобода”, я з тобою!

А політреформі за варіантом “більшості та варіантом комуністично-соціалістичному - категоричне НІ! НІ! І ще раз, НІ!

Ваш слухач із багаторічним “стажем”, Олег”.


“Мені добре зрозуміла ціль закриття трансляції Ваших передач.

У зв’язку з початком судового процесу над Лазаренком - не допустити інформацію про його стосунки з Кучмою...”.


Українська редакція Радіо Свобода, незважаючи на все, як і раніше, далі виходить до етеру на коротких хвилях!

Ранкову Свободу, з 6 до 7 години київського часу, можна почути на частотах 3985, 6170 і 9750 кілогерців.

Друга ранкова година Свободи, з 8 до 9 за Києвом, передається на частотах 5980, 7245 і 9695 кілогерців.

Гарної вам чутності на коротких хвилях! Українська редакція Радіо Свобода залишається з вами!


“Припинення трансляцій “Свободи” радіостанцією “Довіра” - не є несподіванкою, коли знаєш, що то таке - нинішня українська влада” , - мовиться в електронному листі за підписом Ігор.

Нищення вільної думки та правдивого слова, нищення паростків нормального громадянського суспільства почалися не цього року. А припиняться вони лише тоді, коли закінчиться влада Кучма з його оточенням.

Зі щирою повагою до усіх справжніх журналістів Радіо “Свобода”, Ігор. Київ”.


Олександр із Дніпропетровська в електронному листі пише:

(переклад) “Проживаю у Дніпропетровську і останні пару місяців активно слухав передачі Вашої редакції на “Довірі”. Мені дуже жаль, що нинішній владний режим в Україні позбавив громадян країни такої можливості...

Хочу зауважити, що крім об’єктивного джерела інформації, відмінного від “провладних”, у вашого радіо – високий культурний рівень програм. Ïх просто цікаво слухати як пізнавальні – фольклор, історія, етнографія, чудова українська мова, а також почуття гумору... Дякую!”.


У ці дні, коли нас усунули з FM-радіостанції “Довіра” до нашої празької студії завітала зі своїми двома внуками наша постійна слухачка, мешканка Луцька Надія Чинч. Вона виявила бажання сказати кілька слів до ефіру, хоча їй було важко говорити від емоційного переживання.

Надія Чинч

Я люблю радіо “Свободу”, тому що тільки від неї можу почути істину, правду. Я завжди слухаю радіо “Свободу”. Я дуже хвилююся, тому що я ніколи не думала, що я побуду тут.

Петро Кагуй

А зараз пропоную послухати телефонний дзвінок до нашого київського корпункту від однією з наших слухачок:

“Я літня людина, мені 78 років, але я громадянка, я думаю про майбутнє свої внуків. Через те я не байдужа, що твориться у нашій Батьківщині. І дуже хвилююся, що я не буду слухати радіо “Свободи”.

В чім річ? В мене маленький приймач, я не знаю, яке майбутнє, хоч би ви дали мені відповідь на це. Я просто не в настрої і стурбована. Дякую Вам”.

Ми дякуємо за цей дзвінок. У відповідь змушений констатувати, що ситуація справді досить невтішна. Ми розуміємо, що чимало наших слухачів, які досі слухали нас на FM-радіостанції “Довіра” не мають радіоприймачів, котрі приймають короткі хвилі. А окремі радіоприймачі, якщо і приймають їх, то лише у досить вузькому діапазоні. Ми усвідомлюємо ситуацію, яка склалась і робитимемо усе, щоб повернутися на хвилі FM і бути доступними для широкої слухацької аудиторії. Також зауважу, що ті невеликі сучасні приймачі, які приймають FM-хвилі, здебільшого вони приймають і середні хвилі, на яких вже транслюється частина наших передач.

На черзі лист від киянина В''ячеслава Хавруся:

“Сподіваюсь незабаром почути Вас знов в FM-ефірі. Останні 5 років (із 1999) кожного вечора Ви були для мене одним із основних джерел інформації і натхнення. Тепер буду намагатися ловити Вас на коротких хвилях, але по своєму досвіду знаю, що це “задоволення” не з найкращих - низька якість сигналу.

Прочитав повідомлення, що Ваша хвиля з''явиться на середніх хвилях. Дуже сподіваюся на це, головне, щоб це було вчасно – до початку президентської кампанії.

Тримайтеся! З повагою і підтримкою, постійний слухач “Свободи”, науковець, кандидат хімічних наук В''ячеслав Хаврусь”.


Після листа пана Хавруся ще раз нагадаю, що дві наші вечірні передачі вже виходять на середніх хвилях, які покривають, перш за все, основному західну частину України. Ïх можна слухати із 20 до 21 години і з 22 до 23 за київським часом на частоті: 1188 кілогерців. Повторюю: 1188 кілогерців

А окремі наші передачі і випуски новин на середніх хвилях звучать у південних регіонах України на частоті 765 кілогерців. Повторюю: 765 кілогерців.

А зараз пропоную послухати оголошення про те, як можна слухати наші передачі через сателітне телебачення:

Передачі Української редакції Радіо Свобода можна слухати також і на сателіті.

Налаштуйте цифровий сателітний приймач на супутник “Hotbird-3” на 13 градусах східної довготи: частота 12226; поляризація вертикальна; швидкість потоку 12800; корекція 3/4. Ви отримаєте відеозображення з великою кількістю звукових супроводів. Українська Свобода – на 3-му з них, лівий звуковий канал. Налаштовуючи приймач, ви також можете відразу встановити аудіоідентифікатор – 4230.

Гарної вам чутності в цифровій сателітній передачі! Українська редакція Радіо Свобода залишається з вами!


В ефірі передача “Листи на Свободу”. Перед мікрофоном Петро Кагуй.

Переходжу до англомовного електронного послання, за підписом Алекс. Автор листа повідомив про себе, що він працює перекладачем для англомовних журналів у Києві, добре володіє розмовною української, але писати йому краще англійською.

“Я стурбований і відчуваю відразу до рішення радіо “Довіра” припинити ретрансляцію передач “Свободи”, - мовиться у листі. “Це друга погано замаскована спроба придушити рештки свободи в Україні з боку діючої кримінальної влади, президента Кучми та його прихвоснів.

Голос “Свободи” потрібно чути у цій країні не лише тим небагатьом, хто має короткохвильові радіоприймачі, чи тим, хто має доступ до Інтернету, а широким масам людей, у яких повністю відібрали усі джерела правдивої та неупередженої інформації.

Сподіваюся, що Радіо “Свобода” знайде ресурси і можливість продовжити свої передачі на хвилях FM із можливими іншими партнерами”,
- зауважує автор англомовного листа, якого ми отримали з Києва за підписом Алекс.

А зараз, шановні слухачі, пропонує вашій увазі електронне послання досить дивного змісту. Коли я його прочитав мені пригадалися слова одного з наших слухачів: навіщо ви інколи подаєте до ефіру провокаційні листи, Ви ж не мусите реагувати на кожне послання. Згаданий лист справді виглядає провокаційним, хоча можливо його анонімний автор намагався закласти у нього глибокий і не дуже помітний гумор. Врешті, судіть самі:

“Мені дуже не подобається слухати Вас тільки тому, що сьогодні я від Вас не чую нічого гарного про Україну, про її владу, про нашого президента Леоніда Кучму, який має хороші наміри щодо України, а його плани мені дуже подобаються.

А те, що робите Ви (опозиційне радіо, радіо Ющенка та Тимошенко) - мені не подобається!

Складається таке враження, що Вас підкуповують, щоб Ви на всю країну кожен день говорили лише погане! Ви мене розчарували як радіо “Свободи” мовлення!

Люди хочуть чути гарні новини, а не погані. Сьогодні не один засіб масової інформації України так не говорить погано про свою країну як Ви зі своєї Праги.

Я підтримую “Довіру”, бо Україні не потрібна така радіостанція!”.


Дивним мені видався цей лист, бо подумалося, а навіщо так сильно радіти з приводу усунення “Свободи” з FM-діапазону. За логікою авторова цього анонімного листа, якщо ми говоримо найгірше про Україну, то йому достатньо послуговуватися державними засобами масової інформації, з яких він і отримувати, як він висловився, “гарні новини”.

Та й навіщо так сильно захоплюватися лише хорошими намірами і планами Леоніда Кучми щодо України. Адже Леонід Кучма вже майже цілих 10 років є президентом України. То можна було б говорити, написати, не лише про його “гарні наміри”, але і про результати 10-річного правління.

На черзі лист Леоніда Ткача із Дніпропетровщини:

“Із сумом сприйняв інформацію про закриття “Свободи” на “Довірі”.

Це ганебна акція влади проти демократії, проти наших конституційних прав. Однозначно, що це - спроба вплинути на українців, на їхній вибір 31 жовтня 2004 року.

Звісно, що в Україні закрити “Свободу” не може ніхто, але можна ускладнити слухачам її слухати. І саме на це спрямоване нинішнє антидемократичне рішення.

На мою думку, в цих умовах необхідно і “Свободі” щось зробити, щоб нейтралізувати цю провокацію, і усім слухачам “Свободи”. Потрібно висловити свій протест усіма доступними засобами – від скерування листів-протестів на адресу причетних до цієї акції урядовців і до бойкоту “Довіри” та провладних засобів масової інформації.

Отож, збільшуймо кількість слухачів “Свободи”! Захистимо останній острівець демократії в Україні! Не даваймо владі можливості усіх українців загнати у стійло: УТ-1, “Інтеру”, “Один плюс один”, “ICTV” (Ай-Сі-Ті-Ві) та інших проурядових засобів масової інформації!

Бажаю довголіття “Свободі”!

З повагою, Леонід Ткач, Дніпропетровщина”.


І на завершення передачі прозвучить колективний лист із Макарівського району Київської області:

“Ми з Вами!

Нас, багаторічних слухачів Макарівщини Київської області, як і всіх чесних людей, вразило повідомлення про розірвання керівництвом “Довіри” договору про ретрансляцію передач Української редакції “Свободи”.

Розцінюємо цей факт не інакше, як виконання замовлення правлячої верхівки України, бо знаємо, як послідовно, цілеспрямовано, і наполегливо бореться колектив Вашої редакції за свободу слова.

Ми звикли до Ваших вечірніх та ранкових передач і чекаємо їх із нетерпінням, щоб почути правдиві вісті, як із теренів неньки України, так і із-за кордону.

Водночас висловлюємо Вам, шановна редакціє, свою підтримку! Ми - з Вами! Нас не переможуть жодні темні сили!

Борімося! Поборемо!

Слухачі Макарівського району Київської області: Береговий, Клімчук, Романєнко, Коваль, Сергієнко, Михайловський, Михайловська, Кравченко, Писаренко”.


Це все на сьогодні, шановні слухачі. З Вами був Петро Кагуй.

Нажаль, у нинішній передачі “Листи на Свободу” прозвучала лише частини відгуків наших слухачів на усунення передач Радіо “Свобода” з FM-радіостанції “Довіра”. Ми отримали значно більше листів на підтримку нашого радіо.

Ми дякуємо усім, хто продовжує нас слухати, хто пише нам листи. Не втрачаймо оптимізму! Будемо сподіватися, що незабаром передачі української “Свободи” знову звучатимуть в FM-діапазоні у більшості регіонах України.

Залишаймося і надалі разом! До наступних зустрічей в ефірі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG