Доступність посилання

ТОП новини

Жак Ширак закликав угорців підтримати європейську конституцію.


Василь Плоскіна Жак Ширак закликав угорців підтримати європейську конституцію.

Угорщина, 24 лютого 2004 – Понад півтисячі гостей – політиків, громадських діячів, митців, а також представницька французька делегація з 60 осіб слухали сьогодні в угорському парламенті промову Жака Ширака, президента Франції. Він говорив про майбутнє Європи.

Ідейний прихильник поглядів свого великого попередника Шарля де Ґоля, президента повоєнної Франції, Жак Ширак, нинішній глава Французької Республіки ні на мить не засумнівався в правильності євроінтеграції. Більшого, якіснішого поштовху, на його думку, цей процес отримає, якщо всі його учасники підтримають проект європейської конституції. В угорському парламенті Жак Ширак активно закликáв центральноєвропейців зробити правильний вибір в ім’я спільної Європи і в інтересах власного народу.

Французький президент нагадав, що французи та угорці останнім часом спільно попрацювали заради зміцнення об’єднаної Європи. Вона повинна бути динамічною, сильною і здатною до розширення. Для цього є потреба у створенні нової економічної програми а ще – спільної конституції. Обов’язок Євросоюзу, за словами Ширака, це виявлення фінансової солідарності з новими членами цієї організації. Франція не прагне до такого утворення, в якому країни, умовно кажучи, рухаються до мети на різних швидкостях. Водночас розширення Євросоюзу вимагає гнучкої політики, вважає французький президент.

“Франція бажає будувати Європу разом з іншими двадцятьма п’ятьма. Розширеній Євроунії слід взяти до уваги інтереси всіх членів організації. Ми не хочемо ані поділеної, ані паралізованої Європи. Бажаємо, щоб вона з усіма її повноправними членами розвивалася в доброму ритмі”, - сказав Жак Ширак.

Він переконаний, що зовнішня політика об’єднаної Європи має бути зваженою і базуватися на принципах партнерської взаємоповаги. Особливо це торкається стосунків з Росією. Жак Ширак виступив за зміцнення оборонних сил Європи. Хто працює в цьому напрямку, той укріплює і НАТО, підкреслив французький президент. Він додав, що ніхто не чекає, щоб Угорщина вибирала між НАТО і Європейськими оборонними структурами.

Промовець сказав також, що Франція всіляко підтримує демократичні реформи в Угорщині а також політичні ініціативи Будапешта на Балканах і в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG