Доступність посилання

ТОП новини

1. Чи справді влада готує нові провокації проти опозиції (з приводу заяв партії “Батьківщина”)?<br> 2. ЦВК.


Зиновій Фрис Григорій Омельченко - народний депутат України (фракція БЮТ); Олег Березюк - голова Київського юридичного товариства.

Київ-Прага, 24 лютого 2004 року.

Зиновій Фрис

У Києві восьма година вечора. 24 лютого. Перед мікрофоном Зиновій Фрис. Мені допомагають Сергій Балабанов і Михайло Петренко.

“Вечірня Свобода", передача про те, про що її учасники не мають більше сил мовчати.

Один із лідер партії "Батьківщина" Олександр Турчинов сьогодні на прес-конференції не промовчав про таке:

Олександр Турчинов

Чинним режимом, як ми його називаємо, чинною владою розроблений достатньо детальний план заходів щодо знищення опозиції з метою безперешкодного проведення другого етапу конституційної реформи, а також отримання перемоги на найближчих президентських виборах.

Зиновій Фрис

Гості київської студії сьогодні також принципово не мовчатимуть про те, що, по-перше, нібито влада готує нові провокації проти опозиції і, по-друге, про нову центральну виборчу комісію (ЦВК) на чолі з Сергієм Киваловим.

Експерти передачі: Григорій Омельченко, народний депутат України (фракція БЮТ), і Олег Березюк, голова Київського юридичного товариства.

Сьогодні на прес-конференції один із лідерів партії "Батьківщина" Олександр Турчинов розповів журналістам про те, що влада готує нові провокації проти опозиції.

І з цього плану влади випливає щось на зразок того, про що говорив Туркменбаши Сапармурат Ніязов: “Ми маємо стежити за кожною пролітаючою мухою”.

Отже, Олександр Турчинов. Частина перша: про те, що конкретно має намір вчинити влада проти опозиції. | Олександр Турчинов

Створений штаб при главі Президентської Адміністрації панові Медведчуку, до якого входять керівники силових структур, зокрема, Генеральної прокуратури, СБУ, МВС, державної і податкової адміністрацій.

Мета діяльності цього штабу – це три основних напрямки. Перший напрямок – це фабрикація справ проти лідерів опозиції, активістів опозиції. Другий напрямок - це збір компромату щодо лідерів опозиції, враховуючи і їхнє приватне життя. Третій напрямок діяльності цього штабу – це знищення будь-яких джерел фінансування опозиції, зокрема, підприємств, підприємців, які симпатизують опозиції, які можуть забезпечити фінансами їхню діяльність.

Побудована і контролюється Президентською Адміністрацією судова вертикаль на базі Шевченківського та Печерського судів міста Києва для того, щоб можна було б на потік ставити звинувачення, сфабриковані справи і дуже швидко і ефективно їх розглядати, ухвалюючи рішення. При чому, відпрацьована схема супроводу цих рішень на рівні Апеляційного Суду і Верховного Суду.

Далі, забезпечення повне монополії на інформацію в Україні, контрольовану провладними структурами. З цією метою з одного боку відбувається системне знищення всіх незалежних і опозиційних ЗМІ. Це стосується і “Сільських вістей”, і радіостанції “Свобода”. Знищуються економічні можливості існування телевізійного 5-го каналу.

Тобто, завдання конкретне: до початку виборчої кампанії в Україні повинна бути єдина сформована препарована інформація до вжитку нашими громадянами. Всі інші джерела інформації будуть або прикриті, або знищені, або поставлені в умови, коли вони не зможуть нормально працювати.

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, а чому опозиція так переконана, що влада обов’язково має щось зробити погане проти неї? Чи не перебільшення це?

Григорій Омельченко

Доброго вечора, шановні радіослухачі радіо “Свобода”! Доброго вечора, шановний пане Зиновію!

На превеликий жаль, це не перебільшення. А чому так? А якщо я на Ваше запитання поставлю запитання, а потім буду відповідати... Що буде робити банда, яка знає, що завтра чи післязавтра вона буде посаджена на лаву підсудних?

Зиновій Фрис

Зробить все для того, щоб цього не сталося.

Григорій Омельченко

Абсолютно правильно. І, можливо, навіть піде на фізичне знищення тих, хто спробує її ліквідувати і цивілізованим шляхом посадити на лаву підсудних.

Чому я так кажу? Тому що на сьогоднішній день ми маємо на державному рівні організовану злочинну організацію на чолі з Президентом України Кучмою, якого самого Тимчасова слідча комісія, яку я очолюю, звинувачує у вчиненні тяжких і особливо тяжких злочинів. Ці матеріали є в Генеральній прокуратурі, вони офіційно направлені слідчою комісією.

Майже 2 роки, як працює наша слідча комісія, але ВР України, її пропрезидентська більшість, зробили все, щоб до цього часу не заслухати ні звіт Генерального прокурора про розслідування обставин вбивств журналістів Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова та вчинення тяжких злочинів державними діячами, навіть не включають до порядку денного звіт слідчої комісії, який я повинен зробити.

Я вже вичерпав всі передбачені законом, регламентом можливості, добиваючись включення результатів роботи слідчої комісії. Я навіть пропонував так: “Заслухаймо слідчу комісію, мене, як голову, і ми дамо інформацію, відповімо на запитання, а потім можете ліквідовувати цю комісію. Але ж ви її створили і не даєте їй, щоб вона проінформувала про все те, хоча регламент передбачає, щоб комісія звітувала перед парламентом кожні 6 місяців”.

Тепер далі. Якби лише мова йшла про Президента України Кучму, то його здали б свої дуже швидко, але мова йде про десятки найбільш високих посадових осіб з близького оточення Кучми, народних депутатів України з пропрезидентської більшості, які так само, як і Кучма, вчинили тяжкі, особливо тяжкі злочини.

Шановні радіослухачі, лежать в Генеральній прокуратурі рішення слідчої комісії, мої депутатські запити, де названі біля 2-4-х десятків найвищих посадових осіб народних депутатів президентської більшості з вчиненням тяжких і особливо тяжких злочинів. Кримінальні справи проти цих людей, проти цих народних депутатів, посадових осіб за вказівкою Президента України Кучми не порушуються.

Один приклад. Коли ще був Генеральним прокурором Святослав Піскун, він сказав мені (він це підтвердив на зустрічі з нашою фракцією, коли він був), що Президент України дав пряму вказівку не порушувати кримінальної справи проти жодного пропрезидентського депутата, а порушити кримінальні справи виключно проти депутатів-опозиціонерів і вносити подання до ВР України.

Самого Піскуна звинуватили в корисливих зловживаннях у вчиненні злочинів. Це зробила колишній голова Координаційного комітету, а нині заступник Генерального прокурора Ольга Колінько.

Зняли з цією мотивацією Генерального прокурора. Де він зараз? Призначений Президентом на посаду заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони.

Принцип один: Президент призначає на самі відповідальні посади зверху донизу лише тих людей, у яких є компромат кримінального характеру, які будуть на короткій мотузці чи на ржавому гачку виключно служити одній особі. Тому влада піде на будь-що, включно до фізичного знищення.

Я добавлю вам. У минулу п’ятницю я був у Черкасах, я професіонал. І тільки я прибув у Черкаси, я зразу виявив, що за мною почалося стеження.

Я підійшов до людей до автомашини, які вели за мною візуальне стеження. Познайомилися. Мої колеги із СБУ.

Я кажу: “Хлопці, які до мене претензії?”. – “Григорій Геннадійович, нам стало відомо, що Ви приїхали в Черкаси, ми забезпечуємо вашу особисту безпеку, щоб з вами нічого не трапилось”.

Я подякував, кажу: “Хлопці, оберігайте мене”.

Але не в цьому момент, що скажем, це робиться. Це робиться і йде в тотальному напрямку. І ви знаєте, що коли будуть знищені останні залишки опозиційних ЗМІ, буде встановлена тотальна політична цензура.

Суспільство буде просто глухе і сліпе, коли будуть знищені, наприклад, “5 канал”. Після вчорашнього мого виступу у прямому ефірі на “5 каналі” мені були дзвінки, що Григорій Геннадійович, краще б ви не виступали в прямому ефірі, бо взагалі закриють канал. То хоч так можемо щось почути, а після вашого вчорашнього виступу ми просто побоюємося за цей телевізійний канал.

Я зробив би висновок, шановні радіослухачі, ми зараз на межі сповзання від кримінально-авторитарного режиму до кримінально-тоталітарного режиму і з тим забарвленням, коли суспільство скує повністю страх. Де люди почнуть бояться всього і почнуть говорити пошепки, як це було колись за часів тоталітарного режиму при Радянському Союзі.

В опозиції залишається єдиний вихід: сконцентрувати абсолютно всі свої зусилля, об’єднатися і забути будь-які свої суперечності між собою.

Як це, наприклад, було під час Другої світової війни, коли для того, щоб знищити фашизм, була створена різна, протилежна за ідеологією антигітлерівська коаліція.

І зараз ми повинні зробити так, щоб знищити цей злочинний режим на чолі з Президентом Кучмою і всіх осіб, які причетні до вчинення злочинів, цивілізованим шляхом посадити на лаву підсудних і пройти південнокорейський шлях.

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, дякую за ваш такий, можливо, довгуватий монолог. Але, пане Березюк, ось пан Омельченко, він, можливо, говорив, як людина, що належить до певної політичної сили, говорив пристрасно.

І я хотів би, щоб Ви, пане Березюк, Ви голова Київського юридичного товариства, все ж таки говорили чисто, як юрист без політичних, можливо, пристрастей.

От на ці звинувачення влади, на отой план, який нібито існує в Адміністрації Президента чи взагалі у влади, влади загалом, як Ви дивитися на ці всі звинувачення виключно з юридичної точки зору? Пане Березюк, будь ласка.

Олег Березюк

Дякую. Щодо юридичної точки зору. Звичайно, юридична і політична площина пересікаються, але я буду все-таки намагатися говорити виключно з юридичної точки зору.

Чи чиниться політичний тиск на опозицію? Ну, в принципі, для мене це очевидно. Чому? Я був сьогодні на прес-конференції, яку організували народні депутати Хмара і Турчинов.

Що я там почув? Народних депутатів Степана Йосиповича Хмару і Олександра Турчинова звинувачують по 4 статтям КК. Я знаю, що є уже подання в ВР, де Генеральна прокуратура просить притягнути цих депутатів до кримінальної відповідальності.

Давайте подивимось, що це за статті. Перше, ст. 365 - це перевищення влади або службових повноважень. Друга, ст. 345 – погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу. Третя: втручання в діяльність працівника правоохоронного органу. І четверта: захоплення державних або громадських будівель чи споруд.

Що це говорить і чому взагалі, де взялися ці звинувачення і ці статті? Причина дуже проста. Ви дуже добре пам’ятаєте, коли було рішення про звільнення з-під варти Геннадія Тимошенка.

Рішення суду не було виконане. Ким воно не було виконане? А саме представниками правоохоронних органів. От народні депутати і намагалися таким чином привернути увагу громадськості до того, що робиться в країні.

Чи можна їм пред’являти звинувачення по цих статтях КК? Давайте тепер подивимося ст. 17 Закону України “Про статус народного депутата України”.

От ми говоримо про втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, наприклад, ст. 343. Що нам говорить ч. 5 ст. 17 закону “Про статус народного депутата України”?

Слухайте уважно, я процитую: “Народний депутат, як представник державної влади у разі порушення прав, свобод і інтересів людини або громадянина, що охороняється законом та інших порушень законності має право на місці вимагати негайного припинення порушення або звертатися з вимогою до відповідних органів державної влади, місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб, керівників підприємств, установ та організацій і вимагати припинення таких порушень. У разі порушення законності народний депутат може звернутися з депутатським зверненням до відповідних посадових осіб правоохоронних органів”.

Тобто закон дає право народному депутату втручатися в діяльність представника правоохоронного органів, якщо він бачить, що цей представник порушує закон. І це однозначно.

Далі. Перевищення влади або службових повноважень. Влада у депутата і у Президента, взагалі у виборних осіб, від народу. Народ дає частину своїх повноважень. І народ від депутатів вимагає, щоб депутати захищали їхні права так, як це передбачено законом.

Що народні депутати і намагаються зробити. Але яка у нас є проблема? У нас на сьогоднішній день влада зосереджена в одних руках. Реальну владу на сьогоднішній день має Президент, тому що він призначає і силових міністрів, ви знаєте, і Генерального прокурора.

Тобто. він має можливість контролювати всю владну вертикаль в країні, в тому числі, і значну частину народних депутатів. Є невеличка частина народних депутатів, які все ж таки намагаються діяти в межах закону, але не завжди це в них виходить.

І тоді в результаті отаких дій з’являється, на мій погляд, абсолютно безпідставні звинувачення.

Зиновій Фрис

Пане Березюк, я би хотів все ж таки, щоб ми більше... Я знаю, що про це йшлося сьогодні на прес-конференції, про ці звинувачення. Але ми говоримо все ж таки більше про план, який нібито існує у влади проти опозиції.

На Ваш думку, якщо такий план проти опозиції на час передвиборчої президентської кампанії у влади існує, то, скажіть, будь ласка, коротко, як це можна попередити, тобто попередити здійснення оцього плану?

Олег Березюк

На сьогоднішній день в нашій правовій системі такий план можна попередити тільки одним шляхом: народні депутати, які знають про цей план, вони повинні його оприлюднити. Вони мають донести до відома людей, що такий план є.

Зиновій Фрис

Вони оприлюднили, що далі?

Олег Березюк

Що далі? Далі уже люди мають дивитися самі, за кого їм голосувати: за того, хто має такі плани, чи все-таки голосувати за опозицію?

Це питання не стільки юридичне, скільки політичне. Тому що я уже наголошував, що звернення до правоохоронних органів не дасть нічого по тій простій причині... Силові міністри, в тому числі, міністр внутрішніх справ і голова СБУ призначаються ким? Президентом.

Звичайно, якщо вони не будуть виконувати вказівку Президента, що буде? Вони будуть звільненні з посади. Далі, Генеральний прокурор ким призначається? Теж саме, Президентом. Так, звичайно, ВР дає згоду на його призначення, але ж зняти він його може без згоди ВР. От і все.

Зиновій Фрис

Іншими словами, пане Березюк, глухий кут, і все, що запланувала Адміністрація Президента, все це буде здійснено, чи так?

Олег Березюк

Ні, я так не сказав. Юридичних механізмів недостатньо в нашій державі для того, щоб забезпечити дотримання чинного законодавства. Це однозначно.

Що стосується виходу з глухого кута... Вихід з глухого кута є, і я вже про нього сказав. Це звернення до людей, до народу, і люди самі повинні дати і правову оцінку, і моральну оцінку діям тієї влади, яка на сьогоднішній день є.

Григорій Омельченко

Пане Зиновію, дозвольте доповнити. Буквально хвилинку.

Зиновій Фрис

Будь ласка.

Григорій Омельченко

З юридичної точки зору. Я просто хочу нагадати, що я кандидат юридичних наук у сфері кримінального права і кримінального процесу. У Олега лежить на столі в студії Кримінальний Кодекс, якщо відкрити Статтю 28, ми прочитаємо визначення організованої злочинної організації. Так от там вказані всі ознаки, які мають на сьогоднішній день державні інституції в Україні. Тому я говорю, що ми на державному рівні маємо злочинну організацію.

А тепер я нагадаю, що є загальна Декларація прав людини, яка ратифікована Україною і є складовою національного законодавства України. В Кримінальному Кодексі є стаття, яка передбачає крайню необхідність. Так от, загальна Декларація прав людини передбачає, що народ чи група людей мають право на повстання, якщо влада хоче повністю узурпувати владу. Так от, український народ може використати це право, піднятись на повстання і зробити те, що зробили румуни відносно тоталітарного режиму Чаушеску.

Я б особисто цього не хотів. Я хотів, і буду все робити, щоб Кучму не розстріляли поспіхом, як Чаушеску, а Кучму і його оточення злочинне судили цивілізованим демократичним судом. Але якщо влада піде на подібні кроки, які вона виношує в своїх планах, тоді хай, будь ласка, вони вже не ображаються, якщо український народ і група офіцерів (не десятки, а сотні й тисячі, яких зараз викидають на вулицю) піднімуться на повстання. І мої слова (щоб не закрили радіо “Свобода”) не є злочин, це право народу...

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, вже закрили. Отже, я...

Олег Березюк

Я все-таки хотів іще буквально...

Зиновій Фрис

На жаль, в нас дуже мало часу. Можливо, Ви скажете після цього фрагменту короткого...

Олег Березюк

Добре.

Зиновій Фрис

Все-таки ми повинні дати слово представникам влади або людям, наближеним до влади. Скажімо, Михайло Погребінський, політолог, радник Голови Адміністрації Президента, ознайомився сьогодні з тим, про що йшлося на прес-конференції Турчинова і Хмари. І ось його реакція на це.

Михайло Погребінський

По-перше, я хотів би наголосити на тому, що зараз поняття опозиції дуже невизначене, тому що є комуністи і соціалісти, які разом з владними фракціями і партіями реалізують стратегічну мету свою і, власне, партій центру по втіленню в життя політичної реформи, переходу до парламентсько-президентської республіки. Вони, так би мовити, трошки не зовсім опозиція зараз.

З іншого боку, також не повністю позиція “Нашої України” співпадає з позицією маленької фракції Юлії Тимошенко, представники якої робили прес-конференцію і говорили про слабкість влади. Я не думаю, що влада може відчувати якусь слабкість. Навпаки, на мою думку, вони зараз досить потужно закріпилися на тих позиціях, які планували, власне. Особливо це видно в еволюції питання політичної реформи. Фактично ізолюють правий план опозиції, гарантуючи собі перемогу у боротьбі за політичну реформу.

Але те, що ми зараз на порозі входження в президентську виборчу кампанію, за цих умов, звичайно, боротьба буде досить жорстка. Я думаю, що ми будемо свідками такої жорсткої політичної боротьби. Політична реформа, за яку я вболіваю, як відомо всім, хто цікавиться, я вважаю, є перший крок до того, щоб зробити владу підзвітною людям. До тих пір, поки ми не будемо мати інструменти впливу людей суспільства на владу, то в нас будуть підстави критикувати цю владу, як будь-яку погану чи дуже погану, оскільки влада, яка не контрольована суспільством, не може бути ані ефективною, ані доброю.

Зиновій Фрис

В нас, на жаль, дуже мало часу, щоб коментувати те, що сказав пан Погребінський. Зрештою, висловилась і та, і та сторони. Так що, пане Березюк, Ви щось хотіли, але дуже коротко, будь ласка, з цього ж приводу, з приводу оцих провокацій, ніби-то які готуються.

Олег Березюк

Так, щодо тиску на опозицію. Ви знаєте, і вже ми говорили про те, що внесено подання про притягнення народних депутатів Турчинова і Хмари до кримінальної відповідальності. Але якщо вже бути послідовним, то в мене виникає питання: а чому Генеральна прокуратура не порушує кримінальної справи проти тих людей, які не виконували законні рішення суду і не виконували законні вимоги народних депутатів?

А такі статті є. Це 382 Стаття Кримінального Кодексу, яка передбачає відповідальність за невиконання рішення суду, і 351 – це перешкоджання діяльності народного депутата України. То в мене питання до Генеральної прокуратури: чому проти людей, які перешкоджали діяльності народних депутатів, не порушено кримінальну справу?

Григорій Омельченко

Пане Зиновію, одна фраза!

Зиновій Фрис

Пане Березюк, Ви можете направити ці свої претензії безпосередньо Генеральному прокурору. Ви це маєте намір зробити?

Олег Березюк

Напевне, так і зробимо.

Григорій Омельченко

Пане Зиновію, одна фраза. Це цікаво, супер! Банда реформує сама себе! От я уявляю “східняк”, де сидять “хрещені батьки” злочинних угруповань і вирішили реформувати самі себе: якось самих себе розпустити, але залишитись керівниками цієї банди, яку вони очолюють. Оце щось подібне у нас на політичну реформу.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Омельченко. Отже, ми переходимо до другої теми. "Українська правда" писала: “17 лютого Верховна Рада підтримала Президента в його прагненні бачити голову Морської партії, яка за чисельністю наздогнала Партію реабілітації важкохворих, голову Вищої ради юстиції України, почесного ректора (на громадських засадах) Одеської національної юридичної академії (саме тієї академії, яка серед інших інституцій, легалізувала третій термін Кучми), повного кавалера ордена "За заслуги" Сергія Кивалова в складі оновленого Центрвиборчкому. Кажуть, від самого початку ніхто не сумнівався, що саме Кивалов буде новим головою ЦВК”.

Шановні гості, я не знаю, хто з вас розпочне. Чому саме Кивалов і чому так були впевнені люди, які його висували, що саме він і буде обраний головою нового ЦВК? Пане Березюк, я знаю, Ви займалися трішечки цим питанням. Що би Ви могли сказати з цього приводу?

Олег Березюк

У мене буквально декілька слів з цього приводу. Пан Кивалов – народний депутат України. Крім того...

Зиновій Фрис

Тепер уже колишній.

Олег Березюк

Колишній. Але так само можна було б про нього сказати “колишній голова Вищої ради юстиції”. Коли Ви сказали в ефірі “голова Вищої ради юстиції”, це трошки різонуло слух. За нашим законодавством, народний депутат України має працювати у ВР на постійній основі. Те ж саме можна сказати про Закон України “Про Вищу раду юстиції”.

В Законі “Про Вищу раду юстиції” сказано, що голова Вищої ради юстиції є державним службовцем і працює там на постійній основі. На жаль, Сергій Кивалов цієї вимоги Закону не виконав, і протягом довгого періоду часу він обіймав посаду голови Вищої ради юстиції. Обіймав посаду, він не був головою Вищої ради юстиції. Ми не визнаємо його, як голову Вищої ради юстиції, тому що він обіймав її незаконно.

Вони вигадали, що він обіймав таку посаду на громадських засадах. Не можна говорити про громадські засади, тому що Законом прямо передбачено, що голова Вищої ради юстиції працює на постійній основі. А це означає, що працювати на постійній основі (тобто, за основним місцем роботи) можна тільки в одному з двох органів: або у ВР, або у Вищій раді юстиції. Іншого не передбачено. А органам державної влади і їхнім посадовим особам можна робити тільки те, що прямо передбачено Законом. Законом передбачено тільки постійну основу.

Що буде робити Сергій Кивалов на посаді голови ЦВК, я прогнозувати не буду, але я відповім словами В’ячеслава Липинського: якщо хочеш довідатися, що буде робити людина в майбутньому, подивись, що вона робила в минулому.

Я думаю, що цю ситуацію більш детально прокоментує Григорій Омельченко, він народний депутат.

Зиновій Фрис

У мене якраз до пана Омельченка таке запитання. Пане Омельченко, ось “Українська правда” написала: “Включення Кивалова до списку запропонованих Президентом членів ЦВК є симптоматичним і свідчить про те, що в Україні набуває завершення процес остаточного підпорядкування всіх гілок влади керівній, спрямовуючій силі – СДПУ(О)”.

Але, пане Омельченко, у мене до Вас інше питання. От ми сьогодні говоримо про можливі провокації влади проти опозиції, а деякі оглядачі, спостерігачі кажуть: “А чи не було провокацією те, що “НУ”, іншими словами, частина опозиції, голосувала за склад ЦВК, в тому числі і за Кивалова?”

Як це зрозуміти? Це я вже від імені тих численних оглядачів, які запитують. Пане Омельченко, що ж діється?

Григорій Омельченко

Відповідаю. А нічого особливого, чи як Ви сказали, незрозумілого, не діється. Це суть аморальної, злочинної кадрової політики Президента України за всі роки перебування при владі.

Хто вносив склад кандидатів на посаду до ЦВК? Президент України. Друге: проголосувала б частина опозиції чи не проголосувала – це також другорядне або третьорядне питання.

Все одно були домовленості більшості і фракції КПУ, щоб проголосували. Ну, набрали б не 350-360 голосів, а набрали б 270-280, а потрібно 226.

І третє: треба дивитися філософськи,глибше. Підбирається команда, яка могла б, якщо буде така найменша можливість, узаконити сфальсифіковані вибори Президента, де влада буде робити все, щоб переміг їхній кандидат.

Хоча зроблю одне застереження (я не встиг сказати в першій половині передачі): я не виключаю, що вся ця так звана політична реформа – це якась ширма або густа димова завіса.

Можливо, її і не буде до кінця проведено, а влада підготувала інший сценарій і варіант. Я не готовий ще відповісти, є декілька версій, можливо, поговоримо пізніше, це ми побачимо, як буде слухатися питання в Конституційному Суді...

Зиновій Фрис

Пізніше ми вже не встигнемо, бо часу залишилося...

Григорій Омельченко

Ні, я говорю в черговій передачі, пане Зиновію, обов’язково. Будемо живі-здорові і побачимо, чи була це ширма, чи димова завіса.

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, але Ви все ж таки так дуже хитро відповіли на запитання щодо опозиції.

Григорій Омельченко

Ні, не хитро.

Зиновій Фрис

Ось дивіться, цитата з “Української правди”: “Та обставина, що 17 лютого практично весь керівний склад “Нашої України” в одностайному пориві підтримав Президента і проголосував за включення до складу Центрвиборчкому голови Вищої ради юстиції Сергія Кивалова, засвідчила, що політики так захопилися розподілом шкури ще не вбитого ведмедя, що не можуть порахувати й до двох”.

Григорій Омельченко

Я, пане Зиновію, ціную думку і оцінку журналіста, але я про інше. Формально потрібно було створити ЦВК, це була вимога Ради Європи, це була вимога і опозиції, щоб не дати можливості ще наперед усвідомлювати, що у нас під якимось приводом можуть не відбутися президентські вибори.

І тому я кажу, ролі не грає для мене особисто (а оцінки має робити кожний), хто буде на цій посаді. Була б людина виключно Президента, яка б слугувала виключно йому.

Я Вам скажу, обрали членів ЦВК, в тому числі і від опозиції. І члени ЦВК вибирали кого? Голову ЦВК. І всі проголосували одноголосно, це Ви також знаєте.

Тому давайте дивитися в суть самого явища, яке сьогодні в Україні. Я не виключаю, якби навіть при першому голосуванні, скажімо, не проголосували за Сергія Кивалова, Президент би через безпринципну принциповість повторно міг би внести його кандидатуру, а, можливо, була б ще підготовлена якась провокація з боку Президента.

Тому суть не в тому. Так, формально є ЦВК, куди входять представники різних політичних партій, в тому числі і від опозиції, де будуть дійсно приймати колегіальні рішення.

Побачимо, як вони будуть працювати, коли почнеться висунення кандидатів і реєстрація, адже, як обіцяв Сергій Кивалова, ЦВК буде працювати як? Чесно, прозоро, толерантно і інформативно.

Тому я навіть не губив би стільки часу, приурочуючи саме ЦВК. Це як перегорнути сторінку. От сьогодні чи, можливо, в іншій передачі дуже хотів би уважно з усіма поговорити, що торкається заяви Валерія Кравченка, генерала-майора СБУ, і які ще далі будуть події.

Повірте, зараз для суспільства це більш важливо, ніж це ЦВК.

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, ми в п’ятницю і четвер, я вів передачу, ми два дні про це говорили, ми про це не можемо говорити безкінечно, є багато інших подій.

Пане Березюк, ще до Вас таке запитання, не так багато часу залишилося. Все ж таки є така думка, що якраз новий голова ЦВК рахуватиме так, як це потрібно для того, щоб на наступних президентських виборах переміг потрібний кандидат від влади. Ви поділяєте таку точку зору?

Олег Березюк

Так, я в цьому абсолютно переконаний. На сьогоднішній день голосування в ЦВК відбувається простою більшістю голосів. Більшість там провладна, там тільки два представники від опозиції, але вони фактично не будуть впливати на ситуацію, яка в ЦВК.

Голова ЦВК – представник від влади. Тому я б не розділяв оптимізму. Я думаю, що “НУ” ще пожаліє, що вона проголосувала за цю кандидатуру, це раз.

Зиновій Фрис

На Вашу думку, вони проголосували так, тому що туди потрапило двоє кандидатів, які є представниками від опозиції? Чи замало було для того, щоб...

Олег Березюк

Звичайно, що замало, вони не будуть впливати на ситуацію, вони будуть чесними статистами. Я скажу ще одне: було б не так страшно, якби у нас була реальна незалежна судова гілка влади. На сьогоднішній день у нас суд повністю підпорядкований виконавчій владі. Це є найгіршим і найстрашнішим.

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, як юрист, що Ви би могли порадити (не знаю, від кого це залежить), що можна зробити чи можна зробити, аби новий голова ЦВК, якщо він справді має намір щось не так рахувати, як можна це попередити? Ви юрист.

Григорій Омельченко

Те, що передбачено чинним законодавством. Скажімо так, судячи, роблять клопотання про притягнення до кримінальної відповідальності не за думки, а за конкретні дії або бездіяльність.

Якщо тільки буде зафіксовано якісь дії, якщо мова йде про пана Кивалова, що мають ознаки будь-якого правопорушення, я вже не кажу про ознаки злочину, то відповідним чином повинні реагувати народні депутати від опозиції: внесення депутатських запитів Генеральному прокурору для вирішення питання про порушення кримінальної справи.

Друге: це заслуховування цього питання на сесії ВР України і, можливо, висловлення недовіри. Це подання позовів до суду на такі незаконні дії і т.д.

Тобто, правові механізми є, інша справа (тут я абсолютно погоджуюся з Олегом), що на сьогоднішній день у нас практично не те, що немає незалежної судової гілки влади, а все менше і менше стає суддів, які могли б приймати справедливі, законні рішення.

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, вибачте. Дякую! Залишилося півхвилини. Я нагадую, що сьогодні гостями “Вечірньої Свободи” в прямому ефірі були Григорій Омельченко, народний депутат (БЮТ) і Олег Березюк, голова Київського юридичного товариства.

Передачу вів Зиновій Фрис, мені допомагали Михайло Петренко і Сергій Балабанов. Я зустрінуся з вами у прямому ефірі у “Вечірній Свободі” в п’ятницю. Хай вам щастить! Хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG