Доступність посилання

ТОП новини

Відставка уряду Михайла Касьянова.


Людмила Ваннек Відставка уряду Михайла Касьянова.

Прага, 25 лютого 2004 року.

Людмила Ваннек

Сьогодні вже пополудні надійшло повідомлення, несподіване для багатьох, із російської столиці.

Президент Путін відправив у відставку уряд Міхаїла Касьянова.

Пан Путін пояснив свій крок так: громадяни Росії, мовляв, мають право і повинні знати пропозиції щодо складу вищого виконавчого органу держави в разі його обрання на посаду президента Росії.

Чи не означає це іншими словами, що пан Путін абсолютно переконаний у своїй перемозі? До цього питання ми за кілька хвилин ще повернемося.

Але спершу – кілька реакцій на цю подію з України і з Росії.

Президент українського фонду “Співдружність”, доктор політичних наук Сергій Телешун вважає, що відправивши уряд у відставку, російський президент Володимир Путін має намір створити уряд нових державників-технократів. Нові російські урядовці протиставлятимуть себе новим олігархам, лібералам і комуністам, забираючи в останніх патріотичну нішу.

Сергій Телешун в інтерв’ю радіо “Свобода”:

Сергій Телешун

Для чого це Путін зробив напередодні виборів?

Перше: даючи оцінку уряду М. Касьянова, можна сказати, що частина людей, які були в уряді, тією чи іншою мірою були пов’язані з попередніми урядами.

Друге питання - це питання, чому зараз і сьогодні? Пояснюється це тим, що Путін поставатиме перед росіянами в дещо іншому образі. Якщо уряд Касьянова тією чи іншою мірою асоціювався з олігархами, то на сьогоднішній день В.Путін робитиме ставку на уряд, який буде прив’язаний на особисту, так би мовити, прив’язаність до Президента і буде базуватися на фахових і професійних якостях.

Людмила Ваннек

Приблизно так же відреагував на рішення президента Путіна і російський політолог Андрєй Піонтковський.

Андрєй Піонтковський

Після виборів 2004-го року протягом найближчих 4-х років, а, може, й далі, у нас в державі буде тільки один політик (чи, може, один з половиною).

Як сказав Путін на зустрічі зі своїми довіреними особами, він збирається призначити наступника, і ось ім’я цієї половинки ми, напевно, дізнаємося протягом найближчих двох-трьох днів.

Людмила Ваннек

І ось зараз у нас на зв’язку у Москві наш кореспондент Віталій Портников.

Віталію, добрий вечір.

Віталій Портников

Добрий вечір, Людмило.

Людмила Ваннек

Чи можна припустити кого саме (як ту другу половинку) мав на увазі політолог Піонтковський?

Віталій Портников

Мені здається, що зараз не варто було б називати прізвища, тому що треба усвідомлювати: те, що ми достеменно знаємо, те що рішення сьогоднішнього дня. Тобто ще вчора ніхто в Росії (я не знаю, можливо, сам президент знав про своє рішення відправити уряд у відставку) про це практично не знав.

Навіть на сьогодні була запланована зустріч прем’єр-міністра з представниками парламентських фракцій. Тільки вдень стало відомо, що прем’єр не братиме участь у спільному засіданні державної ради і ради безпеки.

В ситуації, коли рішення про відставку уряду і усунення прем’єр-міністра приймається протягом 12 годин, можна припустити, що сам президент РФ не може знати прізвище нового прем’єр-міністра Росії.

Людмила Ваннек

Віталію, оглядачі називають дотеперішнього прем’єра Міхаїла Касьянова "останнім із Єльцинських могіканів" і кажуть, що не дивно, що він опинився в такій ситуації, адже він як прем’єр-міністр поводив себе доволі незалежно по відношенню до Путіна (особливо, у справі бізнесмена Ходорковського).

Але те, що відставка уряду сталася за 10 днів до виборів, кажуть, свідчить про певну кризову ситуацію у верхах, і що Путін цією відставкою хоче закріпити за собою такий образ борця з олігархією.

Віталію, чи можна взагалі говорити про “урядову кризу в Росії”?

Віталій Портников

Мені здається, що урядова криза (є припущення) дійсно існує, однак разом із цим є припущення і того, що просто склалися такі умови, за яких треба було відправити у відставку, з’явилася можливість відправити у відставку саме М.Касьянова.

Людмило, адже за місяць доля цього уряду все одно була б вирішена. Не забувайте, що після президентських виборів уряд все одно йде у відставку.

Так що, якщо навіть В.Путін зараз призначить нового прем’єр-міністра і буде сформований новий уряд, то цей уряд через тиждень після свого формування буде відправлений у відставку згідно з російською Конституцією. Хто б не переміг на виборах президента, звичайно ж. Скоріш за все, це буде В.Путін.

Але мова йде про те, що уряд призначається на 2-3 тижні. Є очевидним, що не лише виборчі проблеми були пов’язані із відставкою цього уряду, а й якась досить складна комбінація у верхівці російської влади, яка дозволила зараз, під вибори, позбутися певних осіб в російській виконавчій владі.

А яких осіб можна позбутися було, то це ми зрозуміємо тільки тоді, коли буде сформовано новий уряд. При чому, не до, а після президентських виборів, тому що можуть з’явитися люди, які будуть міністрами 2-3 тижні і все.

Людмила Ваннек

Але ж Касьянова могли залишити на посаді виконуючого обов’язки прем’єра.

Віталій Портников

Це рішення В.Путіна і свідчить про те, що мова йшла не про відставку уряду як такого, а саме про необхідність заміни прем’єр-міністра. Тобто про те, що час дії М.Касьянова як керівника російського уряду вичерпаний. Але разом з цим, маю сказати Вам, Людмило, вичерпаний таким чином і час відповідальності М.Касьянова за економічну ситуацію в Росії.

Тепер ім’я цього відповідального (і це сказав політолог Анрдєй Піонтковський в інтерв’ю нашому радіо) відомо. Це Володимир Путін.

Кого президент зараз не призначив би прем’єр-міністром Росії, відповідальним як за успіхи, так і за поразки російської економіки, буде тільки він.

Людмила Ваннек

Віталію, а чи можна пов’язувати відставку уряду тільки з президентськими виборами?

Віталій Портников

Як на мене, це було б спрощеним ситуації. Так вважають спостерігачі в Москві, з якими я розмовляю: як з кулуарів влади, так і незалежні спостерігачі.

Одні говорять, що є дійсно катастрофічна ситуація із явкою на вибори, і вона може стати ще більш складною, якщо Ірина Хакамада, Сергій Глазьєв і Микола Харитонов повідомлять про те, що вони не братимуть участі у виборах. Явка може бути настільки низькою, що навіть неможливо буде зробити її більш серйозною.

А я маю нагадати Вам, Людмило, що якщо ці вибори відбудуться, то В.Путін позбавляється, як і всі інші кандидати, права висувати свою кандидатуру на наступних президентських виборах. Так що питання явки – це питання перемоги президента Росії і його наступного терміну. І це не жарт.

Але разом із цим, можливо, що це не тільки питання виборів, але і питання того, що проблеми влади в РФ вирішуються поза виборами, поза цим електоральним процесом.

Як я вже підкреслював, зараз склалися реальні умови, які дають можливість М.Касьянову більше не нести відповідальності за політично-економічну ситуацію в Росії у виконавчій владі, а конкуруючі групи цим і скористалися.

Людмила Ваннек

Побачимо 14-го березня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG