Доступність посилання

ТОП новини

Міхаіл Саакашвілі зустрівся з Джорджем Бушем.


Мирослава Гонгадзе Міхаіл Саакашвілі зустрівся з Джорджем Бушем.

Вашингтон, 25 лютого 2004 - З робочим візитом у Вашингтоні перебуває президент Грузії Міхаіл Саакашвілі. Сьогодні він зустрівся з президентом США Джорджем Бушем. Цю зусріч лідери обох держав назвали зустріччю друзів. Президент же США після переговорів з Міхаілом Саакашвілі підтримав висловлену раніше вимогу США про необхідність вивести з грузинської території російські військові бази.

Такого ажіотажу з приводу приїзду президента однієї з пострадянських республік у Вашингтоні не спостерігалось давно. Зал університету Джонса Гопкінса, де новообраний грузинський президент вчора ввечері виступив з публічною доповіддю, не вмістив усіх охочих.

Пан Саакашвілі відповідав на запитання присутніх максимально відверто і усім своїм виглядом, на думку багатьох присутніх, демонстував: я не чужий, я один з вас. Саакашвілі, який закінчив і Університет Джорджа Вашингтона, а потім юридичну школу при Колумбійському університеті, заявив що більшість нових міністрів його уряду - молоді люди, які отримали західну освіту.

“Закладаючи основу ефективного управління, ми можемо принести позитивні зміни для цілого регіону не через експорт революції, а, швидше, показуючи приклад, що демократія, прозорість, стабільність і повага до людських прав є можливою для нашого регіону”,- заявив Міхаіл Саакашвілі.

Говорячи про проведення економічних реформ, він знову повторив, що боротьба з корупцією стане першим кроком для налагодження прозорої економіки. Саме чіткі правила гри на ринку, розраховує він, відкриють шлях для іноземних інвестицій в державу. Пан Саакашвілі повідомив, що президент Світового банку Джеймс Вулфенсон після зусрічі з ним уже погодився відновити програму допомоги Грузії.

Михаіл Саакашвілі також подякував Америці за сприяння та допомогу і заявив про активізацію тренінгових програм грузинського війська за допомогою американських військових програм. 5 тисяч грузинських військових, за його словами, почнуть перевишкіл уже цього квітня.

Окремо новообраний президент Грузії зупинився на відносинах його держави з Росією. “Після мого візиту до Москви я маю надію, що приходить нова ера наших відносин, яка базуватиметься на прагматизмі і повазі інтересів один одного. Я не маю ілюзій, що наші відносини можуть змінитись в одну мить, але я бачу, що зараз створені умови для їхнього покращення. Грузія готова співпрацювати з Росією і йти назустріч у вирішенні багатьох питань”, - сказав Міхаіл Саакашвілі.

Саме той факт, що грузинський президент здійснив свій перший візит до Росії, і привітав сьогодні у Білому домі президент США Джордж Буш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG