Доступність посилання

ТОП новини

План Генерального секретаря ООН у справі Іраку має підтримку в Раді безпеки ООН.


Михайло Мигалисько План Генерального секретаря ООН у справі Іраку має підтримку в Раді безпеки ООН.

Прага, 25 лютого 2004 - Сьогодні в Іраку загинули два американські солдати, з досі не вияснених причин неподалік Багдада зазнав катастрофи вертоліт збройних сил США. Також сьогодні на півночі країни,у місті Мосулі, озброєні бойовики застрелили заступника шефа поліції. Останніми тижнями стали інтенсивнішими напади бойовиків на новостворені іракські служби безпеки. Тим часом у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку та в іракській Урядовій раді у Багдаді триває обговорення плану передачі суверенітету іракцям та проведення виборів.

Заступник керівника операціями коаліційних сил американський генерал-бригадир Марк Кімміт у середу у Багдаді заявив, що тривають розслідування катастрофи американського вертольота: «Невідомо, чи інцидент був спричинений технічними проблемами, ворожим вогнем чи іншими можливими випадками. Супровідний вертоліт не спостеріг ворожого обстрілу, інцидент розслідується». Згідно з повідомленнями, це вже 15-ий вертоліт, який від травня втратили американські сили в операціях на іракській території. А в цих інцидентах загинуло щонайменше 60 американських солдатів. При цьому слід зазначити, що озброєнні бойовики - прихильники колишнього режиму та терористичної мережі “Аль Кайди” зосередили останнім часом свої напади на іракські цивільні установи та нові іракські сили безпеки, підготовлені коаліційними силами.

Тим часом дискусії тривають довкола плану передачі суверенних повноважень іракцям, який очолювана Сполученими Штатами Америки коаліція має намір здійснити 30 червня. А представники Ради безпеки ООН та члени тимчасової іракської Урядової ради висловили свою згоду з результатами дослідження посланника ООН у справі проведення загальних виборів в Іраку до кінця червня. З цього приводу генеральний секретар ООН Кофі Аннан у вівторок у Токіо заявив: «Місія ООН знайшла консенсус серед іракців, що вибори є необхідним кроком у процесі розбудови демократичного управління країною та її відбудови. Консенсус існує також щодо того, що слід дотриматись терміну передачі суверенітету тимчасовій владі 30-го червня. Однак до цього часу неможливо провести повноцінні вибори».

Як повідомив наш кореспондент з штаб-квартири ООН в Нью-Йорку також Рада безпеки ООН висловила широку підтримку пропозиціям Кофі Аннана та знайшла більшу єдність щодо центральної ролі ООН у процесі політичних перетворень в Іраку. Посол США в ООН Джон Неґропонте зі свого боку заявив з цього приводу, що коаліційні представники, іракські офіційні особи та ООН співпрацюють над досягненням домовленості про сформування механізму для перехідного етапу в Іраку. Неґропонте однак відмовився входити в подробиці переговорів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG