Доступність посилання

ТОП новини

Слідство проти голови польської розвідки.


Володимир Павлів Слідство проти голови польської розвідки.

Варшава, 26 лютого 2004 - Сьогодні у Польщі виникло передчуття скандалу, з головою польських військових розвідників у головній ролі. Найбільше польське щоденне видання “Газета виборча” надрукувало інформацію про те, що військова прокуратура веде розслідування проти керівника Військових Інформаційних Служб – так у Польщі називається військова розвідка – генерала Марека Дукачевського. Сам генерал заявив, що вперше про цю справу почув із преси.

Незважаючи на те, що слідство проти генерала Дукачевського ведеться за підозрою фальшування ним звинувачень на адресу одного з підлеглих, чітко видно, що ця справа має цілковито політичне підґрунтя. Генерал Марек Дукачевський став керівником Військових Інформаційних Служб понад два роки тому, коли на парламентських виборах у Польщі перемогла коаліція лівих партій – Союз лівих демократів та Союз Праці. Новий шеф військового розвідувального відомства почав відразу впроваджувати нові порядки, а конкретно – почав позбуватися тих офіцерів, котрі були знаними щодо своїх симпатій до попереднього право-центристського уряду Єжи Бузека.

Як вдалося з’ясувати “Газеті виборчій”, про порушення генералом закону прокуратурі доповів один зі звільнених генералом офіцерів-розвідників полковник Анджей Ожел. Полковник Ожел був одним з чотирьох офіцерів високого рангу, котрих генерал Дукачевський звільнив відразу після перемоги лівих на парламентських виборах у 2002-му році.

Офіційно полковника Анджея Ожела звільнили за “перевищення службових обов’язків”, котре виявилося начебто при зверненні ним до військової прокуратури у справі його підлеглого офіцера, котрого підозрювали у фінансових махінаціях. Як не дивно,але звільнили не підозрюваного офіцера, а його начальника, котрий звернувся до прокуратури. Анджей Ожел свідчить, що для вмотивування його звільнення генерал Марек Дукачевський використав сфальшовані докази. Це і стало підставою звернутися до прокуратури ще раз – тільки тепер уже зі звинуваченням керівника військової розвідки.

Капітан Даріуш Рачкевич, котрий, за даними газети ,веде це розслідування, відмовився коментувати цю справу і сказав, що офіційного звинувачення генералові Дукачевському ще не поставлено. Сам генерал у короткому повідомленні для преси заявив, що нічого не знав про дане розслідування і дізнався про нього у четвер з газети. Деякі коментатори зауважили, що в заяві генерала немає категоричного заперечення своєї вини. Отже, ця справа ще матиме продовження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG