Доступність посилання

ТОП новини

Одержані від генерала СБУ Валерія Кравченка 8 документів голова профільного парламентського комітету Микола Томенко передав у Генпрокуратуру України.


Тарас Марусик Одержані від генерала СБУ Валерія Кравченка 8 документів голова профільного парламентського комітету Микола Томенко передав у Генпрокуратуру України.

Київ, 27 лютого 2004 року.

Тарас Марусик

Набуває розвитку ситуація, пов’язана з оприлюдненням розпоряджень, які одержував генерал Служби безпеки України Валерій Кравченко від свого керівництва і які є, на його думку, незаконними.

Минулого тижня Валерій Кравченко виступив на радіо “Німецька хвиля” i заявив, що має в своєму розпорядженні матеріали про політичне стеження за опозицією, санкціоноване українською владою.

З Берліна вчора ввечері повернувся голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко. Там він зустрівся з генералом, який передав йому під пильним оком німецьких журналістів у прямому етері “Німецької хвилі” 8 документів.

Про це Микола Томенко поінформував 27 лютого журналістів в іншій столиці, Києві.

На початку прес-конференції Микола Томенко сказав, що зі зміною керівництва Служби безпеки України Валерій Кравченко почав одержувати розпорядження і вказівки, які, на його думку, переорієнтували характер діяльності цього органу із захисту національних інтересів України від зовнішніх загроз на роботу, що стосується внутрішньополітичної ситуації і конкретних політиків в Україні. Говорить Микола Томенко.

Микола Томенко

Він вважає, що Генеральна Прокуратура, яка уповноважена законом України “Про розвідувальні органи”, повинна перевірити, по-перше, достовірність цих розпоряджень, які я передав сьогодні Генеральній Прокуратурі, і відповідно, провести розслідування на предмет того, наскільки дії керівництва Служби Безпеки відповідають закону України “Про розвідувальні органи”, іншим законодавчим актом, оскільки він вважає, що він не міг виконувати ці розпорядження, оскільки вони прямо суперечать чинному законодавству.

Тарас Марусик

Голова парламентського комітету з питань свободи слова Микола Томенко сказав, що документи, які мають підтвердити чи спростувати, що українська спецслужба давала розпорядження своїм представникам в Німеччині слідкувати за діями опозиційних політиків, він передав за годину до початку прес-конференції начальникові головного управління Генпрокуратури Володимиру Багинському.

Як повідомило агентство УНІАН, Генеральна прокуратура України підтвердила факт одержання від Миколи Томенка документів генерала СБУ Валерія Кравченка.

Після консультацій з експертами Генпрокуратури та СБУ Микола Томенко погодився з їхніми аргументами поки що не оприлюднювати повні тексти документів, оскільки, на їхню думку, система навіть дешифрованих документів (а всі вони передавалися в шифрованому вигляді) дає можливість знайти ключ до системи шифрування документів, якими користується управління розвідки СБУ.

Микола Томенко

Виходячи з цієї тези, на відміну від президента України, який вважав, що можна оприлюднити, я прийняв рішення не оприлюднювати тексти. Я просто зачитаю ті моменти, які на думку Валерія Кравченка, прямо суперечать чинному законодавству, є незаконними.

Тарас Марусик

У середу на прес-конференції Леонід Кучма сказав, що заява генерала СБУ Валерія Кравченка про наявні в нього матеріали щодо протиправної діяльності керівників України i Служби Безпеки є блефом.

“Я дозволяю пану Кравченкові надрукувати, де він захоче все, що в нього сьогодні є. Однак, повірте, нічого в нього немає”, - заявив Леонід Кучма.

Відповідно до інформації, яку привіз з Німеччини Микола Томенко, треба було організовувати стеження не лише за опозицією, але й за міністрами і представниками офіційних делегацій.

Один з таких документів, який називався “Щодо візитів посадових осіб”, був надісланий працівникам української розвідки у 20 країн.

Микола Томенко

Документ звучить таким чином: “У зв’язку з необхідністю інформаційного висвітлення результатів візитів посадових осіб, українських органів державної влади (від міністра та вище) закордон, просимо у терміновому порядку надсилати відповідні повідомлення, які б висвітлювали наступні питання...”

Далі перелік є. Серед тем, які треба збирати не інформаційним, а оперативним шляхом, генерал Кравченко вважає, що незаконним є, наприклад, з ким були проведені інші зустрічі, в тому числі з бізнес-колами, про що на них домовлено.

Інша важлива інформація – як підписувалися документи: зазначені повідомлення надсилати протягом доби після завершенню візиту.

Позиція його, по-перше, що це є незаконним, а по-друге, це вимагає оперативних, а не інформаційних методів збирання роботи, тобто шляхом стеження, залучення агентів і таке інше.

Тарас Марусик За словами Миколи Томенка, в іншому документі йдеться про те, що “на одному з “невстановлених європейських телеканалів (вірогідно, німецькому) очікується показ програми або телесюжету, спрямованого на дискредитацію України, як держави в цілому та компрометацію вищого керівництва нашої країни”.

Як зазначається у документі, цей сюжет має бути присвячений незаконній торгівлі людськими донорськими органами в Україні. В документі, зокрема, дається вказівка з’ясувати вірогідність появи зазначеного сюжету в телепрограмі “Монна Ліза” та “вжити заходів з недопущення його трансляції”.

В іншому документі йдеться про активізацію роботи серед української діаспори з метою одержання необхідної випереджувальної інформації в інтересах забезпечення безпеки держави, що стосується сприйняття іміджу України в країні перебування в контексті підготовки політичної реформи, президентських виборів.

Якщо Генеральна прокуратура України протягом тижня не розгляне документи, передані їй від генерала СБУ Валерія Кравченка через голову парламентського Комітету зі свободи слова й інформації Миколу Томенка, депутат домагатиметься закритого засідання Верховної Ради з цього питання.

Якщо ж парламент не підтримає ідею проведення закритого засідання, заявив Микола Томенко, всі тексти документів будуть оприлюднені.

Прес-секретар голови СБУ Марина Остапенко у телефонній розмові зі мною сказала, що СБУ не коментуватиме нічого, доки Генпрокуратура не розгляне передані їй документи, оскільки саме до компетенції Генпрокуратури належить контроль і перевірка діяльності СБУ.

Марина Остапенко підкреслила також, що СБУ діє строго у відповідності до чинного законодавства України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG