Доступність посилання

ТОП новини

Корейські переговори погрузли в розбіжностях.


Сергій Драчук Корейські переговори погрузли в розбіжностях.

Прага, 27 лютого 2004 – Шестисторонні переговори про північнокорейську ядерну програму погрузли в «розбіжностях, труднощах і суперечностях», і наразі невідомо, який буде завтра вранці їхній результат. Очікується, проте, що в будь-якому разі переговори має бути продовжено.

Китай, у столиці якого відбуваються переговори, сподівається, що завтра вранці вони таки приведуть до спільної заяви, яка допоможе вийти з уже 16-місячного глухого кута через ядерну програму Північної Кореї. А ще сьогодні ввечері, третього дня пекінських зустрічей, делегації високого рівня з обох Корей, Китаю, США, Японії й Росії усе намагалися узгодити формулювання цієї заяви й конкретні терміни наступного кола переговорів.

Представники дипломатичних відомств Китаю й Південної Кореї говорили на прес-конференції про проблеми,пов”язані з переговорами. Речник міністерства закордонних справ Китаю Лю Цзяньчао: «Наразі існують розбіжності. Але саме через ці розбіжності, труднощі й суперечності так важливо продовжити переговори». Заступник міністра закордонних справ Південної Кореї Лі Су Хйок: «Через те, що проблема така делікатна, всі шість країн дуже дбайливо висловлюють свої погляди. У процесі розробки спільної заяви всі шість країн дійшли до кращого взаємного порозуміння».

Та поза такою дипломатичною мовою Сполучені Штати й Японія відкинули проєкт заяви, що його підготував Китай, як повідомляють, через те, що там не було згадки про «повне, придатне до перевірки й незворотнє» припинення північнокорейської ядерної програми. Учора Північна Корея цілком несподівано, ще й на переговорах такого рівня, оголосила, що згодна заморозити цю програму; в обмін на це Південна Корея, Китай і Росія пообіцяли Півночі енергетичну допомогу. Але повного прориву не сталося: того ж учорашнього дня ввечері Пхеньян знову повернувся до своєї риторики й звинуватив США в створенні перешкод на переговорах своїми «заяложеними» вимогами.

За словами оглядачів, це традиційна тактика Північної Кореї, що має на меті, найімовірніше, вибити собі якнайбільше відшкодування.

Та в будь-якому разі нинішні переговори не вважатимуться за провал, навіть якщо спільної заяви завтра вранці не буде; принаймні, така позиція Китаю.

А спостерігачі звертають увагу ще на одну деталь: у Пхеньяні не могли не помітити вчорашнє рішення США зняти заборону на подорожі своїх громадян, а відтак і на повернення американських компаній і капіталу, до Лівії, яка від своєї ядерної програми відмовилася…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG