Доступність посилання

ТОП новини

Державний департамент США критикує стан прав людини в світі.


Сергій Драчук Державний департамент США критикує стан прав людини в світі.

Прага, 27 лютого 2004 – В Афганістані й Іраку становище з правами людини поліпшилося, краще захищають ці права й недержавні організації в Середній Азії; натомість уряди середньоазійських країн, а також низки інших, були піддані критиці за різноманітні порушення й зловживання, серед того шахраювання з виборами, тортури й обмеження свободи висловлювання. Серед критикованих Іран, Росія, Білорусь, Україна, Вірменія, Азербайджан, Туреччина, Пакистан, Північна Корея й Китай. Про це, зокрема, мовиться в щорічному звіті про права людини в країнах світу за 2003 рік, що його оприлюднив державний департамент США.

Звіт, який щороку укладається в держдепартаменті відповідно до рішення Конґресу, перекриває більшість країн світу і, за словами держсекретаря Коліна Павела, є життєво важливим інструментом не лише для інформування громадськості, а й для скерування американської зовнішньої політики. Водночас він запевнив, що звіт є щонайбільш точний і об’єктивний.

Самі США зазнають нині дедалі більшої критики, наприклад, за ставлення до в’язнів військової бази Ґуантанамо чи за положення Патріотичного акту. Але, як стверджено в звіті, Сполучені Штати в своїй всесвітній війні з тероризмом не поступилися принципами задля успіху цієї війни.

В Іраку минулорічне воєнне вторгнення під проводом США поклало край довгим рокам порушень прав людини за режиму Саддама Хуссейна. Афганістан у звіті похвалили за поліпшення з демократією й правами після скинення режиму талібів.

В Ірані ж це становище погіршилось: у цій країні далі коїлися численні порушення, включно з масовими стратами, зникненнями, тортурами й принизливим ставленням.

У Росії, як зазначив звіт, є певний поступ: зростає незалежність судової гілки влади, потроху реформується кримінальне судочинство. Але є й багато серйозних порушень, пов’язаних із Чечнею, з боку і російських урядових, і чеченських повстанських сил. Не цілком відповідали міжнародним стандартам президентські вибори в Чечні й парламентські в Росії.

У країнах Середньої Азії, за винятком Туркменистану, звіт держдепартаменту США зазначає певні поліпшення, зокрема, розширення релігійних свобод. Але більшою часткою поступу в царині громадянського суспільства ці країни завдячують неурядовим організаціям.

У Грузії нинішній президент Міхеїл Саакашвілі зазнавав критики правозахисників за те, що надто жорстко ставився до членів попередньої влади, підозрюваних у злочинах. Але хоча загалом стан прав людини в Грузії за минулий рік був поганий, самого Саакашвілі оцінювати ще зарано; схоже, він таки справжній демократ, каже помічник державного секретаря США Лорн Крейнер: «Частина критики виправдана, частина ні. Але ясно, що коли ви новачок у владі й намагаєтеся в усьому розібратися, то таке може ставатися. А от якщо це ставатиметься через рік, то, гадаю, ми будемо дуже, дуже стурбовані».

Найгіршим порушником прав людини стала Північна Корея, в якій, за повідомленнями, в таборах сидять сотні тисяч людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG