Доступність посилання

ТОП новини

Білоруське міністерство закордонних справ: звіт Державного департаменту США про права людини в Білорусі смішний.


Юрій Свірко Білоруське міністерство закордонних справ: звіт Державного департаменту США про права людини в Білорусі смішний.

Мінськ, 27 лютого 2004 року.

Палата представників Конгресу США вирішила ще раз обговорити проект Акту про демокартію в Білорусі, який може призвести до санкцій проти білоруського керівництва та сприятиме допомозі демократичним організаціям і незалежним ЗМІ. Це рішення схвалили невдовзі після оприлюднення звіту Державного департаменту США про ситуацію з правами людини в світі. Білоруську частку цього звіту МЗС Білорусі назвало “тенденційним”. Проте на думку колишнього керівника білоруської держави Станислава Шушкевича, звіт є цілком об’єктивним, а США проводитимуть відповідну політику стосовно Білорусі.

Американський конгресмен Кристофер Сміт, один з авторів проекту Акту про демократію в Білорусі, запропонував обговорити цей акт ще раз. Раніше його проект було схвалено як частину спільного акту про декілька країн світу. Але тепер Конгрес хоче зробити його окремим законом та пришвидчити процедуру, щоб його було затверджено до жовтня, коли в Білорусі відбудуться парламентські вибори. Акт про демократію вимагатиме від офіційного Мінська розслідувати зникнення політиків та порушення прав людини, про які багато говориться і в звіті держдепартаменту США. Звіт називає ситуацію в Білорусі дуже поганою, а також зазначає її погіршення в окремих сферах.

Реакція офіційного Мінська на цей звіт була традиційною. Говорить офіційний представник білоруського МЗС Андрій Шупляк: “Навіть швидкий аналіз цього документу свідчить про те, що американська сторона вкотре не спромоглася уникнути тенденційності в оцінках внутрішньополітичної ситуації в Білорусі, у тому числі в сфері прав людини. Ми, як і раніше, знаходимо з того, що питання прав людини не повинні штучно політизуватися як інструмент тиску на інші країни. Білорусь є відкритою для діалогу та обговорення правозахисної проблематики, але на рівній основі та без уживання подвійних стандартів”.

З цією заявою офіцйного представника МЗС Білорусі категорично не погоджується колишній керівник білоруської держави Станислав Шушкевич, який назвав звіт держдепартаменту об’єктивним знимком того, що відбувається в Білорусі”. Станислав Шушкевич: “Я думаю, що Сполучені Штати проводитимуть і відповідну політику. Але більше за все я тішуся з того приводу, що МЗС Росії у відповідь на виступ Лукашенка фактично зробило таку саму заяву, як і в поширеному вигляді держдепартамент США. Я сподіваюсь, що зблизяться позиції США та Росії з причини такої, я б сказав, недержавної поведінки людини, яка незаслужено обіймає високу державну посаду”.

Майже водночас з оприлюдненням звіту держдепартаменту США Європейська комісія офіційно оголосила про початок розслідування фактів порушення в Білорусі прав профспілок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG