Доступність посилання

ТОП новини

Хто стоїть за убивством колишнього президент Чечні Зелімхана Яндарбієва? Влада Катару висунула офіційні звинувачення двом співробітникам спецслужб Росії.


Петро Кагуй Хто стоїть за убивством колишнього президент Чечні Зелімхана Яндарбієва? Влада Катару висунула офіційні звинувачення двом співробітникам спецслужб Росії.

Прага, 1 березня 2004 року - Наскільки причетні російські спецслужби до убивства в Катарі колишнього президента Чечні Зелімхана Яндарбієва? Чи продовжує Кремль стару радянську практику фізичного усунення за кордоном небажаних осіб?

Ці питання залишаються без відповіді. А в засобах масової інформації з’являються все нові коментарі щодо арешту в Катарі працівників російських спецслужб за підозрою в убивстві Яндарбієва.

Але спершу коротко про перебіг основних подій. 13 лютого, через тиждень після вибуху в московському метро, у столиці Катару було підірвано автомобіль у якому колишній президент Чечні Зелімхан Яндарбієв їхав зі своїм 13-річним сином та ще з двома чоловіками. Троє дорослих загинуло, а дитину поранено.

19 лютого правоохоронні органи Катару заарештували трьох співробітників російських спецслужб за підозрою у причетності до цього терористичного акту. В одного з них був дипломатичний паспорт. Після втручання представників російського МЗС одного із заарештованих звільнили, а двом іншим пред''явили офіційні звинувачення у причетності до вбивства. Якщо буде доведена їхня вина, то їм загрожує смертна кара.

Виконувач обов’язків глави МЗС Росії Ігор Іванов минулого тижня виступив із різкою заявою, назвавши те, що сталося, провокацією. Офіційна Москва відкидає звинувачення у причетності до вбивства Яндарбієва і вимагає звільнення заарештованих співробітників спецслужб, які, за словами Іванова, були у відрядженні і займалися аналітичною роботою, пов’язаною з протидією міжнародному тероризмові.

При цьому офіційна заява МЗС Росії, як зауважив московський часопис «Независимая газета», майже наполовину складалася з роз’яснень злочинної діяльності Яндарбієва. На думку багатьох оглядачів, таку заяву російського МЗС можна сприймати як підтвердження того, що Москва мала серйозні мотиви для фізичного усунення Яндарбієва.

Російська преса цими днями переповнена різними коментарями. Робиться припущення, що Яндарбієва могли убити, так би мовити, «свої», скажімо, через кровну помсту. Однак, таке припущення однозначно відкидає дружина загиблого Маліка Яндарбієва: «У нього ніколи не було кровників. Він завжди був зайнятий своєю роботою, котру виконував добросовісно і завжди керувався добрими помислами...».

В російських газетах з”явилося також кілька скупих коментарів нинішніх представників російський спецслужб та офіцерів колишнього КДБ, які стверджують, що убивство Степана Бандери у Мюнхені в 1959 році було, нібито, останнім політичним вбивством за кордоном. Так, колишній радянський розвідник, а нині письменник Міхаіл Любімов, в інтерв’ю газеті «Новые известия» заявив: «після убивства в Мюнхені Бандери, у нас взагалі не було практики подібних операцій за кордоном, якщо, звичайно, не враховувати убивства Аміна в Афганістані і допомоги болгарським друзям у знищенні дисидента Маркова».

Іншу думку висловив в інтерв’ю радіо «Свобода» Олег Гордієвський, колишній резидент КДБ у Великобританії, який за радянських часів утік на Захід.

Олег Гордієвський: «Зараз, коли я прочитав усі матеріали щодо Яндарбієва, складається враження, що справді російські спецслужби були організаторами цього терористичного акту. Я почав розбиратися, що конкретно, чому і як? Складається враження, це все на основі вже офіційних матеріалів, що із двох основних спецслужб Росії, Служби зовнішньої розвідки і ФСБ, очевидно ФСБ провела операцію. Справа в тому, що Служба зовнішньої розвідки у 1991-92 роках, за керівництва Прімакова, дала «урочисто» обіцянку усьому світові, що вона не вбиватиме людей за кордоном. Між іншим, ФСБ, яка відокремилася від КДБ, такої обіцянки нікому не давала. І оскільки відбувалася весь час бруталізація цієї служби в результаті і дикого капіталізму в Росії, і чеченської війни, то цілком можливо очікувати таких речей», - зауважив колишній радянський розвідник у Великобританії Олег Гордієвський і додав: «Таке враження, що це взагалі провал, до певної міри. Ну, добре, вони вбили того, кого вважали ворогом, хоч він уже давно був поза справами. Але вони провалилися, їх заарештували».

Тим часом Москва, окрім дипломатичного тиску на Катар ,вдалася до досить несподіваних кроків. Минулого четверга у московському аеропорту було затримано двох спортсменів збірної Катару із дзюдо Ібата Ахмедова і Олександра Дубровського. Згодом з’ясувалося, що обидва спортсмени мають подвійне громадянство Білорусі і Катару. А за національністю один із них білорус, а інший нібито азербайджанець.

У суботу влада Катару звинуватила Росію в затриманні своїх спортсменів. На сьогодні Дубровський вже прибув до столиці Катару, а іншого спортсмена і далі утримують в Москві.

За даними катарського телеканалу «Аль-Джазира», Росія збиралася відпустити спортсменів в обмін на звільнення з в’язниці двох співробітників російських спецслужб, звинувачених у причетності до вбивства колишнього президента Чечні Зелімхана Яндарбієва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG