Доступність посилання

ТОП новини

Президент Гаїті Жан-Бертран Аристид втік з країни.


Мирослава Гонгадзе Президент Гаїті Жан-Бертран Аристид втік з країни.

Вашингтон, 1 березня 2004 - Увага міжнародної спільноти притягнута до кризи на Гаїті. В неділю президент країни Жан-Бертран Аристид втік від народного повстання. Після втечі Аристида Рада безпеки ООН одразу ухвалила одностайне рішення надіслати на Гаїті міжнародний військовий контингент. Згідно з резолюцією ООН міжнародні військові сили перебуватимуть на Гаїті щонайменше три місяці, щоб відновити в країні порядок.

Поки що офіційно не повідомляється, в яку країну втік Жан- Бертран Аристид. Відомо лише, що в неділю після переговорів з французькими та американськими дипломатами і жорсткого тиску зі сторони міжнародної спільноти Жан- Бертран Аристид вилетів в сторону сусідньої Домініканської Республіки. Використовуючи недемократичні методи управління та довівши свій народ до зубожіння відсутністю економічних реформ, Аристид повністю дискредитував себе як всередині країни, так і на міжнародному рівні. Своєю відмовою відійти від влади, як того вимагав народ Гаїті, він практично спровокував народне повстання, яке переросло у громадянську війну. Аристид втік з Гаїті після того, як повстанці взяли під контроль практично всю територію країни. Розчарувавшись у можливості мирного врегулювання кризи на Гаїті в останні декілька днів, американська адміністрація відкрито позбавили Жана- Бертрана Аристида підтримки, заявивши, що він особисто є причиною кризи в державі. В інтерв’ю телеканалу НБС державний секретар США Колін Павелл висловив задоволення, що президент Гаїті покинув країну. Павелл зокрема зазначив: “Президент Аристид не спромігся запровадити таку політичну систему, яка б задовольнила потреби гаїтян і була зрозумілою для всіх нас, і канадійців, і французів, підримку та довіру яких він використав для своєї політичної влади. Це було мудре і патріотичне рішення для нього - піти “, - заявив Колін Павелл.

Після втечі Аристида виконувати обов’язки президента Гаїті взяв на себе голова верховного суду країни Боніфацій Александре. Вже сьогодні в країну починає прибувати міжнародний військовий контингент, основу якого складають канадський, французький та американський батальйони. Президент США Джордж Буш з цього приводу повідомив: “Я дав розпорядження направити морських піхотинців, як головний елемент міжнародного військового контингенту, щоб допогти налагодити порядок та стабільність на Гаїті. Я зробив це у співпраці з міжнародною спільнотою.”

Президент Буш закликав народ Гаїті відмовитись від насильства, сказавши, що такий крок може стати початком нового розділу в історії країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG