Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон спростовує звинувачення щодо некомпетентності американського військового патруля.


Василь Плоскіна Вашингтон спростовує звинувачення щодо некомпетентності американського військового патруля.

Угорщина, 2 березня 2004 – Посольство США в Будапешті сповістило угорську владу про висновки розслідування вбивства угорського студента-перекладача в Іраку американськими солдатами. В офіційній відповіді з Вашингтона йдеться про те, що американський патруль кілька тижнів тому діяв згідно з інструкціями. Втім, угорський адвокат родини застреленого в Іраку студента переконаний, що американці є упередженими в цій справі.

У відповіді американського посольства, зокрема, говориться про те, що американське командування в Іраку, яке здійснювало офіційне розслідування смерті угорського студента, не виявило порушень в діях військового патруля. Згідно з версією військових, немає підстав також стверджувати, що американські солдати самовільно розпочали стрілянину і що загиблий угорець став випадковою жертвою некомпетентних дій. Навпаки, заперечують офіційні особи у Вашингтоні, це водій легкового автомобіля порушив вимоги американського патруля. Інцидент стався кілька тижнів тому близько пів на шосту вечора за місцевим часом біля поселення Ар-Рамаді на шосе №10. Американські солдати з підрозділу швидкого реагування здійснювали заплановану перевірку на дорозі. Для цього вони виставили відповідні табло і світлові сигнали перед контрольно-пропускним пунктом, щоб сповільнити рух машин. Приблизно о 18 годині 25 хвилин до КПП на великій швидкості став наближатися білий легковий автомобіль типу пікап. Авто не збавляло оборотів, а водій не брав до уваги сигнали американського патруля, навіть не відреагував на попереджувальні постріли військових. Маневр автомобіля солдати розцінили як ворожий, тому відкрили по ньому автоматний вогонь. Один із пострілів смертельно поранив водія, сеґедського студента Петера Варґу-Балажа.

Такою є офіційна версія американської сторони. Однак ці твердження піддає сумніву угорський адвокат сім’ї загиблого. Юрист Дьєрдь Баранді вважає, що позиція американського військового командування в Іраку є упередженою щодо інциденту в Ар-Рамаді. За його словами, досі ще не було випадку, щоб військові із власної волі визнали , що на контрольованій ними території вони навмисне чи внаслідок невмілих дій або через халатність, але безпідставно заподіяли смерть невинній людині. Угорський адвокат каже, що офіційний лист з Вашингтона свідчить про те, що його складали зацікавлені особи. Юрист переконаний, що в умовах жорстких перевірок на іракських дорогах угорський студент просто не міг не виконати вимог американських військових.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG