Доступність посилання

ТОП новини

Микола Томенко – Валерій Кравченко (2-ий раунд).


Тарас Марусик Микола Томенко – Валерій Кравченко (2-ий раунд).

Київ, 3 березня 2004 року.

Тарас Марусик

Ми знову повертаємося до теми документів, які голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко передав минулої п’ятниці Генеральній прокуратурі України.

Перед цим він одержав їх від генерала Служби безпеки України Валерія Кравченка в Берліні.

Нагадаємо: недавно Валерій Кравченко заявив, що зі зміною керівництва СБУ почав одержувати розпорядження і вказівки про політичне стеження за опозицією, які, на його думку, переорієнтували характер діяльності цього органу із захисту національних інтересів України від зовнішніх загроз на роботу, що стосується внутрішньополітичної ситуації і конкретних політиків в Україні.

Відповідно до інформації, яку оприлюднив 27 лютого Микола Томенко, треба було організовувати стеження не лише за опозицією, але й за міністрами і представниками офіційних делегацій.

Один з таких документів, який називався “Щодо візитів посадових осіб”, був надісланий працівникам української розвідки у 20 країн. В іншому документі йдеться про активізацію роботи серед української діаспори з метою одержання необхідної випереджувальної інформації в контексті підготовки політичної реформи, президентських виборів.

Після того, як 2 березня Генеральний прокурор заявив, що Генпрокуратура не порушуватиме кримінальну справу за матеріалами Валерія Кравченка, на прес-конференції 3 березня Микола Томенко оприлюднив фрагменти 4 документів.

Перед тим, як процитувати деякі уривки документів, повернуся до минулої п’ятниці. На прес-конференції 27 лютого не було де яблуку впасти, стільки журналістів набилися в тісну конференц-залу агентства УНІАН.

Але цікаво, що, наприклад, канал “1+1” не подав жодної картинки з цієї прес-конференції ні у випусках новин, ні в суботньому “Епіцентрі”. Ба більше. Було тільки повідомлено, що Валерій Кравченко передав документи в Генпрокуратуру через визначеного посередника. А те, що цим посередником був голова парламентського комітету – анічичирк.

На прес-конференції 3 березня журналісти одержали уривки з чотирьох документів.

В одному з них ідеться про можливий показ програми або телесюжету, присвячений незаконній торгівлі людськими донорськими органами в Україні (цитую): “У зв’язку з цим необхідно:

- встановити наявність на всіх консульських обліках Тетяни Захарової, громадянки України, яка проживала в м. Харкові, та Олени Коломійченко (кореспондент радіо “Свобода”);

- терміново направити в центр... всю наявну інформацію стосовно зазначених осіб (у тому числі – зв’язки, уподобання, спрямування матеріалів, ЗМІ, в яких публікуються);

- зібрати інформацію стосовно телепрограми “Монна Ліза”, її власників, засновників та керівників;

- з’ясувати вірогідність появи зазначеного сюжету в телепрограмі “Монна Ліза” та вжити заходів з недопущення його трансляції. Також необхідно терміново отримати та направити в Центр всю інформацію стосовно можливого автора сюжету, тележурналіста (телеоператора)... ”.

Процитую ще один документ: “У ході зустрічі лідера блоку “Наша Україна” з керівником “Представництва Європейської комісії” Н. Жюстеном, яка відбулася в листопаді цього року, В. Ющенко виступив з ініціативою відносно проведення в грудні 2003 року в місті Києві міжнародної конференції, присвяченої обговоренню європейських перспектив України...

Про свою згоду взяти участь у роботі вказаного заходу нібито повідомили Б. Клінтон, М. Олбрайт та З. Бжезинський... З метою отримання інформаційних та оперативних матеріалів відносно вищезазначеного форуму необхідно зорієнтувати джерела на здобуття інформації з таких питань”.

Далі йде перелік 5 питань, а далі – ще одна цитата: “При цьому особливої уваги заслуговує інформація, що стосуватиметься критичних виступів учасників форуму на адресу України, а також відносно проблем, які існують в нашій державі та шляхів їх подолання. Із зазначених питань просимо оперативно інформувати Центр”.

Говорить Микола Томенко.

Микола Томенко

В цих фрагментах виділені ті моменти, які, на думку нашої експертної групи, яка працювала при комітеті ВР з питань свободи слова і інформації (я, відповідно, розділяю цю позицію) прямо суперечать низці законодавчих актів, які визначають статус, механізм і повноваження діяльності СБУ.

Я не знаю, на що опиралися експерти Генеральної прокуратури, але я не розумію, як можна офіційним, законним шляхом знайти інформацію розвіднику про зв’язки і вподобання журналістки і громадського діяча з Харкова.

Я так само не знаю, як можна законним шляхом не допустити появи сюжету на ЦТ, так само, як я не знаю, як можна зібрати інформацію про інші неофіційні (я розумію) зустрічі з бізнесменами міністрів і інших посадових осіб закордоном.

Тарас Марусик

Микола Томенко сказав також, що не наполягає на створенні тимчасової спеціальної слідчої комісії Верховної Ради, хоча вважає, що “краще б вона була”.

Він зазначив, що йому було б цікаво почути на закритому засіданні парламенту, чи є хоч один народний депутат, якому подобається, щоб за ним слідкували і вивчали його уподобання працівники спецслужб.

Микола Томенко відреагував також на заяву Генпрокурора про кримінальну відповідальність за розголошення відомостей, що становлять державну таємницю - інформація з обмеженим доступом була довірена лише генералові Валерієві Кравченкові “в силу виконання ним своїх службових обов''язків”.

Тому звідси випливає, що інша особа, яка оприлюднить цю інформацію, в тому числі народний депутат або журналіст, “не є суб''єктом злочину”, передбаченого статтею 328 Кримінального кодексу України.

На думку Миколи Томенка, згідно з законом “Про інформацію”, інформація з обмеженим доступом може бути поширена без згоди її власника, якщо вона є суспільно значимою, тобто є предметом громадського інтересу.

Микола Томенко

Насамкінець я скажу, що десь по-людськи я розумію Генерального прокурора, він хотів напевне захистити честь мундира, але я переконаний, що мундир поганенький, але є, а честі вже немає.

Тарас Марусик

Свою думку про оприлюднені Миколою Томенком фрагменти документів висловив в інтерв’ю радіо “Свобода” політолог Кость Бондаренко.

Кость Бондаренко

Як на мене, сенсації не сталося. Генерал Кравченко подав документи, які насправді не дають підстав говорити про надто надмірні зловживання владою чи говорити про те, що в Україні таким чином грубо порушуються права людини.

Спецслужби вони на те і є спецслужбами, щоб використовувати в тому числі і такі методи, які не є цілком легальними. Я думаю, що цими засобами користується будь-яка спецслужба в будь-якій країні.

Там не було вказівок про вбивство, не було вказівок, щоб прибрати ту чи іншу людину, а були вказівки лише про збір інформації фактично.

Тарас Марусик

Говорив політолог Кость Бондаренко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG