Доступність посилання

ТОП новини

Громадяни США, що працювали в Україні, вимагають від американської влади вплинути на офіційний Київ.


Сергій Куделя Громадяни США, що працювали в Україні, вимагають від американської влади вплинути на офіційний Київ.

Вашингтон, 5 березня 2004 року.

Сергій Куделя

Цього тижня члени конгресу США, державний секретар Колін Пауел та посол США в Україні Джон Гербст отримали лист із закликом висловити українській владі своє занепокоєння у зв’язку із політичною ситуацією в Україні.

Ініціаторами та авторами листа стали громадяни США, що деякий час жили та працювали в Україні. На їхню думку, останні події в Україні загрожують демократичному розвитку держави, і можуть не лише негативно вплинути на майбутнє українських громадян, але й зашкодити американським національним інтересам.

Особливе занепокоєння викликає в американців спроба внести значні зміни до Конституції за декілька місяців до президентських виборів. Вони вважають, що це суперечить принипам прозорості та демократії.

Кен Боссонг жив та працював в Україні упродовж останніх трьох років. Він каже, що за цей час у нього виникла особлива прихильність до України, яку Кен відчуває і зараз, після повернення до США. Трирічне перебування в Україні допомогло Кену краще зрозуміти і ті проблеми, з якими щоденно стикаються українці. Говорить Кен Боссонг.

Кен Боссонг

Я приїхав до України для того, щоб коснультувати з питань розвитку бізнесу. І мені стало зрозуміло, що політичний клімат в Україні є одним з факторів, що стримують розвиток української економіки та суспільства загалом. Якщо американці зацікавлені у розвитку та процвітанні України, США мають відповідальність сприяти формуванню в Україні справедливої, відкритої та демократичної влади, яка має підтримку українського народу.

І за час перебування в Україні мені стало зрозуміло, що Україна не просувається вперед, а у політичному відношенні вона рухається назад.

Сергій Куделя

Зараз, на думку Кена, бажання українських можновладців втриматися на своїх посадах штовхає їх до недемократичних дій, що йдуть у супереч волі більшості українців. Тому він вирішив звернутися із відкритим листом до американських законодавців, щоб переконати їх використати весь свій вплив для забезпечення демократичності політичного процесу в Україні.

Кен Боссонг

І метою мого листа є змусити американських конгресменів звернутися до своїх колег у Верховній Раді та сказати їм: “Послухайте, деякі ваші пропозиції є добрим, але деякі з них суперечать концепції відкритої, прозорої демократії. Ми сподіваємося, що ви переглянете їх.” Отже, це не є спроба чомусь перешкодити, а спроба розпочати діалог між членами конгресу та їхніми колегами в Україні, для того, щоб українські народні депутати зупинилися та замислилися над тим, що вони роблять.

Сергій Куделя

Окрім цього, він пропонує конгресменам прийняти спеціальну резолюції з приводу України напередодні президентських виборів, а також постійно наголошувати на важливості України у спвпраці конгресменів із державним департаментом та Білим Домом.

Кену Босонгу вдалося зібрати сорок п’ять підписів американців, які у різний час перебували в Україні, а зараз живуть у різних штатах: від Каліфорнії на заході США до Техасу на півдні та Нью-Йорку на сході. Він вважає, що така широка підтримка його листа забезпечить його ефективність.

Кен Боссонг

Американські конгресмени гордяться тим, що вони швидко реагують на вимоги своїх виборців. І якщо вони отримають лист від 45-ти своїх виборців, принаймі, деякі конгресмени це помітять.

Окрім цього, у Конгресі є група з близько 30 когресменів, що безпосередньо замаються українськими питаннями. І в останні місяці декілька впливових сенаторів, серед яких Джон МакКейн та Бен Найтгорс Кемпбел, виступили з приводу подій в Україні.

Отже, я думаю, що цей лист лише підсилить вже існуючий інтерес.

Сергій Куделя

Сполучені Штати, за словами Боссонга, зробили значні матеріальні інвестиції в Україну, але найціннішими, на його думку, є інвестиції емоційні. Тобто, особистий внесок тих американських громадян, які вже присвятили їй частину свого життя. І цього одного, на його думку, достатньо, щоб американська влада не залишалася байдужою до подій в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG