Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародний трибунал з воєнних злочинiв порушив кримiнальну справу проти хорватських генералiв Iвана Чермака та Младена Маркача. Мiнiстр юстицiї Весна Шкаре Ожболт заявила, що обвинуваченi добровiльно здадуться цього тижня.


Михайло Рамач Мiжнародний трибунал з воєнних злочинiв порушив кримiнальну справу проти хорватських генералiв Iвана Чермака та Младена Маркача. Мiнiстр юстицiї Весна Шкаре Ожболт заявила, що обвинуваченi добровiльно здадуться цього тижня.

Белград, 8 березня 2004 – Генерали Чермак й Маркач у дев’яностi роки керували операцiями хорватських сил проти повстанцiв, котрi проголосили сербську республiку на територiї Хорватiї. Прокуратура стверджує, що вони були причетнi до вбивства 150 осiб. Сьогоднi оприлюднили обвинувальний акт, в якому наведенi подробицi щодо 32 убивств.

Мiнiстр Весна Шкаре Ожболт вiдразу провела конференцiю для преси й зазначила, що генерали добровiльно поїдуть до Гааги до кiнця тижня. Вона пообiцяла, що влада надасть обвинуваченим юридичну та iншу допомогу.

Прем’єр-мiнiстр Iво Санадер тим часом зустрiвся з лiдерами полiтичних партiй та поiнформував їх про обвинувачення Гаазького суду. Вiдтак ситуацiю, яка виникла з приводу вимог трибуналу, спiльно обговорили глава держави Степан Месич, спiкер парламенту Владимир Шекс та прем’єр Санадер. Вони зазначили, що влада беззастережно продовжує спiвробiтництво з трибуналом та, що одночасно вживатиме усiх заходiв для захисту iнтересiв своїх громадян.

Офiцiйний Загреб таким чином прагне довести, що Хорватiя додержується вимог мiжнародного спiвтовариства. Мiж рядками слiд зрозумiти, що хорватська сторона, на вiдмiну вiд сербської, не захищає розшукуваних. Щодо бiльшостi громадян, то вони, згiдно з опитуваннями, обвинувачених вважають героями визвольної вiйни. Саме через це влада готова надати генералам допомогу та необхiднi гарантiї.

У списку обвинувачених ймовiрно є й колишнiй мiнiстр внутрiшнiх справ Iван Ярняк. В iнтерв’ю державному телебаченню вiн ствердив, що найближчим часом зустрiнеться iз слiдчими Гаазького трибуналу. Ярняк уточнює, що зустрiч вiдбудеться на вимогу прокуратури.

Досi невiдомо, де перебуває генерал Анте Ґотовина, проти якого трибунал порушив справу ще минулого року. Урядовцi стверджують, що в них немає даних про мiсце перебування розшукуваного. Двоє його колег за рекомендацiєю уряду вирішили, що краще здатися, анiж ховатися й таким чином погiршувати мiжнародну позицiю країни.

Натомiсть погiршиться позицiя Сербiї, оскiльки новий прем’єр Воїслав Коштуниця виступає проти видачi судовi обвинувачених сербiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG