Доступність посилання

ТОП новини

Ірак має нову тимчасову конституцію.


Михайло Мигалисько Ірак має нову тимчасову конституцію.

Прага, 8 березня 2004 - Двадцять п’ять членів іракської Урядової ради поставили свої підписи під документом, який протягом наступних півтора року буде основним законом для нового Іраку. Минулого тижня уже два рази відкладали офіційне підписання цієї тимчасової конституції: спершу з огляду на криваві теракти проти іракських шиїтів та оголошені три дні жалоби у країні, а потім у результаті намагань представників іракських шиїтів уточнити деякі положення цього документа.

Перехідна іракська конституція буде чинною до ухвалення нового основного закону на всенародному референдумі, який планується провести наприкінці 2005 року.

Перед підписанням тимчасової конституції потужний вибух пролунав у центрі Багдада неподалік від Центру зборів, де зібралися на офіційну церемонію представники іракської Урядової ради

та коаліційних сил. Спостерігачі інтерпретують це, як чергову спробу іноземних бойовиків та прихильників колишнього режиму зірвати процес політичних перетворень в Іраку. Перехідний адміністративний закон, так офіційно називають тимчасову конституцію, є ключовим аспектом американського плану формування рамок передачі владних уповноважень та суверенітету іракському народові, що має відбутися тридцятого червня. Тимчасовий уряд виконуватиме свої обов’язки до проведення загальних виборів наступного року та обрання нової іракської влади.

Молитвою розпочато церемонію підписання документа й під оплески присутніх завершено, як вважають спостерігачі, важливий крок на шляху формування нового Іраку.

Про значення нового закону міністр закордонних справ іракської урядової ради Гошяр Зебарі зокрема заявив:

«Це новий початок для Іраку. Це початок відбудови іракської держави на новій базі – як правової держави з демократичними інституціями, з хартією прав та рівноправності громадян».

Массуд Барзані - представник курдів в Урядовій раді звернув увагу на інший аспект вагомості підписаного документа:

«Немає сумніву, що цей закон зміцнить єдність Іраку та надасть усім сторонам: арабам, курдам, туркменам, асірійцям та іншим - можливість братського співжиття та співпраці».

Джек Стро, міністр закордонних справ Великобританії, найближчого союзника США у воєнній кампанії проти режиму Саддама Хусейна, у понеділок з приводу підписання іракської хартії заявив:

«Ця домовленість є досі найчіткішим виявом сильного бажання в Іраку побудувати вільне стабільне й демократичне суспільство й це попри насильство терористів, які намагаються зірвати майбутні плани іракців».

Слід зауважити, що тимчасова іракська конституція розпочинається словами: «Народ Іраку прагне поновлення свободи, і народ Іраку усвідомлює, що досягнення минулого року є початком відновлення свободи після років тиранії Саддама».

Згідно з повідомленнями, тимчасова іракська конституція дає також згоду на американську військову присутність на іракській території, а в окремому положенні мовиться, що американські командири матимуть контроль над міжнародними та іракськими збройними силами в країні на досі ще невизначений час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG