Доступність посилання

ТОП новини

Візит лідера фракції ВР Віктора Ющенка на Черкащину з нагоди святкування 190-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.


Тетяна Чорномаз Візит лідера фракції ВР Віктора Ющенка на Черкащину з нагоди святкування 190-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Черкащина, 8 березня 2004 року.

Тетяна Чорномаз

9-го березня вся Україна відзначає сто дев’яносту річницю від дня народження великого українця Тараса Шевченка. Вечори, концерти, поетичні читання, покладання квітів, урочисті збори – проходять в містах і селах. Але особливо людно в ці дні на батьківщині великого Кобзаря та на його могилі.

Тарас Шевченко прожив недовге земне життя – 47 літ. Були вони затьмарені неволею, і стражданням, і великим болем, болем сина, що не може порятувати матір.

Але були вони осяяні і великою любов’ю, любов’ю до своїх братів і сестер - українців. Міріадами часточок розвіялася вона вітрами понад Україною і далі, на інші континенти, запалила у зболених серцях іскру волі й надії.

На урочистостях, що відбувалися 7-го лютого в селі Моринцях, де народився Тарас Шевченко, голова фракції ВР Віктор Ющенко розповів, що коли він у Сполучених Штатах підійшов до пам’ятника Шевченку і, побачивши біля нього чотирьох негрів, спитав, чому вони тут і кому цей пам’ятник, то у відповідь почув:

Віктор Ющенко

“Ми зараз точно не можемо сказати, як його ім’я, але це той, хто боровся проти рабства.” Отак всі знають і пам’ятають про Шевченка.

І коли ми сьогодні говоримо про нього, коли ми говоримо про українську політику, про українську владу, я думаю, що найкращий урок, який нам дарує Тарас, він вільну ідеологічно бачив Україну, він до останньої клітини присвятив себе служінню, як побачити цю Україну вільною.

Ви знаєте, я, на жаль, сьогодні не можу сказати на 190-му його році народження, що у нас є вільна Україна, що ця влада, яка сьогодні є, вона не така, як в рабських країнах.

Але я переконаний, шановні друзі, що прийде час, коли разом з вами, за декілька місяців ми виконаємо заповіт Тараса Григоровича Шевченка, щоб це була вільна земля, вільна країна - це те, що він заповідав і те, що просив у нас. Я переконаний, що ці речі ми виконаємо.

Тетяна Чорномаз

Свій візит на Черкащину народні депутати із фракції “НУ” розпочали з Черкас, з огляду колекції старовинних ікон в Художньому музеї, там же відбулася прес-конференція лідера фракції Віктора Ющенка.

Потім Шевченкове - покладання квітів до святих місць, Моринці – урочистий вечір, присвячений 190-ій річниці з дня народження Тараса Шевченка.

І скрізь – море людей, море квітів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG