Доступність посилання

ТОП новини

Крим відзначає 190 річницю Тараса Шевченка.


Володимир Притула Крим відзначає 190 річницю Тараса Шевченка.

Симферополь, 9 березня 2004 - Близько трьохсот осіб взяли участь у мітингу громадськості, який пройшов біля погруддя Тарасу Шевченку у Симферополі. Керівництво автономії покладало квіти до пам’ятника Кобзареві окремо, не запросивши на церемонію навіть членів республіканського комітету з відзначення ювілею Тараса Шевченка.

Візит кримського прем’єра Сергія Куницина, віце-спікера Василя Кисельова і представника Президента України в Криму Олександра Діденка до пам’ятника Тарасові Шевченку був блискавичним.

О 9-20 вони прибули до погруддя, а о 9-27 уже від’їхали у важливих державних справах. Представники громадськості автономії і симферопольські школярі зібралися на мітинг пам’яті Кобзаря за півтори години після офіційної церемонії. На мітингу його учасники відзначали визначну роль Тараса Шевченка у формуванні української нації і здобутті нею незалежності. Зокрема, представник блоку Віктора Ющенка “Наша Україна” Валерій Пробий-Голова заявив, що Тарас Шевченко – це символ Української держави і ті, хто посягає на нього – цілять саме в Україну як державу. Він мав на увазі публікації у місцевій пресі, де образливо оцінюється постать видатного українського поета і духовного лідера. Водночас, Валерій Пробий-Голова заявив, що у долі Тараса Шевченка, талант якого отримав визнання в усьому світі, "велику роль зіграли представники російської творчої еліти, котрі допомагали йому долати заборони самодержавства".

Про вплив Тараса Шевченка на кримських татар і на кримськотатарську літературу говорив на мітингу визначний кримськотатарський поет Шакір Селім, який нещодавно видав книгу своїх перекладів шевченківських творів. А російський літератор Валерій Митрохін розповів про шанобливе ставлення кримської російської інтелігенції до творчості великого Кобзаря. Учасники мітингу критикували кримську владу за байдуже ставлення до цього ювілею. Вони підтримали заклик голови Всекримського товариства вчених Петра Вольвача до відставки “гуманітарного” віце-прем’єра кримського уряду Володимира Казаріна, який провів перше засідання кримського оргкомітету з відзначення 190-ліття Тараса Шевченка лише 1 березня, і взагалі ігнорує інтереси і вимоги неросійського населення автономії.

Після мітингу біля пам’ятника відбувся невеликий концерт, на якому школярі читали вірші видатного поета і співали пісні на його слова. А офіційний концерт відбувся сьогодні пообіді після офіційних зборів, в яких взяли участь кримські урядовці і депутати. Урочистості з нагоди 190-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка пройшли в усіх адміністративних одиницях Кримської автономії. Голова Верховної Ради АРК Борис Дейч взяв участь в урочистій церемонії покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку в Керчі, де перебував з одноденним візитом. В однойменному парку біля пам’ятника зібралися понад 100 керчан: мер міста Олег Осадчий, депутати, представники громадськості, інтелігенція міста. А в Севастополі церемонія покладання квітів до відкритого торік пам’ятника видатному українському поету і громадському діячеві пройшла вперше. Тут теж були керівники міста, представники командування ВМС України і Чорноморського флоту Росії, громадськості і багато школярів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG