Доступність посилання

ТОП новини

Про мітинг у Києві.


Тарас Марусик Про мітинг у Києві.

Київ, 9 березня 2004 року.

Тарас Марусик

Сьогодні в Києві відбулася акція журналістської солідарности “Волю слову!”. Мета акції, за словами її організаторів - привернення уваги громадян до фактів перешкоджання вільній діяльності журналістів, політичного та економічного тиску на ЗМІ, порушення конституційного права на свободу слова та права громадян на одержання інформації.

В акції взяли участь понад 5 тисяч осіб. Колону, яка прямувала до пам’ятника Шевченку, місця проведення мітингу, з Софійської та Михайлівської площ, очолила низка журналістів з пов''язками на ротах, символізуючи тим самим несвободу українських ЗМІ.

В мітингу, крім журналістів, взяли участь народні депутати від трьох опозиційних сил - блоку Юлії Тимошенко, блоку “Наша Україна” і соціалістів.

У своєму виступі від імені незалежних журналістів голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко зазначив, що в цьому році боязнь влади і її цинізм дійшли крайньої межі - Президент України Леонід Кучма вирішив із відзначити 190-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка спільно з найбагатшим керівником світу – султаном Брунею.

Лідер БЮТ закликала представників опозиції “до серйозного громадянського повстання...

Ми повинні бути біля Верховної Ради, біля адміністрації Президента... Ми повинні щось зробити, не шукаючи компромісів з Банковою, не стояти навколішки перед кожним народним депутатом і просити, щоб він не голосував за цю національну зраду... Ми повинні звернутися до народу, оскільки це остання сила, яка може зупинити те, що сьогодні планується і що може стати нашою реальністю”.

Крім того, Юлія Тимошенко пообіцяла, що кандидат від опозиції на посаду президента буде єдиним, оскільки “ніколи мої амбіції не зруйнують загальної мети”.

Лідер блоку “Наша Україна” Віктор Ющенко заявив, що влада добре розуміє – в неї немає жодних шансів виграти чесно вибори в народу. Він сказав також, що “Наша Україна” досягла повного порозуміння з Блоком Юлії Тимошенко і висловив сподівання, що подібне порозуміння буде досягнуто і з Соцпартією.

Мій колега Тарас Марусик, який був на мітингу, записав думки колег та інших присутніх.

Президент Інституту масової інформації Алла Лазарева, яка кілька днів тому прилетіла з Парижа, про ефективність цієї акції сказала наступне:

Алла Лазарєва

Наскільки ефективні подібні акції? Я думаю, що ефективність в принципі відносна, але подібні речі робляться зі стратегічною метою. Тобто тактичного результату, відразу, миттєвого я би і не чекала, його неможливо чекати.

Те, що вони потрібні, я думаю, що це точно потрібно, оскільки це пробуджує більш-менш журналістську свідомість, дух солідарності, який дуже кволий наразі є, врешті в котре підштовхує до тієї думки, що якщо не триматися один одного і не підтримувати один одного, то, як сказав Томенко, “раз по разу, один за одним, до всіх потроху прийдуть, і всіх, хто дозволяє собі писати правду, або навіть напівправду, або не всю правду, будуть один за одним закривати”.

Тарас Марусик

На думку президента Інституту масової інформації Алли Лазаревої, таких акцій треба ще дуже багато, щоб Україна стала справді демократичною. За оптимістичного прогнозу, на це піде кілька років.

Свою думку в інтерв’ю радіо “Свобода” висловив журналіст парламентської газети “Голос України” Сергій Лавренюк:

Сергій Лавренюк

Ви знаєте, мені здається, що люди реально бояться, чого раніше не було. Раніше молодь могла з лінощів не вийти, старші десь там могли займатися своїми справами, а сьогодні у мене складається таке враження, що люди справді бояться, що їх тут хтось буде знімати і завтра прийдуть до них так само, як прийшли до “Континенту” чи там прийшли до “5-го каналу”.

Люди вже стали боятися навіть так розмовляти між собою відверто, просто нормально, вони вже не впевнені в тому, що за ними ніхто не пантрує. Люди прекрасно розуміють, що ця влада, маючи таку міліцейсько-каральну організацію тепер в багато разів більшу, ніж армія, вона може забезпечує ці заходи.

Ніхто ні в чому вже не впевнений. Цей страх, очевидно, заважає багатьом, вийти, а, можливо, і ні. Можливо, і не бояться, можливо, вони завтра всі вийдуть, вийде мільйон чи два.

Тарас Марусик

Говорив журналіст парламентської газети “Голос України” Сергій Лавренюк. Аналіз виступів, які прозвучали на мітингу, зробив політолог Ростислав Павленко:

Ростислав Павленко

Тут дуже важило, що саме скажуть представники опозиційної трійки, і наскільки конкретними вони будуть в своїх пропозиціях. Тут було видно, що Мороз уникав конкретики, виступ Мороза був чи не найкоротший і, можливо, чи не найбільш метафоричний, загальний і неконкретний.

Щодо заяв Тимошенко і Ющенка, то в принципі їх заяви були прогнозованими. Тимошенко знову підтвердила свою тезу про необхідність звертання до народу і проведення акцій громадянської непокори. Те, що вона раніше називала “громадянською зброєю”, тепер це прозвучало, власне, як повторення традицій повстань: і “Повстань Україно!” , і “Україна без Кучми!”

І цілком можливо, що під час проведення голосувань за політичну реформу ми побачимо громадську зброю в дії. І Ющенко констатував згоду з Юлією Тимошенко.

До речі, теза Тимошенко про те, що вона не буде балотуватися, певним чином розставляє крапки над “і” в різних сценаріях, хоча ця позиція теж прогнозувалася. Але знову ж таки все залежатиме від того, наскільки зможуть домовитися Ющенко і Мороз.

Тарас Марусик

Це був директор програм Школи політичної аналітики при Національному університеті “Києво-Могилянська академія”, політолог Ростислав Павленко.

На моє прохання дати інтерв’ю відгукнувся один з учасників мітингу, який виявився членом Української народної партії Михайлом Зеленським:

Михайло Зеленський

З того моменту, коли припинили на радіо “Довіра” радіо “Свобода”, люди не мають доступу до незалежних ЗМІ. Я впевнений, що влада зараз перед виборами боїться надавати слово і незалежним радіо-медіям, і газетам. Прийде такий час, як колись були самвидави.

Опозиція повинна згуртуватися і дати відсіч цій владі, яка забороняє і людям свободу, і радіо “Свобода”. І я хочу побажати всього найкращого! Борімося і поборемо!

Це була думка члена Української народної партії Михайла Зеленського.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG