Доступність посилання

ТОП новини

Довибори у Верховну Раду на Донеччині.


Сергій Гармаш Довибори у Верховну Раду на Донеччині.

Донецьк, 9 березня, 2004 - Минулої неділі на Донеччині відбувались проміжні вибори до Верховної Ради. Перемога на них брата Генерального прокурора України Олександра Васильєва була прогнозованою.

Перемога Олександра Васильєва на виборах в 61 окрузі Донеччини 7 березня була більше, ніж прогнозованою. Мабуть, всі, навіть його опоненти були впевнені, що переможе саме голова податкової адміністрації області, рідний брат Генерального прокурора України. Ще напередодні голова обласного відділення Комітету виборців України Сергій Ткаченко відзначив, що в передвиборчій кампанії відсутня інтрига: немає скандалів, чорного піару, гастролей та подарунків виборцям: “Все це присутнє в тих виборчих кампаніях ,де є боротьба і приблизно однакові шанси кандидатів на перемогу. На цих виборах можна сказати, що Олександр Васильєв технічно виграв цю кампанію ще на стадії реєстрації кандидатів”.

І все ж до цих виборів була прикута увага і міжнародних спостерігачів і вітчизняних аналітиків. Бо вони стали лакмусом і на нові передвиборчі технології, які будуть застосовуватись владою на президентських виборах і взагалі на бажання української і зокрема донецької влади грати в чисту політику.

Зареєстровані кандидатами були 27 осіб. Але реальну виборчу кампанію вели найбільше 4. Деякі з кандидатів навіть не забрали з виборчкому надруковані за державні кошти свої кандидатські програми. На думку Сергія Ткаченка така кількість кандидатів була необхідна для того, щоб сформувати виборчі комісії. А їхній склад, між іншим, на дві третини складався з тих же людей, які працювали у виборчкомах на парламентських виборах. Тож кандидати помінялись, а члени комісій залишились ті ж самі.

Тому не дивувало те, що окружний виборчком в однобокому режимі, навіть не вимагаючи пояснень кандидатів і ставлячи до відома пост-фактум, знімав їх з реєстрації. Потім, правда, вони відновлювали свої права через суд. Але на це витрачався час. Внаслідок чого, наприклад, представник партії “Справедливість” Сергій Кияшко отримав на агітаційну кампанію аж три дні.

Так що Олександр Васильєв міг спокійно чекати підсумків виборів. Хоча у день голосування виявилась інша небезпека. Спостерігачі помічали дуже низьку активність виборців. Мабуть тому десь одразу після дванадцятої були зафіксовані спроби вкидання бюлетенів. Кореспондент “Свободи” став свідком ситуації, коли на 127 дільниці в селищі Старомихайлівка спостерігачі схопили за руку жінку, яка намагалась вкинути шість бюлетенів. Розповідає спостерігач від КПУ: “Я одразу почав казати, що почались масові вкидання бюлетенів. На мене одразу почали всі кричати, кажуть – не може бути. Але врешті - решт слідом спіймали з пачкою бюлетенів”.

Далі ці бюлетені були передані міліціонеру, який чергував на дільниці, а коли він приніс їх у супроводі спостерігачів в окремий кабінет, де мав складатись акт про порушення, в його руках виявились просто листи паперу. Важко сказати, що це: з одного боку - папір, а з іншого - три спостерігачі тримали у своїх руках, перераховували саме бюлетені.

Але до виборчих див на Донеччині звикли. 78% голосів отримав Олександр Васильєв, близько 9% представник КПУ Ігор Могилевський. Євген Талишев, підтриманий “Нашою Україною”, набрав 1,3%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG