Доступність посилання

ТОП новини

Колишні радянські політв''язні стурбовані поширеною практикою тортур у місцях позбавлення волі у Росії.


Петро Кагуй Колишні радянські політв''язні стурбовані поширеною практикою тортур у місцях позбавлення волі у Росії.

Прага, 10 березня 2004 року - Застосування тортур до тих, хто перебуває під слідством, а також і тих, хто вже відбуває ув''язнення, на жаль, є досить поширеною практикою у більшості держав, що постали на теренах колишнього СРСР. Особливо гостро ця проблема стоїть у Росії.

Минулого тижня 15 колишніх радянських політв’язнів звернулися до нового Уповноваженого з прав людини в Росії Володимира Лукіна з закликом звернути увагу на становище в’язнів у російських колоніях та в’язницях.

Тортури та знущання над в’язнями у місцях позбавлення волі стали повсюдними у Росії і фактично перетворилися на систему, мовиться у заяві колишніх політв’язнів. До колишніх дисидентів, серед яких такі відомі постаті як Єлена Боннер, Володимир Буковський, Олександр Подрабінек, приєдналося ще 5 осіб. Загалом, під петицією до нового Уповноваженого з прав людини в Росії Володимира Лукіна стоїть 20 підписів.

Автори листа перераховують низку недавніх випадків, які набули розголосу через засоби масової інформації.

Так, у лютому цього року в слідчому ізоляторі Іркутська заарештовані Павло Баженов і Роман Єрмолаєв, не витримавши тортур під час слідства, наклали на себе руки. Обидва перед смертю передали через своїх адвокатів на волю передсмертні записки, в яких детально вказали, хто, де і як над ними знущався. А 6 вересня 2003 року в цьому ж слідчому ізоляторі під час допиту через вікно викинули з четвертого поверху підозрюваного Петра Лукіна.

У лютому практично у всіх в’язницях і колоніях міста Санкт-Петербурга і Ленінградської області засуджені і ті, хто перебував під слідством, на знак протесту проти тортур оголосили голодовку.

Особливо вражають події минулого року. Так, у 2003 році в Россошанській колонії Воронежа 15 в’язнів прокололи собі легені гострими предметами на знак протесту проти дій керівництва в’язниці.

9 липня минулого року в калінінградській колонії для неповнолітніх злочинців у селищі Колосовка, розпочався бунт, пов’язаний із жорстокими умовами утримання в’язнів. Підлітки підпалили будівлю. У бунті взяли участь до 80 осіб.

7 травня 2003 року в Казані 40 вихованців виправної колонії № 2 розрізали собі вени.

Колишні радянські дисиденти звертають увагу і на те, що практику тортур і знущань використовують і до нинішніх політичних в’язнів. Так, в слідчому ізоляторі «Матроська тиша» у Москві, тортур зазнали бізнесмен Михайло Ходорковський і адвокат Михайло Трепашкін. Тривають масові убивства і тортури затриманих на території Чеченської Республіки.

Автори петиції звертаються до нового Уповноваженого з прав людини в Росії такими словами: «Пане Лукін, ми закликаємо Вас негайно і публічно порушити питання про тортури і убивства у місцях позбавлення волі. Факти свідчать, що режим Володимира Путіна перетворив російські виправні установи у катівні».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG