Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари готують масові акції протесту до 60-ї річниці депортації кримськотатарського народу з його історичної батьківщини.


Володимир Притула Кримські татари готують масові акції протесту до 60-ї річниці депортації кримськотатарського народу з його історичної батьківщини.

Симферополь, 10 березня 2004 - Кримські татари готують масові акції протесту до 60-ї річниці депортації кримськотатарського народу з його історичної батьківщини. Те, в якій формі пройдуть такі акції, у ці дні розглядає Меджліс кримськотатарського народу, але вже зараз лунають заклики до радикальних дій, оскільки кримська влада і далі ігнорує права та інтереси репатріантів.

Два місяці тому Меджліс кримськотатарського народу розробив план заходів щодо відзначення в Україні 60-ї річниці депортації кримських татар. Крім масових заходів він передбачав і низку політико-правових кроків. Документ був переданий в центральні і республіканські органи влади, але поки що реакції на це не було. Кримська влада посилила тиск на Меджліс з вимогою припинити підтримку дій репатріантів у прибережних регіонах півострова, які там домагаються виділення їм землі.

Мова про зміну ставлення кримського керівництва до Меджлісу йшла на розширеному засіданні цього представницького органу кримськотатарського народу, що відбувся цієї неділі у Симферополі. І щоб протистояти владному тиску члени Меджлісу ухвалили рішення розпочати петиційну кампанію проти порушень прав кримськотатарського народу в Україні. Планується, що цього тижня Меджліс ухвалить остаточний текст звернення до світового співтовариства і міжнародних організацій і розпочне збір підписів співвітчизників під ним, щоб разом з підписами напередодні 18-го травня, коли й відзначатиметься сумний ювілей, передати до ООН, ОБСЄ та інших міжнародних інстанцій. Триває дискусія, якою має бути масова акція кримських татар у цей день.

Керівник політико-правового управління Меджлісу кримськотатарського народу Надир Бекиров пропонує 18 травня влаштувати піший марш на Південне узбережжя Криму. Голова політико-правового управління запропонував зібрати в цей день у Симферополі «максимальну кількість кримських татар» з кирками, лопатами, речовими мішками і після мітингу вийти колонами на південь будувати будинки. На думку Надира Бекирова, регіональним меджлісам необхідно «організувати технічну, санітарно-гігієнічну, продуктову і всіляку іншу допомогу» учасникам маршу, а підсумком акції має стати початок будівництва нових селищ кримських татар на Південному узбережжі Криму. Крім того, пан Бекиров запропонував голові Меджлісу протягом квітня-травня провести зустрічі з представниками правозахисних і міжнародних організацій, закордонних урядів для роз''яснення ситуації в Криму, а кримськотатарській діаспорі - організувати пікетування консульств і посольств України за кордоном.

Надир Бекиров вважає, що останнім часом влада в Криму відверто ігнорує права та інтереси кримськотатарського народу, до того ж почастішали випадки провокування репатріантів. Як один з таких фактів у Меджлісі розглядають припинення державної фінансової допомоги найтиражнішій кримськотатарській газеті “Голос Криму”, зменшення підтримки інших кримськотатарських газет з республіканського бюджету. Втім, ці факти виглядають дрібними на тлі того, як розпродається земля на Південному узбережжі Криму, на яку претендують кримські татари. Схоже, земельна проблема стане тою, що підніме більшу частину кримськотатарського населення півострова на масові акції протесту, причому, можливо, ще до 18 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG