Доступність посилання

ТОП новини

Mолодi виборці у США.


Юрій Дулерайн Mолодi виборці у США.

Нью-Йорк, 11 березня 2004 - Молоді люди байдужі до політики, вони не хочуть брати участі у виборах. Жодними цукерками не принадити їх до виборчої дільниці. Молоді люди наставлені скептично щодо виборчого процесу. Вони вважають, що всі політичні діячі однаково нещирі, що їх цікавить лише власна кар’єра і вони ладні обіцяти людям золоті гори, аби їх обрали на посадове місце, звідки вони зможуть піднятися ще вище.

Чи це Київ? Житомир? Донецьк? Ні, це Чікаго, Нью-Йорк, Балтимор. Не про Україну мова – про Америку. І там проблема ця, як бачимо, актуальна, не лише для пострадянського простору, а й для такої високорозвинутої демократії, як американська. І там запитують: що робити, щоб подолати оцю юнацьку зневагу щодо виборчого процесу? Як довести вісімнадцяти-двадцятирічним, що від їхнього голосу залежить майбутнє не лише якогось там окремого політичного діяча, а й усього суспільства. Адже у кінцевому рахунку все вирішують не безликі “народні маси”, а окремі люди, які голосують і тим самим впливають на хід розвитку країни.

“The Pew Charitable Trust”, приватна доброчинна компанія, започаткувала непартійну програму під назвою “Проект нових виборців”. Мета програми - залучити молодих людей віком від 18 до 24 років до участі у президентських виборах цього року, що відбудуться на початку листопада. Зусилля проекту вирішено зосередити на штатах Колорадо, Айова, Невада, Нью-Мексико, Орегон і Висконсин. Організатори сподіваються навчити політичних діячів поводженню з молодшою генерацією, так, щоб їх агітували не старші за віком, а ровесники. Завдання не просте. Від 1972 року, відколи у Сполучених Штатах вік для голосування став 18 років, молодь неохоче йде до виборчих дільниць, щороку дедалі неохочіше. Рекордно низьку активність молодих виборців зареєстровано було на виборах 2000-го року, коли голосували лише 42 % молоді віком від 18 до 24 років. Для порівняння: дорослих, 25 років і старше, голосувало 70%.

“Ми свідомі, що це наша черга, але багато хто не хоче такої відповідальності”, - каже 18-літній Хуан Пабло Прайто, чікагський студент. А на думку Мередіт Горк, 20-літньої студентки університету Еморі в Атланті, Джорджия, молоді ніколи стежити за кандидатами, та й бажання бракує, але вона також вважає, що кандидатам треба навчитися роз’яснювати свої ідеї молоді. Моллі Андоліна, професор політичних наук, бачить зачароване коло, мовляв, проблеми, які цікавлять юнацтво, не обговорюються, тому молодь втрачає цікавість до виборів. А ось думка Алекса Гарта, студента Мічіганського університету: “Люди нашого віку в усіх кандидатах бачать шахраїв, які підуть на все, аби бути обраними. Я не вважаю, що голосувати – це мій обов”язок. Якщо я голосую, то лише тому, що там вирішуються питання, важливі для мене особисто”. Але Таня Джаспер, голова Клубу юних республіканців у північній Каліфорнії, каже що у них багато двадцятирічних працюють добровільними помічниками кандидатів. Вони переконують молодих виборців реєструватися для голосування. “Головне – зацікавити”, - вважає активістка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG