Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація.


Володимир Ляшко Юридична консультація.

Київ, 9 березня 2004 року.

Володимир Ляшко

Перед мікрофоном – Володимир Ляшко. Вітаю вас! Сьогодні відповімо на запитання нашого слухача, яке стосується діяльності судових органів.

Слухач

Я маю пенсію по вислузі років як пілот цивільної авіації. У мене Пенсійний Фонд незаконно 3 роки тому одібрав частину пенсії. Я подав в суд на них. В суді справа з квітня 2002 року. Пенсійний Фонд з різних причин відмовляється прийти в суд. Як я можу змусити їх прийти до суду?

Володимир Ляшко

Відповідає юрисконсульт Валентина Позинич.

Валентина Позинич

Відповідно до Статті 172 Цивільного Процесуального Кодексу України у разі повторної неявки на судове засідання, незалежно від причин позивача або відповідача, яким повідомлено в установленому порядку про час і місце судового засідання, суд розглядає справу за наявності у справі достатніх матеріалів про права та відносини сторін.

У разі, якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка не з’явилась, дала особисті пояснення, він відкладає розгляд справи. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли у справі беруть участь їхні представники.

У разі неявки на судове засідання без поважних причин осіб, що беруть участь у справі, відсутність яких потягла за собою відкладення розгляду справи, суд має право накласти на них, а також на службову особу підприємства, установи або організації, з вини якої не було забезпечено явку представника в судове засідання, штраф у розмірі до 3 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Отже, суд мав право розглянути справу і за відсутності відповідача чи його представника, якщо їм було повідомлено про час судового засідання і вони не з’явилися без поважних причин для участі в судовому засіданні.

Очевидно справа полягає у небажанні суду розглядати цю справу. Тому я би радила Вам звернутися до Вищої ради юстиції або до Дисциплінарної комісії суддів, або до Ради суддів України із заявою, в якій викласти ті обставини, які призвели до такого тривалого зволікання у розгляді Вашої справи.

Володимир Ляшко

Ви слухали юридичну консультацію на “Свободі”. Вона звучить у програмі “Демократія і держава” по середах. Ваші запитання записуються по київському телефону 490-29-00. Формулюйте їх чітко і лаконічно. Чекаємо ваших дзвінків!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG