Доступність посилання

ТОП новини

У Криму триває скандал довкола побиття оператора російського телеканалу.


Володимир Притула У Криму триває скандал довкола побиття оператора російського телеканалу.

Симферополь, 11 березня 2004 - У Криму триває скандал довкола побиття оператора російського телеканалу. Місцеві правоохоронці порушили кримінальну справу за фактом нападу на журналістів, що стався 5 березня в селищі Симеїз, яке розташоване на території Великої Ялти. Тоді під час зйомок конфліктної ситуації між учасниками кримськотатарського наметового містечка і робітниками підприємства «Крим-болгар-південь-сервіс» була розбита відеокамера «Першого каналу», а телеоператор Вадим Теличев отримав тілесні ушкодження.

Кримська Асоціація вільних журналістів і Комітет з моніторингу свободи преси в Криму у вівторок 9 березня висловили глибоку стурбованість нападом на журналістів кореспондентської групи російської телекомпанії «Перший канал». Журналістські організації висловили рішучий протест проти будь-яких силових спроб перешкодити законній журналістській діяльності і закликали правоохоронні органи провести всебічне та об''єктивне розслідування інциденту, покарати як осіб, які напали на журналістів, так і тих, хто спровокував це зіткнення.

Але ще до оприлюднення цієї заяви стало відомо, що ялтинська міліція порушила кримінальну справу за фактом завдання тележурналісту Вадиму Теличеву тілесних пошкоджень, але за статтею 296 – злісне хуліганство. Керівник кримського корпункту “Першого каналу” Олена Іваниченко повідомила, що домагатиметься перекваліфікації цієї справи на статтю 171 - перешкоджання роботі журналіста. За її словами, Вадим Теличев пройшов процедуру судово-медичної експертизи. Лікарі підозрюють у телеоператора тріщину третього хребця, зафіксували численні пошкодження передпліччя, плеча і кисті руки, травму вуха.

У Центрі громадських зв’язків Головного управління МВС України в Криму повідомили, що підозрювані в нападі на телеоператора особи встановлені, але поки що не затримані. Там не виключають, що перекваліфікація цієї справи на іншу статтю справді можлива.

Меджліс поки що ніяк не коментує інцидент, але неофіційно там повідомили, що розцінюють його як сплановану провокацію проти доведених до відчаю репатріантів. “В Криму розпочалася війна за землю. Проти нас не тільки чиновники і різноманітні політики-шовіністи, проти нас і продажні журналісти”, - заявляють кримські татари. Один із керівників Меджлісу Ільмі Умеров заявив у інтерв’ю місцевим журналістам, що в цій ситуації правоохоронці мусять виконати свою роботу і, якщо є винні, то вони мають бути покарані.

Тим часом голова Ради міністрів Криму Сергій Куницин заявив, що відповідальність за інцидент в Симеїзі, пов’язаний з побиттям журналіста російської телекомпанії, несе керівництво аквапарку, зокрема депутат Верховної Ради АРК, директор компанії "Крим-болгар-південь-сервіс" Микола Янакі. Він вважає, що приводом для конфлікту стало спорудження паркану довкола аквапарку, на території якого розташоване кримськотатарське наметове містечко. Як відзначив кримський прем’єр, у Миколи Янакі не було дозволу на будівництво, тож саме він спровокував конфлікт, під час якого телеоператор отримав тілесні ушкодження. Зараз будівельні роботи на території аквапарку призупинені "наказом по лінії цивільної оборони до прояснення всіх обставин", повідомив Сергій Куницин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG