Доступність посилання

ТОП новини

Що перешкодило оприлюдненню цього чеверга заяви ЄС стосовно закриття радіо “Континен”?


Славко Волинський Що перешкодило оприлюдненню цього чеверга заяви ЄС стосовно закриття радіо “Континен”?

Брюссель, 11 березня 2004 - Ось уже другий день затримується оприлюднення заяви Європеського Союзу щодо закриття радіо ”Континент” та становища засобів масової інформації в Україні. Речник Ради міністрів ЄС Нікола Карлеру та речник верховного представника ЄС Хав’єра Солани Крістін Галіях ще вчора повідомили нашому брюссельському кореспондентові Славку Волинському, що нині документ буде оприлюднений. Однак сьогодні його знову проінформували, що оприлюднення документу затримується через процедурні питання.

Західні дипломати і представники Ради Міністрів ЄС самі не очікували такого розгортання подій стосовно вже підготовленого проекту заяви, в якій різко засуджуються дії української влади щодо незалежних засобів масової інформації. Як вдалось з’ясувати з дипломатичних джерел, причиною затримки оприлюднення заяви стало те, що документ повинні були схвалити не лише 15 країн учасниць ЄС, але і десять країн-кандидатів. Ось тут, за словами кількох дипломатів, і виникли труднощі: Польща і Словаччина висловили думку, що заява носить досить різкий і критичний характер, її не можна назвати звичайною заявою, а швидше демаршем, тобто документом, який містить у собі не просто застереження і побажання українській владі, а протест проти дій офіційного Києва щодо засобів масової інформації. Тому, за словами дипломатів, які побажали бути неназваними, держави-сусіди України внесли поправки до проекту цього документу.

Оновлений документ, обійшовши 25 європейських країн, нарешті вже повернувся в Дублін, столицю Ірландії, яка нині головує в Європейському Союзі, для його остаточного затвердження. Представники Ради міністрів ЄС повідомили, що оприлюднення заяви відбудеться в п’ятницю або в понеділок.

Радіо “Свобода” намагалося з’ясувати в польської місії при ЄС, чому Польща не погодилась із запропонованим проектом. Польський дипломат на умовах анонімності пояснив, що якби Польща схвалила первинний варіант заяви Євросоюзу, то це могло б негативно вплинути на польсько-українські стосунки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG