Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь хоче бачити іракський уряд в Іраку, щоб відновити співпрацю.


Юрій Свірко Білорусь хоче бачити іракський уряд в Іраку, щоб відновити співпрацю.

Мінськ, 12 березня 2004 - Цієї п’ятниці розпочався 5-денний візит білоруського міністра закордонних справ Сергія Мартинова до Саудівської Аравії, Оману та Об’єднаних Арабських Еміратів. Керівникам цих держав міністр передаватиме особисті послання президента Білорусі Аляксандра Лукашенки. Офіційний Мінськ не приховує, що бажає відновити свої позиції в регіоні Перської затоки, які він згубив після війни в Іраку. Тим часом всередині країни президент Лукашенка зміцнює дисципліну й навіть підписав директиву № 1.

В Омані білоруський міністр планує підписати міжурядову угоду про торгово-економічне співробітнцтво, а з усіма трьома країнами він обговорюватиме можливості збільшення білоруського експорту та отримання інвестицій до Білорусі.

Як розповів заступник начальника управління Азії та Африки білоруського МЗС Леонід Батяновський, білоруський експорт до Близького Сходу та Азії після війни в Іраку скоротився на 90 мільйонів доларів. Війна – це не єдина причина скорочення, проте на Ірак Білорусь покладала особливі надії. Але тепер Леонід Батяновський констатував: “Зміна режиму в Іраку та непроста обстановка всередині країни та довкола неї, фактична відсутність місцевої влади зробили наявність якихось офіційних відносин неможливою”.

У інтерв’ю радіо “Свобода” на запитання, які збитки мала Білорусь від скасування співпраці з Іраком, Леонід Батяновський відповів: “Збитків не було. Усі контракти, які було реалізовано, оплачені. Може йтися, мабуть, лише про втрачену вигоду. Це важко підрахувати, бо, якщо ви подивитеся, постачання наших товарів увесь час зростало. І скільки років воно б ще зростало, важко сказати”.

Представник білоруського МЗС наголосив, що постачання товарів до Іраку відбувалося лише за програмою ООН “Нафта у обмін на харчування”, і жодних претензій до Білорусі з боку США чи коаліційної адміністрації Іраку не було. А чи буде Білорусь брати участь у відновленні Іраку? Ось що каже Леонід Батяновський: “Наша позиція така, що на цьому етапі якась реальна участь з урахуванням нинішньої обстановки ускладнена. Природньо, що треба ще добре й добре подумати, чи треба нам платити життями людей за якісь міфічні мільйони, грубо кажучи”.

Клопотання про життя білорусів проявив і президент Аляксандр Лукашенка: сьогодні в офіційних газетах видрукована його директива № 1 про зміцнення дисципліни. Звертаючися до нації з приводу першої в історії президентської директиви, Аляксандр Лукашенка сказав: "Вдумайтеся: у мирний час у огні, аваріях, на виробництві білорусів гине в чотири рази більше, ніж за 10 років афганської війни! Минулого року в пожежах, інших надзвичайних випадках загинуло 1300 наших громадян. Від п’янства, порушення правил дорожнього руху на дорогах країни потерпіло понад 10 тисяч осіб".

За директивою президента Лукашенки вже з 20 березня всі засоби масової інформації мають запровадити рубрики та цикли передач про зміцнення дисцпліни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG