Доступність посилання

ТОП новини

“Хто є більшим європейцем: турок чи українець ?” – статтю під таким заголовком опублікувала одна з найпопулярніших празьких газет “Лідове новіни”


Оксана Пеленська “Хто є більшим європейцем: турок чи українець ?” – статтю під таким заголовком опублікувала одна з найпопулярніших празьких газет “Лідове новіни”

Прага, 12 березня 2004 - Автор статті – заступник головного редактора щоденника “Лідове новіни” Петр Заваділ вважає, що громадянин Туреччини має більше прав називатись європейцем, ніж український громадянин.

Автора статті турбує, як голосуватиме чеський єврокомісар у Брюсселі щодо стану підготовки Туреччини до вступу до ЄС - віддасть він свій голос “За” вступ Туреччини до ЄС, чи ні. На думку автора публікації, “в Туреччині, хоч і під керівництвом ісламської партії, але все ж тривають реформи, вперше після тривалого часу можна говорити про об’єднання Кіпру і до турецької кандидатури прихильно ставиться, наприклад, німецька владна коаліція”. Стосовно європейськості України в Петра Заваділа є застереження. В статті він їх перераховує, цитую: “Звичайно, є християнство. Чи, точніше, після майже 80 років комунізму – рештки християнської традиції. А політично ? Відважусь сказати, що Туреччина є вільнішою державою з більш зрілою демократією, ніж Україна. Тобто, вона до Європи ближче. Не говорячи вже про економіку”, – переконаний чеський публіцист.

Хто - Україна чи Туреччина ближче до Європи і в цілому наскільки правомірне таке протиставлення ? На запитання радіо “Свобода” відповів політичний оглядач празької газети “Право” Петр Ул:

П.Ул: Думка про те, що мала б бути зведена якась нова залізна завіса на східних кордонах Польщі, Словаччини та Угорщини, видається мені жахливою. Щодо мене, то Білорусь, Україна і Молдова не тільки належать до Європи, але і до Європейського Союзу. Гадаю, що за 5, максимально за 10 років вони будуть до Євросоюзу прийняті. Це не означає, беручи до уваги статтю пана Заваділа, що я маю щось проти турків.

Політичний оглядач “Лідових новін”, в недалекому минулому – перший посол Чехії в Україні Павел Маша в цілому вважає, що позиція автора статті “Хто є більшим європейцем: турок чи українець?” Петра Заваділа не виражає ні позицію чеської журналістики, ні чеської дипломатії. Швидше – навпаки. Павел Маша:

П.Маша: Передусім автор сприймає Україну надто статично. Вирішальним є те, що Україна належить до тих держав, які мають величезний демократичний потенціал як у давніх традиціях, так і в сучасному політичному розвитку. Ми вболіваємо за українців, щоб їм вдалось якнайшвидше подолати нинішні проблеми. Маю на увазі, наприклад, придушення свободи слова, маніпуляції виборів та інші засоби, які режим часом використовує. Бажаємо, щоб поборовши цей етап, Україна швидше приєдналась до того, що ми називаємо європейською спільнотою.

Автор статті “Хто є більшим європейцем: турок чи українець?” в празький газеті “Лідове новіни” стверджує, що не дивиться на нинішню ситуацію скептично, а через те залишає країнам поза Євросоюзом певний шанс на майбутнє: можливо, в усій Європі запанує свобода, демократія й ринкова економіка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG