Доступність посилання

ТОП новини

В Грузії різко загострилося протистояння довкола Аджарії.


Михайло Мигалисько В Грузії різко загострилося протистояння довкола Аджарії.

Прага, 8 березня 2004 - Президент Грузії Міхеіл Саакашвілі провів сьогодні екстрене засідання уряду напередодні закінчення ультимативного розпорядження лідерам Аджарської автономії. Офіційний Тбілісі вимагає, щоб Аслан Абашидзе, лідер Аджарії, визнав центральну владу та роззброїв незаконні військові формування. У протилежному випадку сьогоднішнього вечора буквально за півгодини 20:30 центральна влада застерігає за собою право накласти економічні санкції та блокаду автономії.

Напруження між центральною владою у Тбілісі та аджарськими лідерами у Батумі триває уже практично від проголошення незалежності Грузії. У неділю протистояння набрало нових обертів, коли аджарські озброєні підрозділи не допустили того, щоб президент Грузії Міхеіл Саакашвілі відвідав Аджарію. Після засідання уряду у грузинському портовому місті Поті Саакашвілі охарактеризував ситуацію в автономії як «спробу збройного бунту» і запевнив, що він зробить усе, щоб не допустити до дезінтеграції та розпаду Грузії.

«Або ми спільно й назавжди покладемо край бандитизму, феодалізму та державній зраді в Грузії..., або ми перестанемо існувати як держава. Грузія зникне. Однак я застерігаю вас, що досягти цього нікому не пощастить за мого президентства», - наголосив Саакашвілі й закликав вирішувати проблеми мирним способом. Він повідомив, що будуть заблоковані усі шляхи зв’язку з Аджарією, заморожені іноземні банкові рахунки аджарських представників, якщо вони не виконають вимог центральної влади. Проросійський лідер Аджарії Аслан Абашидзе у відповідь запровадив комендантську годину в автономії і перестеріг Саакашвілі, щоб не повторював помилок своїх попередників, бо такі дії, за його словами, можуть призвести до відокремлення Аджарії. Зі свого боку російська влада, яка традиційно підтримує аджарське керівництво та має військові бази у столиці автономії Батумі, застерегла офіційний Тбілісі від застосування сили. Речник міністерства закордонних справ Російської Федерації Александр Яковенко заявив, що відповідальність за кризу нестиме грузинське керівництво.

Міжнародні організації намагаються пом’якшити напруження між Тбілісі та Батумі. Річард Мурфі, речник Організації з питань безпеки і співпраці в Європі, сказав в інтерв’ю радіо “Свобода”, що теперішній голова ОБСЄ, болгарський міністр закордонних справ Соломон Пассі перебуває у Тбілісі й планує зустрітися з президентом Саакашвілі:

«ОБСЄ занепокоєна з огляду на очевидне зростання напруження, принаймні на словесному рівні. Теперішній голова організації перебуває у Грузії й закликає усі сторони проявити стриманість та застосувати усі можливі заходи, щоб мирно вирішити розбіжності».

Влада Сполучених Штатів вважає, що російські війська залишаться на базі в Аджарії, хіба що вони опиняться під зовнішньою загрозою. Речник Державного департаменту США Адам Ерелі під час брифінгу повідомив, що державний секретар Колін Павелл провів телефонні розмови з президентом Саакашвілі та з Ігорем Івановим - радником з питань національної безпеки президента Росії. Павелл закликав Саакашвілі не допустити ескалації напруження у зв’язку з кризою в Аджарії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG