Доступність посилання

ТОП новини

На Полтавщині нищать незалежні ЗМІ та незалежних журналістів.


Тарас Марусик На Полтавщині нищать незалежні ЗМІ та незалежних журналістів.

Київ, 15 березня 2004 року.

Тарас Марусик

В Україні продовжується наступ на незалежні засоби масової інформації. В цьому переконані журналісти з Полтавщини, які на прес-конференції в Києві 15-го березняк навели вражаючі приклади цього.

Президент Полтавського обласного медіа-клубу Людмила Кучеренко, зокрема, сказала, що скрізь по Україні відбувається “зачистка” інформаційного простору.

На Полтавщині найпершим об’єктом таких благородних дій влади стали газети “Інформбюлетень” і “Тихий жах”. Обоє головних редакторів - Тамара Просяник і Василь Коряк – розповіли про те, як послідовно, ефективно і неухильно бореться з ними та їхніми виданнями влада.

Вже четвертий рік газета “Інформбюлетень” друкується майже партизанським способом, де тільки зможе домовитися, тому що типографії бояться вказувати свої реквізити - відразу за цим ідуть репресії.

Говорить головний редактор Тамара Просяник.

Тамара Просяник

Звичайно, прикро, що за ці роки ми втратили в накладі газети, ми втратили в об’ємі. Ми були виданням, яке мало 32 сторінки, виходили в кольорі.

Але в 2000-му друкарня в Кременчуці (це приватне підприємство “Млин”, яке друкувало нашу газету) була закрита, штучно звинувачена в тому, що вона не дотримується правил пожежної безпеки.

А коли всі ці правила були виконані, то прийшли міські архітектори і сказали, що приміщення треба закрити, оскільки воно аварійне.

Те приміщення до сих пір стоїть, і до сих пір стоїть те обладнання друкарні. Себто було знищене абсолютно незалежно від нас приватне підприємство, яке до сих пір не може піднятися і розпочати свою роботу.

Тарас Марусик

Ця газета була згадана ще в плівках Мельниченка і названа Президентом України “шаленою”.

Тамара Просяник

Я скрізь говорю, що можна було б ще не повірити в ті слова, сказані щодо нас, але відразу після того, як Президент висловився щодо газети і доручив тодішньому голові СБУ Деркачеві порушити кримінальну справу проти видання, почалися конкретні гоніння на нашу газету.

Тарас Марусик

Голова обласної держадміністрації Олександр Удовиченко півроку тому на своїй прес-конференції пообіцяв вирішити питання з друком газети, але ситуація, навпаки, погіршилася.

9-го березня видавництво “Кобеляки”, де були надруковані три останні числа “Інформаційного бюлетеня”, в категоричній формі відмовилося від подальшої співпраці з газетою.

А директор видавництва “Миргород” у розмові з Людмилою Кучеренко сказав, що друкуватиме газету лише за однієї умови: надходження листа з обласної держадміністрації з відповідним проханням.

Однак Олександр Удовиченко заявив, що ніколи такого листа не напише.

На жаль, у судовому порядку подібні питання вирішити неможливо.

Тамара Просяник

Нам кажуть: “Чому ви не судитеся, не подаєте до суду, не добиваєтеся свого права?” На кого подавати до суду? Адже жодна друкарня, до якої ми звернулися офіційно з письмовими гарантійними листами, жодна друкарня в Україні нам письмово не відмовила, не сказала, що немає там підстав, або ми не погоджуємося з політичною лінією. Це йде якесь полювання на видання.

В Кременчуці у нас, де знаходиться осідок нині редакції газети, знаходиться велика друкарня. Чотири роки ми звертаємося з листами до директора, і він боїться нам дати письмову відповідь. На словах мотивує так: “Якщо я дам будь-яку письмову відповідь, то ви подасте на мене в суд.”

Тарас Марусик

Говорила головний редактор кременчуцької газети “Інформбюлетень” Тамара Просяник.

Її колега з Лубен, колишній міський голова і колишній слідчий, майор міліції, а тепер, головний редактор газети “Тихий жах”, детально розповів про три замахи на його життя впродовж останніх років. Тому вже майже рік він спить із карабіном.

Останній замах зі спробою спалити його і всю родину у власному будинку датується серпнем минулого року, коли йому довелося таки, захищаючи власне помешкання і життя своєї родини, застосувати зброю.

Це сталося вночі після велелюдного мітингу у Лубнах, на якому люди відверто розповідали про подвиги місцевої міліції, а також зачепили болючу тему причетности правоохоронців до торгівлі наркотиками.

Говорить Василь Коряк.

Василь Коряк

Я ж розумію, що таке для міліції наркотики? Це основна стаття доходу. З цього відраховуються гроші на Полтаву, з цього відраховуються гроші на Київ, купуються посади. Наркотики зачепи тільки - я знаю, що зроблять із цим.

Тарас Марусик

Оскільки Василь Коряк був одним з організаторів мітингу, він одразу попередив свою сім’ю про можливі провокації.

Досі правоохоронні органи не порушили жодної кримінальної справи за фактом замаху на його життя, однак порушена кримінальна справа проти самого Коряка за начебто навмисне вбивство.

Один з нападників, який стояв на обліку як психічно хвора людина, помер від втрати крови у лікарні після того, як куля влучила йому в пах.

На прес-конференції Василь Коряк заявив також, що в Лубнах не діють закони України. Зокрема, міський голова, комуніст Соболєв і його однопартієць Яненко, начальник автоколони, прийняли рішення про скасування пільг на проїзд. В автобусах змушені платити всі, в тому числі, й пенсіонери. Якщо ні, то людей викидають з автобусів.

Журналістів цікавила також смерть директора полтавської телерадіокомпанії “Юта” Георгія Чечика.

Президент Полтавського обласного медіа-клубу Людмила Кучеренко сказала, що 17-го лютого Георгій Чечик висловив бажання ретранслювати радіо “Свобода” і попросив її подзвонити в Київ, що вона й зробила.

Людмила Кучеренко продовжує.

Людмила Кучеренко

Саме на 3-є березня було призначене підписання угоди між ФМ-радіостанцією і радіо “Свобода” на трансляцію передач. І вже після похорону Чечека я зустрічалася з нашими спільними знайомими, і вони сказали, що ще за два тижні до цього він до них приїздив і сказав, що йому погрожують і навіть сказали, що він з Києва не доїде. Він зранку їхав з Києва в Полтаву, щоб взяти печатку і до обіду знову повернутися до Києва.

Припущення, яке серед наших полтавських журналістів, що це була аварія досить дивна, тому що я також декілька разів із Чечиком їздила, то він класний водій.

Дуже це схоже на те, що останнім часом ми чуємо: про дію низькочастотного електромагнітного випромінювання саме 7 герц. Воно здатне вимикати свідомість в людини і вимикати комп’ютерне начиння цих авто.

Тарас Марусик

Говорила президент Полтавського обласного медіа-клубу Людмила Кучеренко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG