Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Мадридські терористичні акти.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Мадридські терористичні акти.

Прага, 16 березня 2004 – Західні оглядачі продовжують дискусії навколо причин поразки в парламентських виборах в Іспанії правлячої партії прем’єра Хосе Марії Азнара. Більшість коментаторів вважають, що на рішення іспанських виборців явно вплинули останні терористичні акти в Мадриді, які стали відплатою “Аль-Кайди” за участь Іспанії у воєнній акції в Іраку, проти якої виступили 90 % іспанців.

Газета «Уолл стріт джорнел» стверджує, що долю парламентських виборів в Іспанії вирішили терористичні акти, здійснені за два дні до голосувань, унаслідок яких загинуло 200 людей. Результати виборів, за словами газети, продемонстрували різницю між терором і демократією. Убиваючи невинних людей, терористи обвалили останню опору західного антитерористичного альянсу. Прем’єр Іспанії Азнар, (який свого часу підтримав воєнну акцію США в Іраку), як було видно з усього, перед терактами мав усі шанси на успіх. Проте соціалістична партія зіграла на тому, що терористичні атаки спровокував союз уряду Азнара з Вашингтоном і його підтримка війни в Іраку. Ситуацію погіршила тактична помилка Азнара, який склав вину за терористичні акти на баскських сепаратистів. Тим часом у здійсненні терору призналася терористична мережа “Аль-Кайда”.

Газета «Лос-Анджелес таймс» теж підкреслює, що на результати виборів в Іспанії вплинула підтримка воєнної акції США в Іраку з боку іспанського уряду. Проте, додає газета, цей вияв демократії ( тобто, результати виборів в Іспанії) не повинен стати відступом перед міжнародним тероризмом. І Хосе Луїс Родріґес Запатеро , лідер соціалістичної партії, яка здобула перемогу, вже заявив про намір поборювати міжнародний тероризм у будь- якій його формі.

Крім того, додає газета, адміністрація США повинна взяти до уваги: результати іспанських виборів свідчать про те, що більшість світу не розглядає воєнну акцію в Іраку, як боротьбу проти тероризму. При цьому «Лос-Анджелес таймс» додає, що іспанці осудили Азнара і його уряд за вперті твердження, що терористичні акти здійснили не ісламські терористи, а баскські сепаратисти.

На закінчення газета підкреслює, що уряди країн світу повинні, зрозуміло, об’єднати зусилля в боротьбі з тероризмом, співпрацювати в арештах терористів, взяти під контроль канали фінансування терористичних груп, але для цього вони повинні заручитися підтримкою з боку своїх народів. І в цьому контексті Сполучені Штати мали б докласти зусиль, щоб скоротити ізоляцію від своїх європейських союзників.

Терористичні акти в Мадриді і їхній вплив на результати парламентських виборів в Іспанії коментує низка інших західних газет.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG