Доступність посилання

ТОП новини

Шосту добу в Чорному морі шукають українське рибальське судно “Буг”.


Володимир Притула Шосту добу в Чорному морі шукають українське рибальське судно “Буг”.

Симферополь, 16 березня 2004 - У Чорному морі шукають українське рибальське судно “Буг” з п’ятьма членами екіпажу на борту. Як повідомили в Кримському управлінні Міністерства з надзвичайних ситуацій України, судно вийшло в море дев’ятого березня з порту в селищі Чорноморське у Криму і з 10 березня не виходило на зв’язок.

До пошуку рибальського сейнера “Буг”, що ведеться з 12 березня, були залучені плавзасоби Міністерства транспорту, Міністерства з надзвичайних ситуацій України України, рибальських підприємств і прикордонних військ, а також літак Ан-30 і вертоліт Мі-8. Також про можливу катастрофу на воді регулярно сповіщаються судна, які проходять у цій частині акваторії Чорного моря. Міністерство закордонних справ України попросило власті Болгарії, Румунії і Туреччини допомогти екіпажу сейнера, якщо він з’явиться в зоні їхньої відповідальності. Поки доля екіпажу залишається невідомою. Пошуки тривають.

Каже оперативний черговий Кримського управління Міністерства з надзвичайних ситуацій України: “Нам повідомили координати району, де зникло судно “Буг”, і де проводиться пошук, але поки що нічого, жодних результатів. Зараз вирішуються фінансові питання, щоб продовжила пошуки авіація, а поки що цим займаються рятувальне судно МНС “Світлогірськ” з Одеси, три рибальські сейнери – “Альтаїр”, “Кедр” і “Клен”, а також два військових катери “Бриз” і “Геройський”.

У другій половині зими, на початку весни судноплавство у Чорному морі стає особливо небезпечним через сильні шторми. Торік у січні тут пропало туніське судно “Аміра-1” з 24 членами екіпажу – громадянами Тунісу, Туреччини та Азербайджану. Суховантаж “Аміра-1” – щонайменше шостий плавзасіб, який за останні кілька років зникає в цій акваторії Чорного моря. Нагадаю, що наприкінці 1997 року неподалік мису Лукул зник сейнер «Саор-3» із шістьма моряками на борту, а в липні 1998 року – тут загинуло рибальське судно «Шквал»; з 9 рибалок врятувався лише один. У серпні 2000 року зазнав аварії рибальський мотобот “Низовець”, але всі члени екіпажу врятувалися. 26 січня 2001 року у 100 милях від Севастополя затонув теплохід "Пам''ять “Меркурія". З 52 осіб, які перебували на борту, врятувалися 32-і, 20 осіб загинули і пропали без вісти. У грудні того ж року потонув теплохід “Чорноморець”, теж були жертви.

Щоразу допомога тим, хто потрапив у біду, надходила із запізненням. У липні 2001 року в Севастополі був створений Морський рятувальний координаційний центр. Однак він неодноразово реорганізовувався, скорочувався, Пере підпорядковувався, але так і не запрацював. Тож фактично моряки і в північному Причорномор’ї можуть розраховувати лише на допомогу Одеського морського рятувального Центру. Але його шанси допомогти зниклим рибалкам з кримського містечка Чорноморське щодалі менші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG