Доступність посилання

ТОП новини

Абетка демократії: Суд і демократія.


Василь Зілгалов Абетка демократії: Суд і демократія.

Прага, 16 березня 2004 – Десять років управління державою – це вже історичний термін, як вважають не лише політологи, але й історики. А якщо взяти до уваги ще й прем’єрство нинішнього Президента України, то виглядає так, що нинішній глава держави є одним із головних підзвітних щодо 12-річного періоду розвитку держави. Про це, до речі, нещодавно сказав під час теледебатів колишній голова Верховної Ради Іван Плющ. І якщо згадати, що перший свій президентський термін Леонід Кучма розпочинав із обіцянок боротися із так званими «жирними котами», тобто багатіями, що незаконно нажили свій капітал, то виникає питання: а скільки таких бойових акцій влади чи судових процесів супроти незаконного збагачення і корупції було в Україні? І воно актуальне не лише тому, що нібито закінчується другий термін правління нинішнього Президента України, а й у зв’язку із початком судового процесу над екс – прем’єром України Павлом Лазаренком у далекому американському Сан-Франциско, який обіцяє відкрити багато цікавого про так званих «жирних котів» з України. Але цей процес став можливим лише завдяки американській демократії, а як же з українською судовою демократією?

Актуальність суду на Павлом Лазаренком, що розпочався вчора в Америці, може незабаром зрости і мати вплив на розвиток української демократії, якщо в Україні більше знатимуть про його перебіг і деталі. Тим більше, що сьогодні у Верховній Раді представники опозиції звернули увагу на те, що кожний 7-й українець отримує зарплату на мінімальному рівні, а 60 % населення України має доходи нижчі від прожиткового мінімуму, тобто нижчі від 30 євро у місяць. З держави, що мала чи не найкращі стартові можливості після отримання незалежності серед колишніх пострадянських країн, виїхало за кордон на заробітки 7 мільйонів, а 8 мільйонів є безробітними. Для прикладу порівняймо: мінімальна зарплата в Польщі – 177 євро, у Естонії – 158 євро, у Португалії – 365 євро на місяць. Ви запитаєте, а при чому тут це і суд над Павлом Лазаренком. При тому, що вже у перший день засідання суду у Сан - Франциско головний обвинувач, американський прокурор Марта Борщ, підкреслила у обвинуваченні, що колишній прем’єр використовував свою владу в Україні «лише для набивання свого власного гаманця». І сам привід для суду - 114 мільйонів доларів, нібито незаконно відмитих у США. А в перебігу слідства з’являлися інформації, що колишній прем’єр оперував на Заході авуарами з України в понад 3 мільярди доларів США.

Зі свого боку захист Павла Лазаренка, його адвокати, стверджують, що їхній підопічний тут ні при чому, бо, бачите, система такого збагачення існує в Україні донині, і її створив ніхто інший, як глава держави Леонід Кучма. Якщо це підтвердиться під час судового процесу, то стане кожному українцю зрозумілішим, куди «пливли» їхні потенційні високі зарплати і підняття мінімумів. Зрозуміють вони ясніше й ціну обіцянок боротися з «жирними котами», боротися з бідністю. І стане більш прозорим сьогоднішній український економічний парадокс: економічний ріст в Україні просто вражаючий, уряд працює перфектно, це підтвердила сьогодні Верховна Рада, а прожитковий мінімум один з найнижчих у Європі. Один із секретів цього дивного явища намагався відкрити на сесії лідер «Нашої України» Віктор Ющенко, який підкреслив, що справа не у вражаючих темпах економічного зростання в державі, а в адресності його результату - «чи на збагачення декількох десятків політичних олігархічних кланів, чи ...до кишені пересічного українця». Тобто, чи дійсно мають рацію організатори суду у Сан - Франциско, стверджуючи також про адресність українських народних грошей, про «українську мережу міжнародних банківських рахунків для відмивання коштів, отриманих незаконним шляхом».

Американська система демократії, система судочинства, прикладом суду над Павлом Лазаренком доводить укотре свою ефективність самим фактом його початку, реальності....Чи вплине цей судовий процес на розвиток демократії в Україні, залежить від самого українського народу, його впливу над судову та інші гілки влади. І від того, чи хоче народ розібратися у справжніх причинах свого злиденного існування.

Відомо, що самими тільки політичними методами згори та бюрократією демократичну державу не збудуєш. ЇЇ можна будувати тільки через активний захист соціальних та інших цінностей, закладених основними законодавчими актами безпосередньо у суді. Сучасні правові держави відбулися саме тому, що народ через суд змусив владу поважати закон, права й свободи громадян. Італійський письменник Ніколо Фосколо сказав з цього приводу:“ Якщо у суспільстві засинає суд совісті, то людям залишається суд в’язничного свавілля і диктатора”. Чи пробудить федеральний суд Сан-Франциско суд совісті в Україні?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG