Доступність посилання

ТОП новини

Телекамерами проти злочинності.


Василь Плоскіна Телекамерами проти злочинності.

Угорщина, 17 березня 2004 – У VIII районі Будапешта поліцейські патрулюють окремі вулиці й площі за допомогою телекамер. Це робиться вже більше п’яти років. З того часу кримінальних злочинів у районі стало значно менше. Однак виникла проблема іншого характеру. Районне керівництво вважає, що таке телеспостереження поглинає цілу купу муніципальних грошей, а їх десь треба заробляти. Втім, правоохоронці доводять, що це не так.

Восьмий район Йожефварош розташований дуже близько до історичного центру угорської столиці. У довоєнний період ця частина столиці вважалася престижним районом. Тут мешкали урядовці, офіцери жандармерії, адвокати, фінансисти, купці. Але зараз деякі квартали району виглядають плачевно. Від колишньої помпезності будівель не залишилося й сліду. У старих житлових будинках хто тільки не селиться, у тому числі й кримінальники. Деякі вулиці перетворилися на справжнє циганське ґетто. Тому не дивно, що злочинність має тут дуже багате живильне середовище. До речі, майбутніх полісменів сюди посилають на стажування. Кілька років як у Йожефвароші стали селитися китайці та в’єтнамці. Поводять вони себе в більшості пристойно, але є між ними нелегали. Поліція постійно перевіряє документи у вихідців з Південно-Східної Азії. Одне слово, роботи правоохороцям не бракує.

У 1998 році у районі встановили вуличні телекамери в експериментальному порядку. Все-таки техніка є технікою. Вона безпристрасно фіксує все, що діється в радіусі зйомки. До того ж, камері не засунеш до кишені хабара, і вона, звісно, не зробить вигляду, що нічого не помічає. Бачить же вона добре, може збільшувати фрагменти знімків. А це вже є доказом для органів дізнання. Непомітні телекамери стали справжньою грозою вуличних проституток. Зараз поліція витіснила їх на такі вулиці, де значно менше клієнтів. Мешканці задоволені, кажуть, що стало більше порядку.

А от дані районної статистики. З кінця 1997 року кількість квартирних крадіжок зменшилася майже утричі, точніше на 280%! Того року було заявлено про крадіжку 305 автомобілів, нині – 75. Удвічі зменшилось скоєння злочинів проти власності. Навіть грабувати стали менше, щоправда не набагато: з 90 випадків у 1997 році до 84 у 2003-му. І все ж. Водночас удвічі зменшилось число крадіжок. З економічного боку це яка-не-яка, але економія. З іншого – поліції більше довіряють мешканці району. Тому якби вони зараз голосували на якомусь форумі жильців за те, треба чи не треба залишити на вулицях спостережні телекамери, то питання вирішилося б однозначно на користь правоохоронців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG