Доступність посилання

ТОП новини

У Косовi другий день поспiль тривають протести сербiв та етнiчних албанцiв.


Михайло Рамач У Косовi другий день поспiль тривають протести сербiв та етнiчних албанцiв.

Белград, 17 березня 2004 - Мiжнародна полiцiя у Косовськiй Митровицi застосувала сльзогінний газ та гумовi кулi, щоб розiгнати кiлька тисяч етнiчних албанцiв, якi намагалися увiйти до частини мiста, заселеної сербами. Пiд час сутичок було чути пострiли з вогнепальної зброї та вибухи кiльканадцяти бомб. Серби виявляють невдоволення з приводу недавнього поранення юнака, албанцi – з приводу загибелi двох дiтей. Під час сутичок вже загинуло десять осіб. Понад 200 поранені.

Драма розпочалася у понедiлок ввечерi, коли неподалiк Косовської Митровицi невiдомi поранили вiсiмнадцятилiтнього серба Йовицу Iвича. Сербськi джерела стверджують, що в юнака стрiляли етнiчнi албанцi. На вияв протесту серби заблокували магiстральний шлях Приштина-Скоп’є та кiлька мiсцевих шляхiв.

Одночасно етнiчнi албанцi в Приштинi та в усiх 27 окружних центрах влаштували манiфестацiї на вияв протесту проти мiжнародної полiцiї, котра, за їхнiми словами, нещодавно без пiдстав затримала групу колишнiх повстанцiв.

А у вiвторок ввечерi сталася трагедiя, яка пiдлила олiї у вогонь: в селi Чабра, також неподалiк Митровицi, втопилося двоє дiтей албанської нацiональностi. Албанцi стверджують, що пiдлiткiв переслiдувала група сербiв. Речник мiжнародної полiцiї Трейсi Бейкер каже, що немає перевiрених подробиць щодо трагедiї. Вночi в мiстi було чути два потужних вибухи. Вранцi розпочалися масовi протести.

Серби тим часом продовжують блокаду шляхiв. Голова Мiжнародної адмiнiстрацiї Гаррi Холкерi звернувся до Милорада Тодоровича, сербського мiнiстра в урядi Косова, з вимогою втихомирити протести. Тодорович вiдповiв, що серби невдоволенi через неефективнiсть полiцiї.

Сьогодні на прес-конференції у Приштині президент Косова Ібрахім Ругова закликав громадян Митровиці зупинити протести:

Ця ескалація, за словами Ругови, не на користь Косова. Він закликав також сербських громадян припинити блокаду дороги з Приштини до Скоп’є і албанців - залишити цей район, щоб уникнути конфронтації.

Ситуацiя в подiленому мiстi вкрай напружена. Зростає мiжетнiчна ненависть і бажання помститися за жертви. Новi iнциденти за таких умов можуть статися кожної хвилини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG