Доступність посилання

ТОП новини

Новий голова польської католицької церкви.


Володимир Павлів Новий голова польської католицької церкви.

Варшава, 18 березня 2004 - У четвер у Варшаві Конференція єпископату польської католицької церкви вибрали нового голову церкви у Польщі. Попередній голова польської католицької церкви кардинал Юзеф Ґлемп обіймав цю посаду упродовж 23 років. Новим лідером всіх польських католиків став перемиський архиєпископ Юзеф Михалик.

Кардинал Юзеф Ґлемп, котрий у четвер склав з себе повноваження голови польської католицької церкви, керував нею у те складне 20-ліття, за яке Польща пережила і впровадження воєнного стану, і крах комуністичної системи, і труднощі системної трансформації. Єрархи польської церкви, а також Ватикан високо оцінюють діяльність Юзефа Ґлемпа і вважають, що своє служіння він виконав гідно. На сьогоднішній день 95% поляків вважають себе католиками, а 58% з них щонеділі відвідують богослужіння.

Перед новообраним у четвер наступником кардинала Ґлемпа, перемиським архиєпископом Юзефом Михаликом стоятимуть завдання збереження того високого рівня релігійності польського суспільства. Як заявив на прес-конференції сам Юзеф Михалик, він до цього готовий.

Говорить Юзеф Михалик: У своєму новому служінні, котре розпочинаю від сьогодні, я буду намагатися бачити пана Бога, Євангелію пана Ісуса, буду намагатися бачити людину і людей і зберігати дистанцію до самого себе. Думаю, що це є дуже важливим.

Новий голова католицької церкви у Польщі є представником дещо молодшого покоління церковних єрархів, котре ,як вважається, є більш відкритим і готовим змагатися з викликами сучасності. Разом з тим, на думку польських публіцистів та знавців церковного життя, Юзеф Михалик є консерватором, відверто неприхильним до ідеї інтеграції Польщі з Європейським Союзом.

Важливим аспектом є також те, що досі Юзеф Михалик керував католицькою церквою у Перемишлі – місті, де польсько-українські стосунки завжди були важкими. Місцеві українці визнають, що в час його архиєпископства у цьому місті стосунки між римо-католицькою та греко-католицькою церквами складалися не найкраще. Навіть місцеві журналісти-поляки визнають, що в деяких діях та проповідях перемиського архиєпископа виявлялися елементи шовінізму. Однак зараз ніхто не береться прогнозувати, чи у новій якості Юзефа Михалика наступить якась якісна зміна у розвитку усієї католицької церкви у Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG