Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Один рік після воєнної акції в Іраку.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Один рік після воєнної акції в Іраку.

Прага, 18 березня 2004 – Сьогодні західна преса відзначає своєрідний ювілей: один рік від початку воєнної акції в Іраку. Оглядачі підбивають підсумки цієї акції й аналізують причини невдач цієї воєнної кампанії, а також розбіжності між США і їхніми європейськими союзниками у справі війни в Іраку.

Газета «Уолл стріт джорнел» містить коментар колишнього посла США при ООН Ричарда Голбрука, який у контексті однобічної кампанії Вашингтона в Іраку критикує зовнішньополітичний курс нинішньої адміністрації США. Голбрук підкреслює при цьому, що не йдеться лише про конкретні акції Вашингтона, зокрема у справі Північної Кореї чи боротьби з тероризмом, а про загальний курс, який викликає зростаючі застереження і занепокоєння навіть серед найближчих союзників США. Автор посилається при цьому на вівторкові опитування на тему Іраку і зовнішньої політики США. Результати опитувань у Франції, Німеччині і Великобританії були переважно критичні. Однобічні рішення адміністрації США і її акція в Іраку, підкреслює Голбрук, підірвали довір’я до США в Європі і в мусульманському світі. На думку автора, здобуття міжнародної підтримки послужило б справі національної безпеки США.

Британська газета «Файненшл таймс» містить коментар двох американських науковців-політологів із “Брукінґс Інстітюшн” Філіпа Ґордона і Джеремі Шапіро, які теж наголошують на тому, що однобічна акція адміністрації Буша в Іраку допровадила до напруження США з європейськими союзниками. При цьому автори вказують на різну політичну філософію і культуру обох сторін, що завжди утруднювало підтримку з боку Європи. Однак проблему створила саме однобічна акція в Іраку. Однорічний період після воєнного удару, підкреслюють автори, продемонстрував адміністрації США, що усунення диктатури ще не досить, слід завжди мати приготовану альтернативу. Автори вважають, що адміністрація США повинна взяти до уваги і урок Іспанії, де правляча партія, яка підтримала акцію США в Іраку, зазнала останньої неділі поразки на парламентських виборах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG