Доступність посилання

ТОП новини

Грузія припинила часткову блокаду Аджарії.


Михайло Мигалисько Грузія припинила часткову блокаду Аджарії.

Прага, 18 березня 2004 - Напруження між центральною владою Грузії та аджарською автономією сьогодні значно послабилося. Після тригодинних переговорів у Батумі з Асланом Абашидзе, головою Верховної Ради Аджарської автономії, президент Грузії Міхеіл Саакашвілі повідомив, що сьогодні опівночі буде припинена тимчасова блокада Аджарії, яку запроваджено минулого понеділка.

Виступаючи перед групою прихильників у причорноморському порту Батумі, президент Грузії Міхеїл Саакашвілі повідомив, що усунені усі головні проблеми, які стали причиною протистояння між центральною владою та керівництвом автономії: «Всі основні питання вирішено. Чого стосуються ці питання? Вони стосуються проведення вільних виборів по всій Грузії, включно з Аджарією, вільного пересування людей, вільної передвиборчої кампанії, звільнення заарештованих та роззброєння місцевих ополченців».

Слід однак зазначити, що поки що не було реакції на результати цієї зустрічі з боку аджарського керівництва.

Саакашвілі також повідомив про припинення часткової блокади Аджарії: «Повної блокади взагалі не було. Йшлося про обмеження. Ці обмеження будуть скасовані сьогодні вночі, тому що усунені всі питання, які призвели не так до конфлікту, як до непорозуміння, котре виникло між місцевим керівництвом та грузинським урядом».

Напруження між проросійським керівництвом у Батумі та офіційним Тбілісі тривають практично від проголошення грузинської незалежності, однак вони загострилися минулого понеділка, після того, як аджарське керівництво відмовилося визнавати центральну владу та роззброїти нелегальні формування. В цьому контексті слід також зазначити, що минулої неділі аджарські служби безпеки заблокували президентський конвой і не дозолили Саакашвілі зустрітися з місцевим населенням у рамках передвиборної парламентської кампанії. Внаслідок тих подій у понеділок офіційний Тбілісі повідомив про обмежену економічну блокаду автономії та дав розпорядження заморозити закордонні банкові рахунки аджарських керівників.

Президент Грузії Міхеіл Саакашвілі у четвер повідомив також, що його переговори з аджарським лідером Абашидзе були відкритими. Вони досягли низки інших домовленостей економічного характеру та ухвалили за необхідне створити посаду президентського представника в Батумі, щоб уникати повторення непорозумінь. Грузинський лідер заявив також, що він має історичну відповідальність усунути наслідки сепаратистських конфліктів і запевнив, що «Аджарія буде вільною в об’єднаній Грузії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG