Доступність посилання

ТОП новини

Петро Кириченко – головний свідок обвинувачення у справі Лазаренка в Америці.


Мар’яна Драч Петро Кириченко – головний свідок обвинувачення у справі Лазаренка в Америці.

Прага, 17 березня 2004 року - У Сполучених Штатах розпочався допит свідків у справі колишнього українського прем‘єра Павла Лазаренка. Його судять у Сан-Франциско за відмивання через американські фінансові установи 114 мільйонів доларів. Лазаренко відкидає звинувачення і стверджує, що переказував гроші за кордон, щоб фінансувати опозиційну діяльність в Україні.

Одним із головних свідків обвинувачення є Петро Кириченко, колишній соратник Лазаренка. Детальніше про Кириченка нам розповість експерт радіо “Свобода” з питань злочинності та корупції Роман Купчинський:

"Cпівпраця між ними почалася ще на початку 90-тих років, коли Кириченко відкрив перші рахунки в американському банку для Лазаренка в Польщі. Тоді Кириченко потрапив у біду з органами поліції в Польщі. Він був пов’язаний в якійсь мірі зі вбивством. Поліція встановила, що людину вбили з його револьвера.

В усякому разі якось Кириченко проскочив цей процес, його не судили. Він повернувся до України і працював з Лазаренком дуже близько в Києві. Основний закид в акті обвинувачення Лазаренка - це те, що Кириченко перемивав значні суми грошей для Лазаренка. В основному, це відбувалося на острові Антигуа, на Карибських островах.

План, як сказано в акті обвинувачення, був, що Лазаренко і Кириченко хотіли цей банк купити. Замість того, щоб перемивати гроші просто через цей банк, вони хотіли його купити.

Кириченко приїхав до Америки на постійне проживання в 1995 році і купив собі хату недалеко від Лазаренка в штаті Каліфорнія, біля Сан-Франциско.

18 червня 1999 року Кириченка заарештували і спершу його звинувачували у тому, що він в’їхав в Америку нелегально, неправду казав при в’їзді.

Потім його звинуватили у контактах з Лазаренком. Тоді Кириченко пішов на співпрацю з прокуратурою і його випустили з тюрми, не конфіскували майно. І він активно розповідав прокуратурі про всі дії, пов’язані з його колишнім шефом" .

Тим часом адвокати Павла Лазаренка закликають присяжних у Сан-Франциско не вірити Петрові Кириченкові, бо він, мовляв, є упередженим – ллє бруд на колишнього партнера, щоб подбати про власну долю і 40 мільйонів доларів, які не конфіскували з його рахунків. Прокурор Марта Берш наголошує, що в процесі над Лазаренком в Америці будуть й інші свідки, яким надали імунітет в обмін на інформацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG