Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса: про рішення ВР щодо дозволу військам НАТО користуватися українською територією.


Віталій Портников Російська преса: про рішення ВР щодо дозволу військам НАТО користуватися українською територією.

Москва, 19 березня 2004 року.

“Україна пустила війська НАТО на свою територію”, “НАТО бере Україну без бою”, “Карт-бланш для НАТО” - ось лише деякі назви публікацій в російській пресі присвячені рішенню ВР, що дозволяє військам НАТО користуватися українською територією. Хоча мова йде лише про Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та штабами НАТО, для російських спостерігачів рішення ВР – подія, яка вже відбулася.

Тональність телевізійних і радіоповідомлень, немов би війська Північно-атлантичного союзу вже зараз на російсько-українському кордоні.

“Кучма продовжує маневрувати між Росією і Північно-атлантичним альянсом,” – підкреслює оглядач близької до Бориса Березовського “Незавісімой газєти” в статті, що розповідає про меморандум між Кабінетом Міністрів України та штабами верховних головнокомандуючих об’єднаними збройними силами НАТО в Атлантиці та Європі.

Газета вважає, що ратифікацією меморандуму була фактично порушена стаття української Конституції щодо внеблокового статусу України як держави.

“Після рішення українського парламенту війська НАТО фактично отримали доступ до кордону з Росією,” - підкреслює “НЗ”, ніби і не нагадуючи своїм читачам, що війська НАТО, скажімо, мають доступ до кордону із Росією на кордоні Росії з Норвегією, а тепер вже і на кордоні Росії з Польщею у Калінінградській області РФ, і особливих проблем для Росії це ніколи не викликало.

“Новиє ізвєстія” вважають, що ВР приготувала Президенту сюрпризи, коли ухвалила закон, що дозволяє військам НАТО в будь-який момент ввійти на територію України.

“Цей популістській крок зіграє на користь Леоніда Кучми,” – вважає газета “НІ”, яка впевнена, що Кучма погодиться із рішенням українського парламенту.

В Москві усьому світу було продемонстровано українсько-російську любов. Тепер Кучмі потрібно докласти максимум зусиль, щоб зберегти обличчя в очах західних партнерів. Ратифікація меморандуму додає йому нових можливостей перед Стамбульським саммітом країн НАТО і в боротьбі із Віктором Ющенком.

Ось точка зору газети “НІ”, яка взагалі віддзеркалює головну тенденцію коментарів у російських ЗМІ.

Ратифікація меморандуму якраз і була пов’язана із поїздкою українського Президента до російської столиці. Багатовекторна українська зовнішня політика таким чином продовжується, принаймні, в російських коментарях до цієї політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG