Доступність посилання

ТОП новини

Злочинців, які заробляли на нелегальних мігрантах зі Східної Європи, засудили в Британії.


Марія Щур Злочинців, які заробляли на нелегальних мігрантах зі Східної Європи, засудили в Британії.

Прага, 19 березня 2004 – Зусилля британського уряду, спрямовані на боротьбу з нелегальною міграцією, почали приносити плоди. На початку тижня британський суд виніс вирок трьом організаторам контрабанди людьми, серед яких був і український громадянин, який шукав політичного притулку в Британії. Як повідомляє британська преса, злочинцям вдалося за три роки заробити понад 4 мільйони британських фунтів, чи приблизно 7,5 мільйонів доларів на рабській праці іммігрантів.

Те, що експлуатація закордонних робітників перетворилася на надприбутковий бізнес, і раніше не викликало сумнівів у експертів з питань злочинності. Тепер громадськість отримала конкретні цифри. Маленька провінційна фірма зі зайнятості з графства Кембріджшир лише за три роки діяльності зуміла заробити чималу і за британськими мірками суму – понад 4 мільйони фунтів на тому, що вона постачала дешеву робочу силу з-за кордону для 30 британських ферм та заводів. За виснажливу працю по 20 годин на день робітники зі Східної Європи отримували лише 30 фунтів на тиждень, тобто близько 55 доларів.

Засуджені за відмивання грошей 58-літній британець Девід Матч, його ровесник Джон Картер та шукач притулку з України 28-літній Руслан Куліш дурили іноземців, буцімто вони працюють легально, надаючи їм підроблені документи та житло у переповнених фургонах. Українського учасника злочинної групи британський суд засудив ще й за володіння копіями імміграційних печаток. До слова, суд визнав винними ще й 27-літню литовську подругу Руслана Куліша, його 24- літню сестру Вікторію та її 27-літнього друга Дениса Ляшкова, також з України.

Британська поліція, яка виявила нелегальних робітників, була здивована не лише їхніми умовами праці та життя, але й тим, що вони були переважно висококваліфіковані люди. «Це були грамотні та розумні люди. Серед них були медсестри, інженери, кваліфіковані кухарі, які не розгинали спину на полях за будь-якої погоди», - сказала в інтерв’ю британській газеті “The Independent” речниця поліції Лора Гаррісон.

На початку місяця британська Конфедерація Профспілок опублікувала дослідження, згідно з яким десятки тисяч українських робітників у Британії зазнають експлуатації. При цьому йдеться про легальних робітників. «Потрібно дати працівникам права, які можна захистити. Досі захищають таким чином, що охороняють кордон і депортують нелегальних робітників, але це ніяк не впливає на працедавців, які експлуатують людей, що потрапили в складну ситуацію», - сказав в інтерв’ю радіо «Свобода» речник профспілок Нік Кларк. Профспілка вважає, що уряд навряд чи зможе щось зробити з експлуатацією та нелегальною міграцією, поки робітники не отримають право скаржитись на своїх працедавців до британських судів, не боячись, що їх негайно депортують з країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG